Home » Katažina Sosnas imponerende sesong ble kronet av endringer i hennes personlige liv

Katažina Sosnas imponerende sesong ble kronet av endringer i hennes personlige liv

by Erlend Loe
Katažina Sosna med sin forlovede. FOTO: Marytė Marcinkevičiūtė

Marytė Marcinkevičiūtė (olympisk panorama)

Den mest suksessrike sesongen var for den flerfoldige litauiske terrengsykkelmesteren Katazina Sosna fra Vilnius, som deltar i terrengsykkelkonkurransen (MTB) for sjette året.

Etter utmerkede starter i Spania, Frankrike og Italia, ble et medlem av den italienske klubben Torpado-Südtirol leder av International Cycling Union Mountain Bike Marathon i oktober.

2016 Dette året vil også bli husket for bronsevinneren i MTB Cross-Marathon European Championships fordi Dominykas Pinelis fra Vilnius, en sykkelentusiast og arrangør av konkurransen, møtte henne 5. oktober på den italienske øya Elba.

«I en vanskelig tid i mars ble livet mitt lysnet opp: i fjor, da jeg sa opp jobben min i Italia og var i Litauen en stund, møtte jeg Dominic. Etter å ha møtt venner i Klaipeda, kom alle hjem og inviterte meg på en kopp kakao. Og etter årets litauiske mesterskap, som jeg vant, begynte vi å få venner. Dominic tilbød seg å tilbringe helgen i Nida, sier Katažina. – Vi ble forelsket. Han besøkte meg i Italia og så på verdenscupen jeg deltok i.»

En uventet reise hjem

Om kvelden 18. oktober kom K. Sosna uventet tilbake til Litauen, men fløy tilbake til Italia dagen etter.

«Jeg hadde muligheten til å konkurrere i det største MTB-maratonløpet i langrenn i Sør-Afrika. Siden jeg tilbringer mye tid i Italia, viste det seg for klubben at jeg i likhet med italienere ikke trenger visum. Å, det viste seg at litauerne, i likhet med lagets estiske venn, trengte det.

Det var først på tampen av det 19. verdensmesterskapet i langrenn i langrenn på øya Elba at jeg fant ut at jeg skulle delta i et flerdagersarrangement i Sør-Afrika, som er ganske vanskelig å delta på som påmelding avgiften alene er €1300.

Da jeg var klar til å reise, fant jeg ikke passet mitt noe sted – jeg trengte det ikke til årets konkurranse i Europa, jeg hadde nok ID-er. Jeg ringte foreldrene mine for å ransake hjemmet deres, men jeg fant dem heller ikke. I tårer måtte jeg nekte en reise til Sør-Afrika, det var ikke meningen at jeg skulle gå på de konkurransene der det spilles par. Og lagvenninnen min, tyske Stephanie Dohrn, som er nummer to på rangeringen sammen med meg og som jeg ville ha dannet et lag med, føler seg fysisk utslitt etter en tøff sesong, sa Katažina, som returnerte til Litauen for å legge en pasning.

Imidlertid skinner en gnist i øynene til verdenslederne i 182 cm MTB langrennmaraton: arrangørene av løpet har utsatt registreringen av Katažina-laget til neste år, så hun har en invitasjon til å delta i løpet i Sør-Afrika i mars.

– Sesongens siste løp venter på meg i Dubai 29. oktober, hvor jeg også trenger et pass. Disse spillene vil diktere rangeringspoengene mine litt. Det er vanskelig å se at jeg er verdens nummer én, men jeg hører i økende grad fra de rundt meg at dette er en av de beste sesongene i hele karrieren min.

Det er synd at jeg ble nummer fem i EM fordi jeg gjorde en stor feil: Jeg kjørte BMW Hero Südtirol Dolomites før mesterskapet og måtte hvile og trene lett etterpå. Fordi jeg følte meg bra, gikk jeg på jobb etter behov. Femteplassen var en god lærdom for meg. Trener, jeg påpekte at jeg allerede er 30 år gammel og jeg gjorde en så barnslig feil – jeg satset opptil 60 prosent. mer arbeid enn nødvendig», angrer syklisten.

Som barn led han av kikhoste

En av de beste syklistene i verdens MTB-langrennsmaraton, som startet sin sykkelkarriere med trenerne Valentinas Toguzajev-Pokladok og Gediminas Kastanauskas, hadde i utgangspunktet problemer med kikhoste, men sporten hans styrket og kurerte sykdommen. Katazina vokste opp i en familie på syv og følte seg lettet selv under treningstimen. Det var den polske skolen hun gikk på som ble funnet av trener V. Toguzayeva.

– Vi trente mye og flittig. Treneren vår var spesielt tøff og krevende, noe jeg fryktet mer enn min far. Treneren ble vant til å sykle både på landeveien og banen, og løpe på langrennsbanene. Laget vårt var flott, jeg hadde alltid et mål og fulgte det. Det var verst om vinteren, da vi ble låst inne i en hall mellom fire vegger.

