Home » Krise på grensen. Det hviterussiske utenriksdepartementet har varslet en skarp reaksjon på de nye sanksjonene

Krise på grensen. Det hviterussiske utenriksdepartementet har varslet en skarp reaksjon på de nye sanksjonene

by Thure Lindhardt

– Minsk er klar til å reagere hardest dersom konsultasjonene i FN blir brukt av EU som argument for å innføre ytterligere sanksjoner – sa UDs talsmann Anatol Hłaz.

– Initiativtakerne var EU-statene og USA. Og poenget med dette målrettede prosjektet var nettopp å skape et informativt påskudd for ubegrunnede påstander mot Hviterussland, understreket Hłaz. Han la til: «Det er et gammelt Goebbels-triks (…) hvis en løgn gjentas tusen ganger, vil folk tro det.»

– Landene i EU, den mektige NATO-blokken, prøver å spille et billig skue, ifølge hvilket et relativt lite og fullstendig tolerant Hviterussland utgjør en trussel mot freden – sa talsmannen for hviterussisk diplomati. Han la til at EU og NATO ønsket å «fremstille Hviterussland som en aggressor».

– I denne situasjonen er Hviterussland bare et transittland, som for øvrig bærer kostnadene. I 2020 tok EU imot en halv million flyktninger, og ingen så noen spesiell politisk innvirkning. Og to eller tre tusen flyktninger som prøver å komme seg gjennom Hviterussland til EU som inviterte dem, er allerede en hybridkrig – sa Hłaz.

En talsmann for utenriksdepartementet anklaget Polen, Litauen og Latvia for å «sprenge denne krisen er lønnsomt» for dem.

Mer informasjon under videoen

FNs sikkerhetsråd om situasjonen ved grensen

På torsdag, på forespørsel fra Frankrike, Estland og Irland, spørsmålet om krisen på grensene til Hviterussland til EU-landene: Polen, Litauen og Latvia under stengt Møter i FNs sikkerhetsråd. Etter møtet ga de tre EU-statene som for tiden sitter i rådet ut et kommuniké, som også ble undertegnet av representanter for USA, Storbritannia, Norge og Albania, som snart blir ikke-permanente medlemmer av rådet.

Dokumentet fordømte Hviterussland for å ha instrumentalisert og organisert migranter for politiske formål for å destabilisere nabolandene og avlede oppmerksomheten fra menneskerettighetsbrudd i Hviterussland. Solidaritet ble også uttrykt med Polen og Litauen og vilje til å diskutere ytterligere skritt for å beskytte EU mot hybridoperasjoner fra myndighetene i Minsk.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

(Lg)

You may also like

Leave a Comment