Home » Koranen i Oslo vil ikke brenne – EURACTIV.pl

Koranen i Oslo vil ikke brenne – EURACTIV.pl

by Gabriel Scott

Organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) har ikke fått tillatelse fra politiet til å holde demonstrasjon foran den tyrkiske ambassaden i Oslo. Hovedpoenget med demonstrasjonen var brenningen av en kopi av den muslimske hellige boken.

Norsk politi rapportert av inspektøren Martin Beach fra hovedstadens politistasjon i Oslo, vurderte at de ikke ville være i stand til å ivareta sikkerheten til deltakerne i demonstrasjonen. Derfor ble SIANs søknad, som ble levert tidligere i uken, avslått.

Tyrkia rasende over koranbrenning

I Norge, som i Sverige eller Danmark, er det ikke straffbart å brenne religiøse symboler da det blir sett på som en normal utøvelse av ytringsfriheten. I Stockholm og København ble slike aksjoner utført av en høyreekstreme aktivist og leder av det antimuslimske partiet Hard Line (Stram Kurs). Rasmus Paludan.

Selv om Paludan er født i Danmark, har han også svensk statsborgerskap da han ble født i et dansk-svensk blandet ekteskap. Han bodde også en del av livet i Sverige og er derfor politisk aktiv på både den danske og svenske scenen.

Etter at Paludan brente to kopier av Koranen i en lovlig rapportert og derfor politibeskyttet demonstrasjon foran Tyrkias diplomatiske oppdrag, ble Ankara og den tyrkiske presidenten rasende Recep Tayyip Erdogan truet Sverige med veto mot NATO-medlemskap.

«Sverige, ikke engang bry deg! Så lenge dere lar vår hellige bok, Koranen, settes i brann og ødelegges, og dere gjør dette med støtte fra deres politistyrke, vil vi ikke si «ja» til deres NATO-inntreden», sa Erdoğan til parlamentet.

Finland tillot ikke brenning av Koranen

Samtidig sa den tyrkiske presidenten at han ikke så noen grunn til at landet hans skulle blokkere Finlands inntreden i NATO. Forrige tirsdag (31. januar) kunne ikke Koranen brennes under en anti-tyrkisk demonstrasjon i Helsingfors fordi finsk lov forbyr ødeleggelse av religiøse symboler.

Nå blir det ingen slik demonstrasjon i det hele tatt i Oslo. I forbindelse med den planlagte brenningen av Koranen protesterte muslimske miljøer i Norge voldsomt, og politiet fryktet aggressive motdemonstrasjoner. Den norske ambassadøren i Ankara var på sin side invitert til det tyrkiske utenriksdepartementet for å forklare.

You may also like

Leave a Comment