Home » Knubben havnebad, det norske øytorget som reiser seg fra havet.

Knubben havnebad, det norske øytorget som reiser seg fra havet.

by Thure Lindhardt

Et tradisjonelt norsk havnebad gjenopplives som underholdningssted og dukker bokstavelig talt opp av vannet i topografiske betonglag.

Knubben havnebad i Arendal, Norge, opprinnelig bygget i 1937, var et offentlig vannrekreasjonsområde med et barnebasseng og en 10-meters dykkeplattform. Det var et treningssenter for svømme- og dykkekonkurranser frem til 1947. Etter en kort tilbakevending til 1960-tallet som jazzklubb, ble mye av toalettet revet på 1980-tallet etter at det falt i forfall.

Tilbake til mote (norsk stil)

Til 300-årsjubileet for Arendal by ble havnebadet gjenoppfunnet. Denne gangen fra det norske arkitektfirmaet Snøhetta, tidligere forfatter av et gigantisk norsk marineprosjekt som jeg fortalte om her. For å beholde funksjonalismen og den «modernistiske ånden» i den gamle paviljongen tegnet Snøhetta et flerbruksbygg som inkluderer en minimalistisk øy.

«Med restaureringen av det tradisjonelle Hafenbad i sin opprinnelige prakt, ble det klart for oss at den volumetriske reaksjonen måtte snakke et annet arkitektonisk språk. Dermed hedrer vi den stolte historien til badet på 1930-tallet, sier prosjektlederen. Marius Hauland Næss.

Et sted som dukker opp fra havet

Den nye strukturen vil stikke ut fra havet, støttet av stålstolper og imitere et topografisk kart med lag av betong bygget oppå hverandre. Som det norske studioet forklarer på nettsiden deres, «vil det se ut som en steinblokk skulpturert under siste istid.» Veggene veksler mellom konkave og konvekse, og holder de rene og modernistiske linjene på det første badet.

De lagdelte nivåene gir sitteplasser for store folkemengder for å se utendørsscenen og amfiteateret. De vil også gi et sted å slappe av og nyte solen og naturen. «Undervanns»-turer vil også komme tilbake, slik at gjestene kan ta del av den samme underholdningen deres forfedre hadde nesten et århundre tidligere. Paviljongen vil også inneholde en stor innvendig plass under trappene med ekstra forestillingsrom og en restaurant, noe som gjør Det Norske Bad til en helårsattraksjon.

– Anlegget har potensial til å være en hybrid som sømløst blander kultur, rekreasjon, marinbiologi og læring med en dypt forankret matopplevelse, legger Næss til.

Ikke-dødelig tiltrekning: ingen effekter

Et av målene med det norske prosjektet er å gjøre det så miljøvennlig som mulig. Vi håper at alle materialene som brukes vil passe inn i miljøet og tåle moderate forhold.

Marius Hauland Næss

«Et av målene våre er å berike prosjektet med ytterligere teknologier som vi vil fokusere på materialgjenvinning og resirkulering , liker, men ikke begrenset til, glass. Så langt har det ikke vært noen sammensetninger som gir ingen eller til og med negative CO2-utslipp, så vi vurderer å gå over til et grønt alternativ, sier han.

Det nye norske badet i Knubben havn åpnes for publikum i 2024.

Norske Inselplatz Knubben Hafenbad
Norske Inselplatz Knubben Hafenbad

You may also like

Leave a Comment