Home » Kommentar: Tyskland og russisk gass. En lang vei ut av avhengighet | Tysk økonomi, fakta, analyse, data, prognoser | DW

Kommentar: Tyskland og russisk gass. En lang vei ut av avhengighet | Tysk økonomi, fakta, analyse, data, prognoser | DW

by Catherine Monroe

Hver dag, med hver ny sjokkerende nyhet fra Ukraina om massakrer på sivile, øker presset på Tyskland for å slutte å kjøpe olje og gass fra Russland. Dette er forståelige krav, spesielt fra Ukraina. Det er også bekymringsfullt at Tyskland – som en studie fra miljøorganisasjonen Greenpeace viser – må betale Moskva en rekordsum på rundt 32 milliarder euro for kjøp av olje og gass i år. De høylytte oppfordringene om å avslutte dette her og nå er fullt berettiget og vil garantert bli høyere.

Økonomiminister Robert Habeck fra Miljøpartiet De Grønne har også rett i at sosial fred i Tyskland ville være truet dersom gassforsyningen plutselig ble stoppet. Habeck prøver allerede å håndheve gassforsyninger fra andre land som Qatar og Norge. Tyskland planlegger å raskt bygge terminaler for import av flytende gass. På lang sikt er den avhengig av massiv utvidelse av fornybare energikilder og på hydrogen som fremtidens energikilde, spesielt i industrien.

smertefulle debatter

Alt dette er riktig og bra, og det er bra at regjeringen ikke vegrer seg for å blande seg inn i debatter som er spesielt vonde for De Grønne, som å utsette avviklingen av eksisterende atomkraftverk. Dette gjelder også ideen om å tenke nytt om gassfracking, en teknologi som så langt har vært lite ønsket i Tyskland.

Felles for alle disse debattene er imidlertid at de slutter så snart de oppstår. En ting gjenstår – den enorme avhengigheten av import fra Russland. Alt i alt er det å gradvis redusere denne avhengigheten den riktige veien å gå – ikke en massiv, spektakulær forstyrrelse av russiske forsyninger over natten.

Det irriterende er imidlertid at regjeringen ikke tør å gjøre noen små, men effektive tiltak som allerede kan bidra til å spare energi. Et slikt tiltak vil være fartsgrenser på motorveier. Det er uforståelig hvorfor dette ikke har skjedd ennå, når mange eksperter forsikrer oss om at 7 prosent oljebesparelse er fullt mulig. Dessuten kan et slikt tiltak også være tidsbegrenset. Hvorfor ikke? Det viktigste er å gjøre noe med det.

Forfatteren av kommentaren, Jens Thurau, er DW-korrespondent i Berlin

Det forestående farvel må være endelig

Fremfor alt må Tyskland bli uavhengig av russisk olje og gass. Og det er for alltid. Gassvarmer bør ikke lenger installeres i nybygg og mulighetene for å generere energi fra fornybare kilder bør utvides. Men alt dette tar tid, mye tid. Europeerne må tross alt samarbeide om energipolitikk, ikke mot hverandre.

I flere tiår har alle tyske regjeringer snakket om energiomstillingen: utfasing av kjernekraft, utfasing av kullkraftproduksjon, utvidelse av fornybar energi. Spesielt med det siste punktet ble ikke store løfter fulgt av handling. Vind- og solenergi er ikke så utviklet som de kunne vært. Det må endres nå. Langsiktige godkjenningsprosedyrer for bygging av vindturbiner skal forkortes drastisk. Regjeringen planlegger nå å gjøre akkurat det samme. Vi venter på resultater.

Tunge våpen for Ukraina

Men på kort sikt – og dette er det eneste stridspunktet – til tross for alle anstrengelser er det ikke noe reelt alternativ til russisk gass. Det er en forferdelig konklusjon. Du trenger ikke tro på alle de økonomiske profetiene fra Cassander, men en umiddelbar stopp av gassforsyningen vil mest sannsynlig få dramatiske konsekvenser. Regjeringen ønsker at russisk gass skal fases helt ut innen 2024. Det virker realistisk. I stedet for å snakke om umiddelbar suspensjon av olje- og gassforsyninger fra Russland, som ikke kan oppnås, ville det være lettere og bedre å slutte å nøle med å levere tunge våpen til Ukraina. Men avhengigheten som har bygget seg opp gjennom årene kan ikke overvinnes over natten.

Vil du kommentere denne artikkelen? Gjør det på Facebook! >>

You may also like

Leave a Comment