Home » Karusellen starter på lørdag! Skiskyttereliten starter i Östersund!

Karusellen starter på lørdag! Skiskyttereliten starter i Östersund!

by Thure Lindhardt

Starten på skiskytterkarusellen nærmer seg. Før den beste konkurransen varer rundt fire måneder, hvor klimaks vil være OL i Beijing i februar. Det er på tide med en rask introduksjon til den nye sesongen.

Skiskyttere starter her

Sesongen 2021/2022 starter med konkurransen i Östersund, som inkluderer to minisykler – i første omgang lørdag og søndag blir det individuelle løp og sprint, neste uke blir det sprint og forfølgelse samt stafettløp. Senere, frem til slutten av året, vil skiskytterkarusellen ha ytterligere to stasjoner – Hochfilzen (10.-12. desember) og Annecy-Le Grand Bornand (16.-19. desember). Etter juleferien er det tid for den tyske episoden – først fra 6. til 9. januar besøker de beste Oberhof, deretter fra 12. til 16. januar drar de til Rupholding for å ta sluttakkorden i verdenscupen før OL i Antholz (20.-23. januar).

Sesongens viktigste konkurranse, nøkkelen til de siste fire årene med forberedelser og stor spenning ved OL i Beijing. Slik ser det ut i begynnelsen av februar, hvor konkurransen starter 5. februar med blandet stafett, deretter individuelle løp (7. og 8. februar), sprint (11. og 12. februar), forfølgelsesløp (13. februar)), stafett. ( 15. og 16. februar) og til slutt masseløp (18. og 19. februar). Den beste nyheten for polske fans er at alle beslutninger ikke tas om natten, men om morgenen eller om morgenen, polsk tid.

Etter OL, når noen av utøverne kan nyte de olympiske medaljene, blir det tre sykluser med verdenscupkonkurranser. Frontløperne skal til Kontiolahti fra 3. til 6. mars, på det nye skiskytterstedet, det vil si at estiske Otepää, kjent fra verdenscuppen i langrenn, blir best i verden fra 10. til 13. mars og konkurransen. blir med dem kronet en konkurranse i Oslo (17. – 20. mars).

Det var tilfellet forrige sesong

Full dominans av norsk skiskyting – dette var siste konkurransesesong. Johannes Boe og sesongens avsløring – Sturla Holm Laegreid kjempet blant herrene om triumfen i verdenscupens endelige rangering. Han vant den mer erfarne med 13 poeng, og totalt vant begge menn hovedkonkurransen 11 ganger. I damekategorien var Tiril Eckhoffs ledelse over Marte Olsbu Reiseland betydelig større (189 poeng), men heller ikke de norske, som dominerte konkurransen, fikk med seg noen sterke poeng. Sammenlagtvinneren vant 13 (!) starter, et nesten kosmisk resultat. Lagkameraten din har bare triumfert tre ganger.

Sesongens viktigste begivenhet var verdenscupen, som fant sted i Pokljuka fra 10. til 21. februar. Også her var skandinavene fra Norge i en klasse for seg og tok 14 av 36 medaljer. Arrangementets største stjerne var Eckhoff, som vant fire gullmedaljer (2 singler og 2 lag), 1 sølv og 1 bronse. Nordmannen brøt banken igjen. Det var litt annerledes for herrene, for Sturla Laegreid vant to gull individuelt – i individuelle og masseløp, men seirene til skiskyttere som Martin Ponsiluoma (sprint) eller Emilien Jacquelin (jakt) var overraskelser.

Sesongens favoritt og Polen

Alle nasjoner som har som mål å få den beste starten på de olympiske leker gjør alt som står i deres makt. Dette betyr at det kan være noen fraværssaker, annerledes form enn vanlige starter, så det er veldig vanskelig å bedømme hvem som skal styre denne sesongen. Sannheten er imidlertid at tilsvarende norsk dominans er mulig i Beijing og i VM. Vil Sturla Holm Laegreid holde seg i toppform etter den første eksplosive sesongen? Blir Johannes Boe hovedfavoritt igjen til den store krystallkulen? Hvordan vil andre tittelnasjoner – svensker, franskmenn, russere eller tyskere – klare seg under slike forhold? Dette er de sentrale spørsmålene for kommende sesong.

For oss er den største ukjente den polske representasjonen. Personlig endret seg i trenersammenheng, for etter forrige sesong tok samarbeidet mellom Michael Greis (kvinner) og Andreas Bratli (herrer) med det polske skiskytterforbundet. Til OL-sesongen ble Adam Kołodziejczyk betrodd oppgaven med å lede laget til de beste resultatene, som sammen med assistent Agnieszka Cyl (olympisk mester fra Vancouver) får ansvaret for både dame- og herrelaget. Førstnevnte har allerede fire pass for Beijing, og det vil neppe endre seg. Herrene må fortsatt kjempe om OL-passene.

Den første verdenscupkonkurransen i den nye sesongen vil bli holdt i Östersund av Monika Hojnisz-Staręga, Kamila Żuk, Anna Mąka, Karolina Pitoń og Magda Piczura. Blant mennene vil vi se Grzegorz Guzik, Łukasz Szczurek, Tomasz Jakieła, Wojciech Filip og Przemysław Pancerz.

Radoslaw Kępys

Jeg er 30 år gammel. I oktober 2017 fullførte jeg mastergraden min i statsvitenskap ved Fakultet for samfunnsvitenskap ved Silesian University i Katowice. Før, fra 2015, skrev jeg for igrzyska24.pl. Ansvarlig for skiskyting, kanopadling, svømming, volleyball og sandvolleyball, men den gang skrev jeg informasjon om en lang rekke idretter – fra friidrett til alpint. Sport var lidenskapen min fra en tidlig alder, og det vil det alltid være. Jeg elsker også god litteratur, god musikk og god mat. Han er også interessert i nyere historie og politikk.

You may also like

Leave a Comment