Home » Kongress for polske familier i utlandet – vennlig atmosfære, berikende møter

Kongress for polske familier i utlandet – vennlig atmosfære, berikende møter

by Catherine Monroe

Under de polske familiekongressene (KRP) er møter med polske familier fra andre land veldig interessante. Du kan utveksle erfaringer om hvordan livet er, hvilke skikker det er og hva som er fordeler og ulemper ved å bo i et bestemt land. Atmosfæren er alltid vennlig og møtene er veldig berikende, sa Bernadeta Makocka, som har bodd i Frankrike i over 20 år, til Polskifr.fr. Han vil delta i den 6. verdenskongressen for polske familier, som vil finne sted personlig og online fra 15. til 17. september. Både polske og utenlandske familier er invitert til å delta.

Et av mottoene til kongressen for polske familier er: «Jeg hjelper meg selv, jeg hjelper andre.» «Det er veldig viktig at vi tilegner oss kunnskap selv, utvikler oss i familiesaker og kan gi gode råd og hjelp til familier og venner,” understreket Bernadeta Makocka. Etter hennes mening, selv om familien selv ikke har alvorlige problemer, vil det alltid være andre som trenger hjelp, og det er verdt å bruke kunnskapen man får i kontakt med dem.

For noen år siden deltok Bernadeta Makocka på den første kongressen for polske familier i La Ferté-sous-Jouarre i Paris-regionen. Nå skal han til Gdansk. «Besøket er verdt det fordi kongressene er veldig interessante. Du kan møte blant annet: Ekteskap og familier involvert i familierådgivning. Det er også interessante forelesninger. «Det viktigste er at KRP-er er organisert av katolske kretser, slik at vi kan få virkelig verdifull kunnskap med full tillit,» sa Polskifr.fr-samtaleren.

Under de polske familiekongressene kan du blant annet: Lytte til interessante konferanser fra spesialister og eksperter og ha samtaler og møter med andre familier. I tillegg kan du møte representanter fra pro-life organisasjoner og lære om emner av interesse, for eksempel: nanoteknologi. Det er ingen mangel på informasjon om familieklinikker i Polen og i utlandet. I år vil deltakerne få muligheten til å lære mer om Maria-oppdagelsene i Kibeho, Rwanda. Mange attraksjoner er også planlagt.

En polsk kvinne i Frankrike er ikke i tvil om at de polske familiekongressene er viktige med tanke på problemene polakker og polske familier står overfor i Polen, spesielt de som er i emigrasjon. «Familier i Polen har absolutt problemer, men i utlandet er det enda vanskeligere fordi vi ikke er i miljøet vårt, blant våre kjære. Besteforeldre er ofte langt unna, noe som gjør det vanskeligere å få hjelp og familiemøter. «Tradisjoner og tro er mye vanskeligere å formidle, og det er ikke alltid polske masser i nærheten,» sa Bernadeta Makocka.

Makocka la vekt på at polske barn vokser opp i et fransk miljø, noe som fører med seg en rekke konsekvenser. «De mister språket, de vil ikke anstrenge seg for å snakke polsk, så det er ikke lett for familier. «Barn ønsker å bo lokalt som sine jevnaldrende,» sa Bernadeta. Blandede familier utgjør noen ganger en ekstra vanskelighet: «For polsk side er det vanskelig å formidle polsk tradisjon og språk,» la hun til.

Til tross for vanskelighetene, mener Bernadeta at det er verdt å skape og fremme sunne familier. «Det er verdt å utvikle seg videre i denne retningen og få innsikt. Det er det denne kongressen er til for. Nok en gang oppfordrer jeg deg til å gå online eller i det minste delta. «Det er verdt å bo i et katolsk miljø og lære solide leksjoner,» sa vår samtalepartner. «Jeg oppfordrer dere til å skape sunne, katolske familier og sakramentale ekteskap, å tjene verden, ikke å bli drevet gal av dagens verden og å svømme mot strømmen, og å opprettholde sunn fornuft og et sunt verdensbilde av de rundt dere utstråler, i miljøene du bor i.» «Vi lever, vi går rett og slett foran med et godt eksempel», understreket Bernadeta og oppfordret folk til også å gå på kongressen med barna sine. Ikke bare ektepar, men også eldre og enslige er invitert til dette arrangementet. For sistnevnte kan det være forberedelse til veien til ekteskap og familiedannelse.

Bernadeta Makocka vil gjerne hjelpe familier i fremtiden. «Jeg håper å kunne engasjere meg i fremtiden, kanskje som fosterforelder. «Jeg er interessert i det,» understreket hun. En av formene for forberedelse til dette er polske familiekongresser og andre initiativ. «Jeg fullførte et kurs organisert av PMK i Paris i samarbeid med Fakultet for familiestudier ved kardinal Stefan Wyszyński-universitetet. Etter dette kurset fikk vi tilbud om en fortsettelse gjennom en utvidet modul som foregår på nett. Folk fra andre land deltar også, inkludert USA, Frankrike, Irland og Polen, sa Makocka. «Det er et veldig interessant emne, berikende forelesninger om ulike emner relatert til familie, ekteskap, barneoppdragelse, virkelig omfattende kunnskap om familie,» la hun til.

Materiale fra arrangørene

Kongressen for polske familier i utlandet vil finne sted i en hybrid form – stasjonær i Gdańsk og online (delvis sending). Deltakere fra Tyskland, Frankrike, Sveits, USA, Italia, Litauen og Ukraina har allerede registrert seg. Tidligere utgaver har også omtalt ektefeller fra Storbritannia, Australia, Hellas, Spania, Island, Canada, Moldova, Norge, Sverige og USA. Arrangøren av arrangementet er det polske familierådet ved delegaten for den polske bispekonferansen for sjelesorg for polske emigranter.

Den første kongressen for polske familier i utlandet fant sted 26. og 27. oktober 2019 i La Ferté–sous–Jouarre nær Paris. På grunn av pandemien ble de neste arrangementene organisert online. 21. november 2020 under mottoet «Ekteskap i hjertet av sjelesorgen for kirken i eksil» og den neste – 16. januar 2021 – under mottoet «Gå og gjenoppbygg min hjemlige kirke». Den 4. internasjonale kongressen for polske familier i utlandet fant sted online 20.–21. november 2021. Den 5. kongressen fra 10. til 11. september 2022 fant sted på International Centre for Evangelization «Marianum» i Carlsberg – en by som er hjemsted for Fr. Franciszek Blachnicki, mangeårig foreleser ved det katolske universitetet i Lublin, grunnlegger av Light Life Movement og Home Church Community for Married Couples.

Du kan delta på kongressen personlig eller online.

Påmelding til døgnkongressen for polske familier fra utlandet og Polen HER.

Registrer deg for kongressen online (bare noen arrangementer vil bli kringkastet; oversettelse til engelsk vil også være tilgjengelig) HER.

Påmelding, detaljert program og all nødvendig informasjon finner du på kongressens hjemmeside HER.

YouTube-kanal Family on Emigration Det er videoopptak av foredragsholdere som oppfordrer deg til å delta på arrangementet.

Kjære leser,
Vi er glade for at du besøker nettsiden vår. Vi er her for deg!
Hver dag publiserer vi den viktigste informasjonen fra kirkens liv i Polen og rundt om i verden. Men uten din hjelp blir denne oppgaven stadig vanskeligere.
Det er derfor vi spør deg Støtte for eKAI.pl-portalen via Patronite-nettstedet.
Takket være deg kan vi oppfylle vårt oppdrag. Mer informasjon finner du her.

You may also like

Leave a Comment