Home » Kandidatsjakkturnering: Dudas femte trekning, Niepomniaszczi er fortsatt i ledelsen

Kandidatsjakkturnering: Dudas femte trekning, Niepomniaszczi er fortsatt i ledelsen

by Erlend Loe

Vinneren av turneringen, som arrangeres på Palacio de Santona i den spanske hovedstaden, møter norske Magnus Carlsen i neste års VM-kamp.

Den raskeste avsluttet partiet av kandidater som debuterte konkurransen til den 24 år gamle stormesteren fra Wieliczka, som ble rangert som nummer 16 på FIDE-rankingen og var den yngste, sammen med de fem år yngre, tredje på verdensrankingen, en i Iranskfødte sjakkspillere den dagen – etter 36 trekk. Den beste polske sjakkspilleren viste gode teoretiske forberedelser helt fra begynnelsen, han spilte selvsikkert og raskt. Hans rival, regnet som en av favorittene i spådommene før turneringen, trengte mye mer tid.

SE OGSÅ: Challengers Chess Tournament: Jan-Krzysztof Duda trakk remis i tredje runde

– Det var ikke noe ekstraordinært med forberedelsene våre. Duda brukte sin normale variasjon, der han har spilt mange kamper. Den beste delen av forberedelsene var å bestemme seg for å bare gjenskape hans mest solide våpen. Alt var å forvente fra Firouzja, men vår gjetning – jeg tror det var riktig – var at på grunn av det faktum at Janek brukte et av de hardeste sicilianske forsvarene i sin første svarte kamp, ​​Najdorfs linje, bestemte vi oss for at Firouzja ville målrette en gjentakelse lovbryter som ønsker å komme seg på bena igjen så raskt som mulig etter gårsdagens tap, så denne aggressive linjen passer ham. På grunn av dette bestemte vi oss for at det måtte endres og spilles pålitelig. Det viste seg at rivalen ikke forventet det i det hele tatt, og derav bildet av festen, sa stormester Grzegorz Gajewski fra Dudas stab.

Tidligere hadde den polske sjakkspilleren og Firouzja møtt hverandre fem ganger i klassisk sjakk, og rekorden var definitivt gunstig for den franske representanten – fire seire og én uavgjort.

– Duda valgte et rolig russisk forsvar og det virker som det var et veldig godt valg. Firouzja ønsket åpenbart å rehabilitere seg etter å ha tapt gårsdagens kamp med hvit maling, angrep. Men Janek ventet rolig på ham, han spilte veldig raskt og provoserte motstanderen til å tenke lenge. Det er verdt å merke seg at han hadde en ledelse på nesten en time over rivalen store deler av kampen. Det viser hvor godt forberedt han var. Han hadde ingen problemer fra start til slutt med et meget godt resultat. For øyeblikket har han kun uavgjort, men jeg tror at jo lenger han er i turneringen, jo bedre bør han spille fordi han også er fysisk veldig godt forberedt – kommenterte lederen for PZSzach-treningen, Michał Bartel.

I ytterligere kamper av 5. runde var amerikaneren Fabiano Caruana og ungareren Richard Rapport uavgjort på poeng, en annen amerikansk representant Hikaru Nakamura delte også poenget med lederen av turneringen, russeren Jan Niepomniaszczi, til tross for sin betydelig bedre plassering i turneringen. første fase av spillet, som spiller i Madrid under flagget til FIDE. Selv dagens lengste kamp, ​​der Teimur Rajabov fra Aserbajdsjan møtte Kinas Ding Liren, var mislykket.

I de fire første rundene lukket Duda hvit med rapport og liren, svart med caruana og hvit med rajab. I den spanske hovedstaden har han allerede samlet 2,5 poeng og ligger på femteplass. Han er foran Niepomniaszczi – 3,5, Caruana – 3, Nakamura og Rapport – 2,5 hver.

Torsdag møter polakken lederen Niepomniaszczim igjen i sjette runde. Som vinner av forrige kandidatturnering var russeren Carlsens motstander i fjorårets VM-kamp.

«Selvfølgelig har vi en tøff fest foran oss. Niepomniaszczi er en verdensklassespiller, spesielt med en farlig hvit drakt, veldig effektiv når han har initiativet, så han må nøytraliseres. Som i alle dueller som fortsatt venter for Janek, jeg er forsiktig optimist» – la Gajewski til.

Arrangementet i Madrid varer til 4. juli. 24. og 28. juni og 2. juli er planlagt som fridager.

Premiepotten er på 500 000. Dollar. Vinnerne av de tre første plassene vinner: 48, 36 og 24 tusen. Hull. For hvert halve poeng som scores, vil deltakerne også motta $3,5 tusen.

Runde 5 resultater:

Alireza Firouzja (Frankrike) – Jan Krzysztof Duda (Polen) å tegne
Hikaru Nakamura (USA) – Jan Niepomniaszczi (FIDE) uavgjort
Fabiano Caruana (USA) – Richard Rapport (Ungarn) uavgjort
Teimur Rajabov (Aserbajdsjan) – Ding Liren (Kina) uavgjort

Plassering etter fem runder:

1. Niepomniaszczi 3,5 poeng
2. Karuana 3
3. Nakamura 2.5
4. Rapport 2.5
5. Duda 2.5
6. Lire 2
. Rajabov 2
8. Firousie 2

AŁ, PAP

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment