Historien om brenningen av det viktigste juletreet i byen, som sjokkerte ikke bare Kaunas, men hele landet, er over. Kaunas-beboeren som ble anklaget for å ha tent på julepynt var ikke på rettssak, og eksperter som undersøkte helsetilstanden hans slo fast at personen led av en spesifikk sykdom, på grunn av hvilken han ikke kunne forstå og kontrollere handlingene sine. Hvis saken går for retten, vil brannstifteren bli tilbudt en dom som står i forhold til hans medisinske tilstand – tvungen behandling ved Rokiškis psykiatriske sykehus.
Angrepet ble observert av overvåkingskameraer
Det vanskelig å forstå angrepet på juletreet i Kaunas fant sted rundt klokken 13.00 4. desember i fjor. 40 minutter En mann som ankom Rådhusplassen i en Mitsubishi SUV, fylte bensin på granen og satte fyr på den.
Vandal forsøkte å arrestere folk på torget, men klarte å rømme. Brannstifteren i bilen hastet ut av gamlebyen.
Da vitner mottok meldinger om den brennende Kaunas-granen, påpekte de overfor betjentene ikke bare bilmerket han kjørte, men også ett særtrekk – norske bilskilt. Nettverket av videoovervåkingskameraer bidro også til å bestemme retningen og ruten for bevegelsen hans.
Den useriøse bilen ble sporet opp og stoppet noen minutter senere på A. Juozapavičius Avenue. Rett etter pågripelsen viste det seg at mannen var edru, men enkelte uttalelser reiste alvorlig tvil om tilstanden hans.
I stedet for interneringssenteret – en sykestue
Da politifolk tok den arresterte til et spesialbehandlingsanlegg for å undersøke om han hadde brukt narkotika, hadde legene begrunnet mistanke om at hærverkets oppførsel kan ha vært påvirket av mye mer alvorlige lidelser. Undersøkelsene avdekket også at tiltalte ikke hadde inntatt noen psykoaktive stoffer.
Vandalen ble ikke tatt i politiets varetekt, han forble under medisinsk behandling. Som årsak til hans alvorlige helsetilstand tillot legene ikke politiets etterforskere å avhøre ham på lenge.
Selv om tjenestemenn i Kaunas by offentlig uttalte at de ville kreve at brannstifteren ble funnet skyldig i retten og at alle tap ble dekket, tvilte han på at dette kunne håndheves.
Denne mistanken ble forsterket av at den mistenkte hadde vært under medisinsk tilsyn en tid og til slutt ble løslatt uten varetektsfengsling. Mens politiet forsøkte å ikke kommentere, ble det klart at det var alvorlige helseproblemer.
I tillegg nevnte Mindaugas Šukys, aktor ved Kaunas distrikts påtalemyndighet som ledet den foreløpige etterforskningen, i begynnelsen av januar sin intensjon om å kontakte eksperter som ville ha undersøkt Brenners helse og svart på det vesentlige spørsmålet: om han kunne forstå handlingene sine og sjekke.
Rettsmøtet fant sted uten brannstifter
Da en borger av Kaunas som brente et juletre ble løslatt fra sykehuset, ble han ikke tatt i varetekt. Han må besøke legen regelmessig og ta medisinen som er foreskrevet for ham. Politifolk ble bedt om å bekrefte at personen som forsøkte å ødelegge julesymbolet fulgte disse instruksjonene.
Hele denne tiden bodde han sammen med sin mor i Kaunas, Žemai Šančiai-distriktet, hvor han bodde etter at han kom tilbake fra Norge på slutten av fjoråret, hvor han tilbrakte mye tid.
Etter å ha mottatt en sakkyndig erklæring om at den tidligere emigranten led av en spesifikk sykdom som førte til hans uforståelige oppførsel, gikk også undersøkelsene fra statsadvokaten i riktig retning.
Brannstifteren selv var ikke til stede i rettsmøtet 6. april, og prosedyren for å innhente opplysninger om personens helsetilstand ble erklært avsluttet.
Ufrivillig behandling foreslås
Aktor ved Kaunas distrikts påtalemyndighet M. Šukys informerte Delfi-portalen om at eksperten som utarbeidet konklusjonen avga en uttalelse til retten og at vitnene til angrepet ville bli avhørt ved neste høring.
Ifølge påtalemyndighetene, i saker der en person ikke kan stilles for retten på grunn av sykdom, er det nødvendig å foreta en grundig bevisgjennomgang for å fastslå at personen faktisk begikk handlingen som brakte dem til politiets oppmerksomhet. Selv om tilståelsen hans er der, kan han ikke dømmes i retten fordi teoretisk sett kan den syke snakke for seg selv.
«Med tanke på hva eksperten foreslo, ber jeg retten om å ufrivillig behandle denne personen på Rokiškis psykiatriske sykehus», sa aktor M. Šukys.
Ufrivillig behandling på akkurat dette sykehuset betyr ikke at en person vil tilbringe resten av livet her. Etter seks måneder kan leger gå rettens vei og etter å ha fastslått pasientens helsetilstand søke om behandlingskravene til pasienten, skjerpe dem eller frigi dem til poliklinisk behandling.
Den sivile søksmålet ble avvist
Da det ble klart at juletrebrenneren i Kaunas ikke kunne holdes ansvarlig for handlingene hans, forble det sivile søksmålet til Kaunas kommune i saken, som gikk til retten.
Ifølge aktor M. Šukis er skaden på fellesskapet allerede erstattet av forsikringsselskapet som ga ansvarsforsikring med sikkerhetstjenesten som beskytter granen.
På den annen side, dersom en person blir funnet uskyldig og retten bare avgjør søknad om medisinsk behandling, kan det ikke reises søksmål i så fall. Dette er kun mulig dersom gjerningsmannen er identifisert. I dette og lignende tilfeller anses lovbruddet for å være begått av en syk pasient som ikke kan holdes ansvarlig for sine handlinger.
Skaden beløp seg til 26 tusen. Euro
Laget av skaperne klarte å fullstendig gjenoppbygge delen av Kaunas-granen som ble skadet av brannen på rekordtid på to dager.
Senere viste det seg at alle disse arbeidene kostet byen Kaunas titusenvis av euro.
– Skaden er på rundt 26.000. Euro. Mesteparten av beløpet er 24 tusen. Euroen er en belønning til Spruce-utviklingsteamet for arbeidet og materialene som er brukt. Girlander ble kjøpt inn, nye sommerfugler ble laserkuttet og elektriske ledninger ble lagt. Ytterligere 2 tusen. Tjenestene til Kauno gatvių pavvietimas-selskapet og leie av gjerder koster 1 million euro, sier Agnė Augonė, leder for kulturavdelingen i Kaunas kommune, til Delfi-portalen.
Les flere nyheter her.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»