Home » Kraften til Air Dominance-teknologi – MILMAG

Kraften til Air Dominance-teknologi – MILMAG

by Peter Østbye

Det amerikanske selskapet Raytheon (del av RTX-gruppen) promoterer sine siste radarstyrte luft-til-luft-raketter AIM-120D-3 og C-8 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) sammen med med den nyeste AESA (Active) PhantomStrike-radaren (elektronisk skannet array) valgt for det fremtidige polske lette angrepsflyet KAI FA-50PL.

AIM-120 AMRAAM-familien av missiler har blitt integrert i 14 plattformtyper i de væpnede styrkene i 42 land. 1. september ble det rapportert at den første nedskytingen av AIM-120C-8 AMRAAM-varianten fra et Boeing F-15C Eagle air superiority-fly ble utført sammen med US Air Force (USAF), mens det 10. juli ble utført. utført Det ble kunngjort at operativ testing av AIM-120D-3 AMRAAM (First Test of AIM-120C-8 AMRAAM Missile, End of AIM-120D-3 AMRAAM Tests) er i gang.

AIM-120C-8-varianten ble utviklet som en del av AIM-120C-7-variantens moderniseringsprogram kalt F3R (Form, Fit, Function Refresh). I prosessen ble noen komponenter erstattet med tilsvarende deler fra det kommersielle markedet, samtidig som de beholdt de samme kampevnene som forgjengeren. Som en del av F3R-programmet brukte ingeniører modellbasert systemutviklingsdesign og andre digitale teknologier for å oppgradere 15 kretskort og avanserte prosessorer i missilets veiledningsseksjon og gjenopprette eldre programvare i AIM-120D-3 og AIM-120C-8. Forbedrede kretskort muliggjør også smidige programvareoppdateringer for å akselerere påfølgende missiloppgraderinger. Den nyeste AMRAAM er i stand til å motvirke peer-trusler og dens uoffisielle rekkevidde er mer enn 120 km.

For over 12 tusen ble det produsert rundt 5000 missiler fra AMRAAM-familien, de fleste av dem som en del av tester og øvelser. Over 13 fly ble skutt ned under kampoperasjoner. Disse missilene brukes også av NASAMS kort- og mellomdistanse luftvernsystemer.

AMRAAM-missilet er uten tvil det mest avanserte luft-til-luft-våpenet i bruk i dag, og med god grunn. Dette må være tilfelle for å håndtere de komplekse truslene vi ser fra våre motstandere – sa Paul Ferraro, president for Air Power i Raytheon.

En av de viktigste aspektene ved å lykkes med å skyte opp et luft-til-luft-missil har imidlertid lite med det å gjøre. Før den effektivt kan treffe målet, må den kontrolleres ved hjelp av avansert radar og deteksjonsteknologi.

Et eksempel på disse avanserte sensorene er Raytheons første kompakte PhantomStrike AESA-radar, som er mindre, lettere og krever mindre energi for å fungere. Den er beregnet på et bredt spekter av plattformer, inkludert lette kampfly, rotorfly, ubemannede luftfartøyer, men også tårnsystemer av bakkeplattformer.

PhantomStrike-radarantennen mottok digitale sender- og mottakermoduler REX+ av TRM-klassen (sender-mottakermodul), basert på galliumnitrid (GaN) teknologi. Målet var å utvikle en radar som tilsvarer parametrene til enheter av denne klassen som brukes på de nyeste F-16 multi-rolle flyene, det vil si Northrop Grumman AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar), som er utstyrt med en antennebase er utstyrt med galliumarsenid (AsGa) teknologi.

PhantomStrike er ment å ha omfattende målrettings- og kampevner mot luft-, land- og overflatemål, og opererer i en universell modus som er i stand til å oppdage og spore forskjellige objekter samtidig. Enheten må veie mindre enn 60 kg. Driften styres av CHIRP-signalprosessorer og kjøling utføres ikke av væske, men med luft. Dette gjør radaren 50 % billigere, 80 % lettere og bruker opptil 65 % strøm sammenlignet med konkurrerende enheter med sammenlignbare parametere.

10. mai 2023 kunngjorde daværende talsmann for våpenmyndigheten, oberstløytnant Krzysztof Płatek, at PhantomStrike-radaren ble valgt for behovene til det polske moderniserte lette angrepsflyet FA-50PL, dvs. FA-50 Block 20 (36 eksemplarer var bestilt). , skal de første 12 moderniseres til deres standard i fremtiden (FA-50GF Fighting Eagle Block 10) (offisielt: PhantomStrike og Sniper ATP for polske FA-50PL).

Luftutsendt ammunisjon som AMRAAM vil bli integrert i PhantomStrike-radaren og vil være mer effektiv enn noen gang før. Enten det er et luft-til-luft-missil avfyrt i forbindelse med PhantomStrike-radaren eller en F-35-pilot som slipper GBU-53/B StormBreaker smarte bomber – med situasjonsforståelse levert av elektro-optiske 360 ​​amerikanske og allierte flyvere kan stole på produktene for neste generasjons EODAS (Next-Generation Electro-Optical Distributed Aperture System) overvåkingssystem Raytheon luftdominans (StormBreaker guidede bomber for Norge, fem F-35 støttekontrakter).

Bilder: RTX

Annonsesamarbeid

You may also like

Leave a Comment