Home » konflikt med Moskva. Berørte skandinaviske land | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW-nyheter på polsk | DW

konflikt med Moskva. Berørte skandinaviske land | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW-nyheter på polsk | DW

by Gabriel Scott

De siste dagene og ukene har ikke rapporter om konsentrasjonen av russiske tropper på grensen til Ukraina skapt overskriftene til aviser over hele verden. Men det faktum at tre russiske marineskip seilte fra Nordsjøen gjennom det danske Storebeltet til Østersjøen gikk upåaktet hen i mange land. Det gikk imidlertid ikke upåaktet hen av skandinaviske land, som i økende grad er bekymret for russiske militærmanøvrer.

Sverige

Regjeringen i Stockholm reagerte umiddelbart og sendte i slutten av forrige uke flere pansrede kjøretøy til Østersjøøya Gotland, og soldater har patruljert i gatene siden den gang. Rundt 60.000 mennesker bor på øya i sentrum av Østersjøen, som ligger bare 350 km i luftlinje fra den russiske ekklaven Kaliningrad. Spesielt i den pittoreske havnebyen Visby, øyas hovedstad, ser du militæret overalt. Stockholm forutser det verste scenarioet at Russland kan nå ikke bare Ukraina, men også de baltiske statene Estland, Latvia og Litauen i nær fremtid, og komme farlig nær Sverige. Selv om landet ikke er medlem av NATO, samarbeider det tett med alliansen. Siden Russlands annektering av Krim i 2014 har Stockholm økt forsvarsutgiftene igjen. Og i 2017 gjenopprettet han også verneplikten.

Gotland er egentlig en ferieøy, men svenske soldater har patruljert der siden forrige uke

Finland

Med en grense på 1300 kilometer er Finland nærmere Russland enn noe annet europeisk land. Finland er heller ikke medlem av NATO ettersom det ikke er flertall for å slutte seg til den vestlige forsvarsalliansen, selv om dette alternativet har vært inkludert i regjeringens politiske programmer i mange år. Regjeringen i Helsingfors anses å være svært pragmatisk i forhold til Moskva, men dette kan ikke skjule den for tiden økende mistilliten til Russland. Det klareste signalet til nå om å vende seg bort fra Kreml kom i desember i fjor. Statsminister Sanna Marin avsluttet en langvarig strid om kjøp av nye jagerfly og bestilte 64 toppmoderne F-35-fly fra det amerikanske selskapet Lockheed Martin. De koster 8,4 milliarder euro. Etter at Russland i slutten av desember krevde å ikke slippe et annet land inn i NATO, gikk Marin enda lenger. I begynnelsen av januar sa hun i et TV-intervju om Moskva: «Vi vil ikke tillate oss å bli utpresset».

Danmark

Regjeringen i København følger en dobbel strategi med Moskva. Først, som Sverige, økte den sin tilstedeværelse i Østersjøen med en annen fregatt og mange F-16 jagerfly og sendte ut 200 soldater. Siden Danmark er et grunnleggende medlem av NATO, rapporterer misjonen i de baltiske statene til Alliansens overkommando. På den annen side bestemte danskene seg for å støtte Ukraina, som var plaget av konflikten med Russland, med 22 millioner euro. Og den danske utenriksministeren Jeppe Kofod uttrykte bekymring på Twitter etter et besøk i konfliktområdet øst i Ukraina for noen dager siden, blant annet om cyberangrep på statlige nettsider.

Norge

Norge har vært NATO-medlem siden 1949. Forsvarspolitikken har spilt og spiller fortsatt en viktig rolle i identiteten til landet, der rundt 8000 unge mennesker fullfører militærtjenesten hvert år. Norge er atskilt fra Russland med en nesten 200 kilometer lang landegrense, og begge landene konkurrerer om innflytelsessfærer i Arktis. Dette er nok en grunn til at Oslo prøver å vise militær beredskap. Relativt nylig forhandlet den norske regjeringen frem en ny militæravtale med USA, som gir amerikanere tilgang til fire militærbaser som kan brukes i tilfelle krig. Også i mars og april vil NATO Cold Response-øvelsen, en av de største militære manøvrene siden slutten av den kalde krigen, finne sted på norsk territorium Rundt 35.000 soldater fra 28 NATO og andre samarbeidsland vil delta i øvelsen.

I mellomtiden er regjeringen i Oslo ikke bare opptatt av russiske militære manøvrer, men fremfor alt av russiske cyberangrep. I et intervju med en avis tidligere denne uken sa statsminister Jonas Gahr Store at russiskstøttede hackere allerede hadde «sporet» datasystemene til sentrale norske institusjoner som parlamentet og regjeringen.

Vil du kommentere denne artikkelen? Gjør det på Facebook! >>

You may also like

Leave a Comment