For oss har verdens ungdom og Europas under 23 år vært en stor autoritet og en uuttømmelig kilde til motivasjon. Mester Rasa Lieruytė, som kom fra Italia og trente med oss, tok med seg sportsklær og delte sine erfaringer. I 2009, under gruppemesterskapet i det litauiske mesterskapet, ba treneren henne hjelpe henne og Rasa ble mester.

Trenerne lærte oss uavhengighet, oppmuntret meg til å søke kunnskap – alt dette kom meg til gode da jeg begynte i den italienske profesjonelle klubben Vaiano Tepso Solaristech i 2009, hvor jeg var medlem i fem år. Rasa var også med på dette laget, noe jeg er spesielt takknemlig for, fordi hun hjalp meg med å komme inn på det italienske laget,” minnes Katažina om begynnelsen av karrieren som profesjonell syklist.

I 2010 ble K.Sosna litauisk motorveimester og europeisk ungdomsmester under 23. Bronsevinner av mesterskapet og et år senere vant bronse igjen i det kontinentale mesterskapet.

Fra motorveien – til fjells

På et tidspunkt ble kjøring på motorveien kjedelig og uinteressant for Katazina. Resultatene hennes i den italienske klubben sluttet å bli bedre og hun bestemte seg for å gå til søsterens kontor i Norge for å tjene penger. Han fortalte teamsponsor Sandro Lazzarini om planene sine etter Giro d’Italia.

Han tilbød syklisten jobb på Cicli Esperia-kontoret i Veneto-regionen. Katažina jobbet der i fire år. Da S. Lazzarinis begynte å lage et MTB-crosslag, inviterte han også Katažin til å bli med ham.

Atleten legger nå ikke skjul på det: det første året var tragisk. Hun visste ikke hvordan hun skulle bremse den nye sykkelen, tråkket med all kraft, falt og skadet seg. Men gradvis forsto Katažina nyansene til andre løp, begynte å vinne seire i konkurranser og begynte å like MTB-crossmaraton.

«Da jeg har gått fra en disiplin til en annen, ser det ut til at ingenting har endret seg – det er en sykkel her og der, bare hjulene er bredere. Men terreng- og motorveisykler er to forskjellige verdener. Det er ingen bratte fjell på On- vei som offroad. Syklene våre er tyngre, tilbehør, deler – karbonfiber, til og med styret, noe som er villedende. La oss si at et ødelagt hjul ikke går i stykker på banen, men det må allerede skiftes. Hvis du gjør det Hvis jeg ikke legger merke til det og fortsetter, blir det ikke bra. Splitter og felger. Gir og tannhjul har sine egne nyanser. Når jeg er i god form er det lett å velge gir, og når det er vanskelig må de ofte skifte.

Jeg har to landeveissykler: en med støtdempende forgaffel og brukes når det er mye fjell og lite tekniske utforkjøringer, og den andre med to støtdempere og for mer tekniske ruter med mye stein, bratte fjell har du å sykle på grusvei. Du trenger ikke bare styrke, men også tekniske ferdigheter.

Fjellmaraton starter på 60 kilometer, men i 2019 måtte også Sveits løpe 145 kilometer. Vi klarte å vinne det vanskelige løpet, der vi måtte bestige de fire kilometer lange fjellene totalt, sier K.Sosna om kjøkkenet til MTB Cross Country Marathon.

En titt på Paris

Vilnius debuterte ved European MTB Cross Marathon Championship i Tyskland i 2015, og ble nummer sju og ble nummer trettende av 58 deltakere i World MTB Cross Marathon i Italia.

«Da jeg så Dolomittene i verdensmesterskapet, trollbandt de meg. Jeg innså at et crossmaraton er min disiplin. Jeg er ganske sterk og utholdende, det er ikke vanskelig å holde seg på sporet selv i syv timer, sier Katažina.

Nå tenker Vilnius på OL i Paris, rankingpoeng skal beregnes neste mai. Det blir lettere for Katazina, siden hun ikke bare vil samle poeng for Litauen fra Greta Karasiovaitė, en 21 år gammel student av G.Kastanauskas.

Ifølge Katažina vil det være svært vanskelig å bytte fra en disiplin til en annen for å mestre teknikken. Syklistene på MTB-terrengmaraton har samlet seg i den italienske klubben Torpado-Südtirol, men Vilnius-kvinnen vil prøve å delta i den olympiske terrengsykkelkonkurransen så ofte som mulig.

«Alle vet at jeg er en av de sterkeste rytterne i MTB-maraton i langrenn, og jeg kommer ikke til å delta i MTB-konkurranse. Men i 2019 klarte jeg å vinne en MTB-konkurranse i Italia, jeg fikk erfaring. Når jeg ikke skal til OL, har jeg en annen drøm – å trene og trene mine med-OL.

Jeg er takknemlig overfor den italienske klubben som betaler lønnen min, det litauiske sykkelforbundet og den litauiske nasjonale olympiske komité som tar seg av meg. Jeg vil virkelig takke alle for deres betydelige gevinster, sier K.Sosna.

You may also like

Leave a Comment