Home » Katolikker fra Hviterussland kan delta på hellig messe. på ditt morsmål

Katolikker fra Hviterussland kan delta på hellig messe. på ditt morsmål

by Catherine Monroe

Katolikker fra Hviterussland som for tiden bor i Białystok og området rundt kan delta på søndags- og julemessen. på ditt morsmål. På forespørsel fra en gruppe troende fra det landet ble avgjørelsen tatt av metropoliten i Bialystok, erkebiskop Józef Guzdek.

Dette er en ekstra hellig messe. i sognet Bialystok Vår Frue av Guadalupe. Tidlig søndag ettermiddag var det feiring for første gang; Nesten femti personer deltok, barnefamilier var å se. Informasjonen ble delt blant venner og gjennom sosiale medier, hvor en gruppe hviterussiske katolikker fra Bialystok ble dannet.

Pastoren i denne menigheten er pater Grzegorz Bolesta, som snakker hviterussisk fordi han jobbet i et menighet i Hviterussland i syv år. Presten ledet ikke bare den hellige messe. og holdt en preken, men før gudstjenesten skriftet han også på deres morsmål for de som ville, og etterpå talte han til de troende.

Initiativtakerne til etableringen av den hviterussiske pastoraltjenesten i Białystok, som ble bedt for under denne hellige messen, utarbeidet spesielle sangbøker med forløpet av liturgien og sanger på det hviterussiske språket. Deltakerne i gudstjenesten understreket hvor viktig det var for dem å kunne be på morsmålet.

«Polakker, hvis store menigheter er i Norge eller USA, forstår godt hva det vil si å kunne be i kirken og høre Guds Ord på morsmålet,» innrømmet Anton, som bor i Polen i Białystok for et år. Han påpekte at mange hviterussiske katolikker bor nær grensen til vårt land og etter emigrasjon ikke har noen problemer med å delta i kirkelivet på polsk. Han innrømmet at han forlot Hviterussland med familien fordi, som han sa det, «jeg vil ikke at barna skal bo i Sovjetunionen».

«Jeg er veldig glad for at så mange mennesker kom, at det var barn. Vi hadde ikke store forventninger, det var ikke kjent om det ville være ti eller femten personer» – fortalte PAP fru Marysia fra Grodno-regionen, en av de Folk involvert i opprettelsen av den hviterussiske pastoraltjenesten i Białystok. Han har bodd i Polen i noen måneder.

Hun innrømmet at det første skrittet var å samle inn underskrifter fra vennene hennes på en begjæring som skulle rettes til erkebiskopen av Bialystok, Józef Guzdek. Det var han som gjennom sitt dekret innførte en ekstra hellig messe fra første søndag i advent. i sognet til Vår Frue av Guadalupe, feiret på hviterussisk for det hviterussiske samfunnet.

Det er ikke kjent hvor mange hviterussiske katolikker det er i Białystok. Marysia estimerte størrelsen på hele den hviterussiske diasporaen i byen de tilhører, samt personer som kom hit for å jobbe eller studere, men som også emigrerte av politiske årsaker, til flere tusen mennesker. «Jeg tror de fleste av dem er katolikker, men kanskje de ennå ikke vet at en slik hellig messe eksisterer,» la hun til.

You may also like

Leave a Comment