Home » Kina oppfordrer bildelsprodusenten Continental til å slutte å bruke deler fra Litauen

Kina oppfordrer bildelsprodusenten Continental til å slutte å bruke deler fra Litauen

by Thure Lindhardt

Kina legger press på den tyske bildelsprodusenten Continental for å slutte å bruke deler laget i Litauen, sa to informerte kilder til Reuters.

Innholdet fortsetter etter visning

reklame

Beijings handlinger ser ut til å være relatert til den diplomatiske konflikten mellom Litauen og Kina forårsaket av Vilnius-beslutningen om å la Taiwan etablere en misjon i Litauen, ved å bruke ordet «Taiwan» i navnet.

«Ieva Koncevičūte, en representant for Continentals litauiske datterselskap Continental Automotive Lithuania, fortalte BNS at hun hadde hørt om informasjonen fra pressen og nektet å kommentere.

«Vi kommenterer ikke i det hele tatt politiske spørsmål på bedriftsnivå,» sa hun.

I slutten av 2019 startet selskapet «Continental» sin virksomhet i Kaunas-distriktet. Etableringen av dette anlegget var den største utenlandske investeringen i produksjon i Litauen på tjue år.

I april i år startet selskapet byggingen av et andre anlegg i Kaunas frihandelssone, verdsatt til over 90 millioner euro, som skal stå ferdig til våren. Continentals totale investering i Kaunas er rundt 185 millioner euro.

Continental-anlegget produserer dør- og setekontroller for biler så vel som andre elektroniske bilkomponenter.

Det kinesiske utenriksdepartementet avviser at Beijing legger press på internasjonale selskaper for å slutte å bruke deler laget i Litauen, men sa at mange kinesiske selskaper ikke lenger stoler på Litauen.

Litauens beslutning om å la Taiwan etablere et byrå i Litauen under navnet «Taiwan» har angivelig gjort Beijing sint da Kina forsøker å forhindre ethvert forsøk fra Taiwan på å bli en uavhengig stat. I andre deler av verden bruker slike byråer navnet «Taipei» som Taiwans hovedstad, i tråd med Beijings «ett Kina»-politikk, som ikke tillater Taiwan å bli sett på som et eget land.

I august kalte Kina sin ambassadør tilbake til Vilnius for konsultasjoner og ba samtidig om å fjerne den litauiske ambassadøren i Beijing. Den litauiske ambassadøren i Kina Diāna Mickevičiene returnerte til Litauen for konsultasjoner i begynnelsen av september.

Taiwans representasjonskontor i Vilnius åpnet 18. november, men kort tid etter kunngjorde Kina at de hadde kuttet diplomatiske bånd med Litauen, noe som betyr at et lands interesser vil bli representert av en underordnet diplomat, den fullmektig.

Det ble avslørt tidligere denne uken at Kina hadde anbefalt at den litauiske ambassaden i Beijing ble omdøpt til agentens kontor, men at Litauen hadde avskjediget Audru Chapien, den midlertidige agenten for ambassaden i Beijing, mens han understreket at flyttingen ikke var fullført.

Den litauiske regjeringen har også tatt en formell beslutning om å åpne et salgskontor i Taipei, hovedstaden i Taiwan.

Litauen har kritisert menneskerettighetssituasjonen i Kina, blokkert investeringene, men kunngjorde i mai at de ville trekke seg fra 17 + 1-formatet for økonomisk og politisk samarbeid, som hovedsakelig foregår i Sentral- og Øst-Europa, fordi de mener det er splittende .

Kina, på den annen side, begynte nylig å kutte direkte godstogreiser til Litauen og gi mateksporttillatelser, redusere kredittgrensene for litauiske selskaper og heve prisene.

Litauiske forretningsmenn erkjenner at disse uenighetene har gjort deres samarbeid med Kina mye vanskeligere, men regjeringen håper at tettere økonomiske bånd med Taiwan kan veie opp for disse tapene over tid.

Taiwan og fastlands-Kina har vært styrt separat siden øyas nasjonalistiske regjering, beseiret i borgerkrigen, søkte tilflukt på øya i 1949 og det kommunist-okkuperte fastlandet erklærte Folkerepublikken Kina som en del av sitt territorium.

You may also like

Leave a Comment