Home » Kaunas State Philharmonic – veien til gjenfødelse av natur og sjel, akkompagnert av musikk

Kaunas State Philharmonic – veien til gjenfødelse av natur og sjel, akkompagnert av musikk

by Connie Nielsen

Eventyrene til en strykekvartett

12. april Publikum har mulighet til å bli kjent med New York strykekvartetten Brooklyn Rider, som for første gang besøker Litauen. Fiolinistene Johnny Gandelsman og Colin Jacobsen, fiolinisten Nicholas Cords og cellisten Michael Nicolas ble med i ensemblet for sytten år siden. Kvartetten ble hyllet høyt av kritikere: «Dette er fire flotte musikere som opptrer på gitaren med energien til unge rockestjerner: Ludwig van Beethoven låter nytt, klassisk musikk blir tilgjengelig for alle og deres naturlige skjønnhet avsløres.»

Veiledet av en imponerende måte å spille på og et umettelig ønske om musikalske eventyr, oppnådde ensemblet en eksepsjonell posisjon blant strykekvartetter i løpet av sin levetid. Ved å oppfatte denne fremføringsformen som et medium med dype historiske røtter og uuttømmelige søkemuligheter, finner de inspirasjon overalt: fra avdøde L. van Beethoven, persisk klassisk musikk eller amerikansk folklore til ulike verk av samtidige komponister.

Brooklyn Rider tar et omfattende blikk på musikken og presenterer fortiden på en ny, forståelig måte. De samarbeider stadig med kunstnere og utøvere innen ulike felt og realiserer meningsfylte, relevante prosjekter.

Brooklyn Riders dristige musikalske ambisjoner er illustrert av fjorårets konsertsesong, som urfremførte et verk av den argentinske komponisten og nære vennen Osvaldo Golyov i samarbeid med den israelske mandolinvirtuosen Avi Avital, samt en helt ny fase i verdensmusikken: den svenske mezzosopranen Anne Sofie von Otter . Brooklyn Rider fortsetter å jobbe med den syriske klarinettist Kinan Azmeh og planlegger et nytt prosjekt kalt Four Elements for neste sesong.

Kvartettens pre-pandemiske album, Healing Modes, ble nominert til en Grammy Award og dekker samtidsspørsmål: grensekonflikten mellom USA og Mexico, den syriske flyktningkrisen, epidemien med psykiske problemer og fysisk velvære. Tre vidt forskjellige album ble gitt ut for tre år siden: «The Butterfly» med den irske fiolinvirtuosen Martin Hayes og «Sun On Sand» med musikk av Patrick Zimmerli, spilt av Joshua Redman, en av de mest fremtredende jazzsaksofonistene i USA, og sine kampfeller Scotto Colley (bassgitar). ) og Satoshi Takeishi (trommer).

Den anerkjente amerikanske komponisten Philip Glass har valgt Brooklyn Rider Quartet for sine innspillinger, og musikkritikere sier at bandet «gjenoppliver den 300 år gamle formen til strykekvartetten som et vitalt og kreativt 21. århundre». Ensemble».

Utøverne valgte kontrasten mellom samtidsmusikk og romantisk musikk for programmet ved Kaunas State Philharmonic. Konserten vil inneholde Aroma a Distancia (Distant Smell) av den unge venezuelanske multiinstrumentalisten Gonzalez Grau, opuset Um Dia Bom av den nevnte argentinske jødiske komponisten og Franz Schuberts udødelige strykekvartett, Death and the Virgin. «

En kveld med en legende

13. april inviterer Irena Milkevičiūtė og Litauens statssymfoniorkester trofaste fans til konserten.

I.Milkevičiūtė er en av de mest fremtredende skikkelsene i den litauiske musikkkulturen, en sanger som har fått verdensomspennende anerkjennelse. Operasolisten, professor ved det litauiske akademiet for musikk og teater, vinner av Litauens nasjonale kultur- og kunstpris, feirer sitt jubileum med en konsert i Kaunas.

«I de øyeblikkene, når jeg kjenner publikums spesielle oppmerksomhet og pust, virker det ofte som om jeg ikke står på scenen, på gulvet, men svever i ånden. Å være nødvendig for mennesker er veldig viktig for meg: da gir jeg meg selv med kjærlighet, sa den kjente solisten, som viet livet sitt til scenekunsten.

Gjennom hele sin karriere har I. Milkevičiūtė sunget nesten alle hovedrollene i lyriske og dramatiske sopranoperaer. Sangeren gjorde praksis ved berømte La Scala i Milano, senere ved Metropolitan Opera i New York og jobbet ved Bolshoi Opera i Moskva, St. Mary’s og andre verdenskjente operahus.

