Home » Jordskred i Norge: syv døde funnet – i utlandet – nyheter

Jordskred i Norge: syv døde funnet – i utlandet – nyheter

by Thure Lindhardt

Onsdag gikk det et ødeleggende ras på Ask i en liten by nord for Oslo. Den tok flere hus med seg, og andre hang fortsatt til venstre rett på kanten av stupet eller delvis over den.

Levningene av fire ofre ble funnet fredag ​​og lørdag, og tre til søndag. Lete- og redningsarbeidet er truet av kort dagslys, kald og farlig ustabil grunn på stedet for raset.

Totalt fem ofre ble identifisert. Deriblant en 40 år gammel mann og hans to år gamle datter og en 31 år gammel mann.

Flere personer er fortsatt savnet. Lørdag meldte BNS-byrået at Rasa Lasinskiene, en litauisk statsborger, var blant dem.

Ti andre personer ble skadet i raset.

Raset ble deltatt av Norges konge og dronning søndag.

«Det er vanskelig for meg å finne ordene fordi det er helt forferdelig,» sa kong Harald V av Norge. «Det er en forferdelig hendelse som påvirker oss alle.

Innbyggere i Asca begynte onsdag å rapportere til nødetatene at hjemmene deres var i bevegelse. – Det var to sterke, veldig lange humper og jeg antok at snøen ryddet eller noe sånt, sier en 68 år gammel innbygger i byen til NRK. «Så plutselig gikk strømmen. En nabo kom ut av huset sitt og sa at vi måtte evakuere. Jeg vekket mine tre barnebarn og kledde på meg raskt.»

Mer enn 30 hus ble ødelagt i raset. Minst 1000 mennesker er evakuert.

De eksakte årsakene til raset er ukjente, men det norske området er preget av ustabilt jordsmonn som lett kan løsnes ved for mye nedbør, så i 2005 advarte myndighetene mot å bygge bolighus der, men denne anbefalingen følges tydeligvis ikke.

Norsk politi har frigitt en liste over savnede personer, inkludert barn på 2 og 13 år og en 49 år gammel litauisk statsborger Rasa Lasinskiene. Det er kjent at hun gikk tur med hunden og snakket med mannen sin på telefon før hun dro på jobb, men samtalen brøt plutselig av, slik avisen Aftenposten fortalte kort tid etter ulykken, med henvisning til vitneforklaringen til Lasinskienes sønn.

You may also like

Leave a Comment