Home » Kaupers i et intervju med den ukrainske TV-stasjonen: «Du kjemper nå for oss alle»

Kaupers i et intervju med den ukrainske TV-stasjonen: «Du kjemper nå for oss alle»

by Connie Nielsen

Renārs Kaupers, leder av Brainstorm-gruppen, ga et intervju til det informative og underholdende morgennyhetsprogrammet Breakfast with 1+1 på den ukrainske TV-kanalen TET mandag morgen. Musikeren svarte på spørsmål om hvordan han på så kort tid nesten mestret uttalen av det ukrainske språket, hvordan «Min sang» ble skrevet på ukrainsk og hvordan stemningen er i Riga for øyeblikket.

Innholdet fortsetter etter visning

reklame

Vi har tidligere rapportert at gruppen Brainstorm, kjent utenfor Latvia som Brainstorm, fremførte komposisjonen Моя пісня på en støttekonsert for Ukraina i Warszawa – i Latvia kjenner vi den alle som My Song «. Det berørte kjernen til det ukrainske folket, inkludert TV-journalister som berømmet Kaupers nesten ideelle ukrainske uttale. I løpet av den ni minutter lange samtalen begynte moderatorene instinktivt å stille spørsmål til musikeren på morsmålet deres, og hver gang innså de overraskende at Kaupers ikke snakket ukrainsk. Inntrykket av sangen er snarere det motsatte.

En av kringkasterne, Yegor Gordeyev, som ble med i direktesendingen, bemerket at Kauper visuelt minnet ham om Alexei Navalnyj og spurte om han selv fulgte den politiske utviklingen.

– Klart vi følger med, vi overlever. Det er flott at jeg i går fikk muligheten til å delta, for å støtte. Et TV-maraton som dette viser støtte fra alle kanter. Det var storskjermer på torgene i mange byer, så mange mennesker deltok og donerte penger…

– Renar, forstår vi riktig at mange steder i den siviliserte verden oppfattes denne krigen ikke så mye som en Russland-Ukraina-krig, men som en krig mellom det onde og det gode? Eller overdriver vi?

– Ja, slike sammenligninger brukes ofte. Lysets kamp med mørket. Vi tror at lett og godt alltid vinner.

– Hvordan fikk du vite om krigen i Ukraina?

– Jeg var i bilen, jeg kjørte fra Liepaja til Riga. Liepāja er en by 200 km fra Rīga, vi bor der med familien min. Jeg kjørte og fant ut på radioen… Det virket som en film, en TV-serie. To kanaler kommenterte det som skjedde og sa: stridsvogner har krysset den ukrainske grensen, stridsvogner er på vei mot denne byen … Ja, det var en forferdelig morgen, det er den tjuefjerde.

– Du har også mange venner i Russland. Hva er disse dialogene nå? Hva snakker du om? Er det fortsatt personer i din omgangskrets som fortsatt omtaler dette som en spesiell operasjon?

– OJ Alle venner jeg kommuniserer med sier: «Renar, vi skammer oss så mye! Det er en redsel som ikke skjer mellom nasjoner, men som drives av regjeringen, Kreml – er…

– Du sang så bra i går. Vi kjenner deg som utøveren av den legendariske «Maybe»-sangen, og ikke bare det, i går viste du verden et helt annet jeg. Det var fantastisk, vanskelig å tro at du ikke har snakket ukrainsk i det hele tatt før! To uker med forberedelse? hvem trente deg

– Tusen takk! Jeg må takke min venn Katya Skurjedin som er vår representant i Ukraina. Hun kom til Riga. På den første dagen av krigen i Riga, i kongresshuset, var det en konsert til støtte for det ukrainske folket, hvor vi fremførte vår svært viktige «Min sang». Vi synger om nasjonen vår, landet vårt, språket vårt. Jeg sa fra scenen: Hvis jeg kunne undervise, ville jeg sunget denne sangen på ukrainsk. Da Katya kom og fikk vite det, ringte hun poeten Sergius Lockshin og introduserte oss. Sergius skrev denne rørende, inspirerende teksten, og venner så på uttalen min mens vi studerte med Katie og venninnen hennes. Vi kommuniserte alle på nettet.

– Det var fantastisk, virkelig fantastisk! Klau, Renār, det går for tiden rykter om at de baltiske statene, inkludert Latvia, kan bli neste… Hvordan ser du det generelt? Jeg vet at det er mange ukrainere med deg nå, og russere som flykter fra Russland kommer også fra Moskva, St. Petersburg … Hva snakker du om i Riga nå? Er du redd? Forbereder du beskyttelse?

– Ja, dette er viktige saker. Selvfølgelig er denne perioden veldig alarmerende. Folk, for å være ærlig, har bokstavelig talt blitt litt roligere de siste dagene. Men folket sa også seg imellom: Hvor er det? [brauksim]hvis noe skjer? Eller la oss bli og gjøre det vi må gjøre – beskytte landet vårt hvis det finnes. Selvfølgelig overlever vi alle. Vi «brainstormer» ber hver dag for slutten av krigen. Vi ber for deg som i bunn og grunn kjemper for oss alle akkurat nå!

You may also like

Leave a Comment