Jobben vår er følelsesmessig tøff akkurat nå, men vi spiller. Musikk hjelper oss i denne situasjonen.

«Karrieren til I. Milkevičiūtė er en tiår lang historie med litauisk opera. Hennes enorme, men håndterbare, rike og varme klangfarge, subtile nyanser og målbevisste stemme ble oppriktig elsket av publikum. Inkarnerte Norma, Chio Chio San, Violet har infisert operakunsten ved flere anledninger. Hun er fortsatt en favorittsanger for mange operaelskere. Hun er en av de siste operaromantikere som ser på yrket sitt som en edel plikt, å hjelpe et menneske med å overleve, noe som krever dedikasjon og ofte ofrer viktige ting. Det er derfor sjarmen til I. Milkevičiūtė – en kvinne og en artist – ikke avtar», skrev musikkforskeren Jūratė Katinaitė.

Litauens statssymfoniorkester under ledelse av Gintaras Rinkevičius og professorens studenter deler scene med æressolistene: sopranen Emilija Finagėjevaitė, Eglė Stundžiaitė, Austėja Zinkevičiūtė, kan mezzosopranen Gabrielsė lytte til konserten, mezzosopranen Gabrielsė. vakreste arier fra operaer av Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Piotr Tchaikovsky og andre komponister.

fredens profeter

Om kvelden 14. april er Filharmonien vertskap for et program dedikert til Ukraina, fremført av det ukrainske ensemblet Kyjivo Soloists, som turnerer i Europa.

Programmet «We Play for Peace» vil bli fremført av det ukrainske nasjonale kammerensemblet «Kyjiv Soloists». Med dette ensemblet har en drøm gått i oppfyllelse for den fremtredende ukrainske fiolinisten og læreren Bogodar Kotorovich. Orkesteret består av kjente musikere fra hele Ukraina, hvorav de fleste er vinnere av nasjonale og internasjonale konkurranser som representerer grunnleggerens tradisjoner. For sine enestående prestasjoner i å representere ukrainsk kultur tildelte Ukrainas utenriksdepartement orkesteret tittelen «Ukrainsk kulturambassadør i verden». For femte år på rad er kunstnerisk leder for ensemblet Anatolijus Vasilkovskis.

I februar i år, da Russland invaderte Ukraina, dro Kyjivs solister på turné i Italia. Med krigsutbruddet begynte konsertarenaer i Italia, Sveits, Tyskland, Skandinavia og de baltiske statene å organisere en konsertturné av ensemblet for å samle støtte til det krigførende Ukraina. Ifølge Liana Ruokytė-Jonsson, den litauiske kulturattachéen i Skandinavia, begynte turneen til ti Kyjivo-solister i Sverige og Norge med en konsert i Stockholms Konserthus, som ble besøkt av svenske monarker. I april arrangerer ensemblet turer til de baltiske statene organisert av langsiktige partnere – Litauens nasjonale filharmoniske orkester, Latvijas koncerti og Eesti koncert.

Den litauiske nasjonale filharmonien, i samarbeid med Kaunas State Philharmonic, Plungė Cultural Center, Šiauliai Polifonija State Chamber Choir og Visaginas Cultural Center, arrangerer en serie på fem konserter med de ukrainske komponistene Maksymo Berezovsky, Valentin Silvestrov og Myroslav Skory. Verker, ukrainske folkesanger arrangert for strykeensemble, en strykekonsert av Nino Rota, en av de mest kjente italienske musikkkomponistene, og den tiende symfonien av Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Etter opptredener i Baltikum vender Kyjivo Soloists tilbake til Skandinavia. Totalt over 2022 Fra februar til mai vil ensemblets europeiske turneer opptre med ikke mindre enn ti land: Italia, Sveits, Tyskland, Sverige, Norge, Litauen, Latvia, Estland, Finland og Danmark.

«Vi spiller for fred», sier ensembleleder Anatolij Vasilkovskij. – Det er vanskelig å sette ord på følelsene. Familiene våre er i Ukraina, vi er i kontakt med dem hver dag: med foreldre, brødre, søstre og slektninger. Jobben vår er følelsesmessig tøff akkurat nå, men vi spiller. Musikk hjelper oss i denne situasjonen, og det er vår plikt å representere ukrainsk kultur.»


Hva? BROOKLYN RIDER konsert.

Når? Kaunas State Philharmonic.

Når? 12. april, kl


Hva? I.MILKEVIČIŪTĖS BURSDAGSKONSERT.

Når? Kaunas State Philharmonic.

Når? 13. april, kl


Hva? Konsert «VI LEKKER FOR FRED. «KYJIVO SOLISTER FRA UKRAINA».

Når? Kaunas State Philharmonic.

Når? 14. april, kl


You may also like

Leave a Comment