Home » Krig i Ukraina: Ny humanitær våpenhvile onsdag morgen, bombing vest for Kiev

Krig i Ukraina: Ny humanitær våpenhvile onsdag morgen, bombing vest for Kiev

by Gunnar Garfors

Joe Biden, ansporet av et topartiflertall i kongressen rasende over Russlands invasjon av Ukraina, kunngjorde i går en amerikansk embargo mot russisk olje, gass og kull. «Jeg tok denne avgjørelsen i samråd med våre allierte… Demokrater og republikanere er enige i denne avgjørelsen… Det vil koste USA. Vi må forbli samlet i målet vårt om å legge press på Putin.»sa den amerikanske presidenten.

Forrige uke ønsket han at det ikke skulle komme til det. For det første fordi embargoen ikke blir fulgt av USAs europeiske allierte, noe som fremhever NATOs sårbarhet i møte med russisk aggresjon i Ukraina. «Vi forstår at våre allierte ikke kan slutte seg til oss»spesifiserte Joe Biden.

Russisk olje og hydrokarboner utgjorde bare 8 % av USAs import i denne kategorien i fjor. Det amerikanske offeret er derfor relativt. På den annen side ville det være svært vanskelig for europeere, som får rundt 40 % av gassen og nesten 30 % av oljen fra Russland, å håndheve en slik embargo. «Vi vil etter hvert avgjøre om vi skal følge USA, men det vil uansett være et sammenhengende svar fra EU.»sa en fransk ministerkilde i går. «Europa vil forbli forent, sammenhengende og koordinert for alle typer beslutninger»de fortsatte i Paris.

Den andre grunnen til Det hvite hus sin opprinnelige motvilje er mer innenlands. Mens Amerika bare er litt avhengig av Russland for sine energiforsyninger, fratar forbudet markedet nok forsyning til å opprettholde et voldsomt oljesjokk som bremser USAs post-pandemiske utvinning.

På en måned har prisen på et fat amerikansk råolje steget med mer enn 40 %. Fra middag i går på New York Mercantile Exchange var den fortsatt opp mer enn 6 % til nesten 127 dollar, det høyeste nivået siden 2008. For sin del er prisen på bensin ved pumpen i USA opp med mer enn 15 % . på en måned og 32 % på et år. Økningen er en direkte årsak til president Bidens upopularitet. Spesielt siden velgerne husker at han skal ha kjempet mot oljeindustrien.

» LES OGSÅ – Utsiktene til en vestlig embargo sender olje til himmels

Storbritannia vil på sin side stoppe importen av russisk råolje og petroleumsprodukter innen utgangen av 2022, kunngjorde den britiske økonomi- og energiministeren Kwasi Kwarteng på Twitter tirsdag. «Storbritannia er en stor produsent av petroleum og petroleumsprodukter, og vi har også store reserver. Utenfor Russland kommer det store flertallet av importen vår fra pålitelige partnere som USA, Nederland og (de) Gulf-landene«, la han til. Ministeren bemerker at oljemarkedet allerede er «begynte å forby russisk olje, med nesten 70 % som allerede ikke klarte å finne en kjøperog at Storbritannia ikke er avhengig av russisk naturgass, som utgjør bare 4 % av landets forsyning.

Fra vår korrespondent Pierre Yves Dugua

You may also like

Leave a Comment