Home » Kroatia tar et stort steg mot Schengen-området

Kroatia tar et stort steg mot Schengen-området

by Thure Lindhardt

Aris Oikonomou (AFP / Scanpix) nå.

Innenriksministrene i Den europeiske union (EU) ble torsdag enige om at Kroatia skal oppfylle kriteriene for medlemskap i Schengen-området. Landet tar dermed et stort steg mot visumfri reise.

Kroatia ble med i EU i 2013, men er et av de fem EU-medlemmene som ennå ikke har sluttet seg til reisesonen opprettet av Schengen-avtalen av 1985.

De andre 22 EU-medlemslandene samt Island, Sveits og Norge tilhører Schengen-området, der grensekontrollen er oppgitt.

Noen medlemmer utøver imidlertid noen ganger sin rett til å suspendere oppmøte og gjenoppta kontrollen med ankommende reisende for å motvirke trusler som terrorisme.

Kroatia, det nyeste medlemmet av EU, ønsker å slutte seg til Schengen-området for å gjøre det lettere for borgere å reise, men de nåværende medlemmene ønsket å sørge for at landet oppfylte standardene for utveksling av politiinformasjon og beskyttelse av ytre grenser.

I en uttalelse avgitt etter møtet het det at Kroatia hadde oppfylt alle nødvendige krav for medlemskap i Schengen-området, men at medlemskap måtte avgjøres på et senere tidspunkt.

Den slovenske innenriksministeren Aleş Hojs ledet ministermøtet i Brussel torsdag. Han annonserte senere et gjennombrudd for landets sørlige nabo.

«Jeg tror dette er det rette tidspunktet for å gratulere Kroatia og takke alle som har bidratt til denne viktige prestasjonen,» sa han.

«Men dette er bare det første skrittet mot Kroatias tiltredelse til Schengen-området. «Jeg tror virkelig de neste skrittene vil bli tatt snart,» sa Hoys.

«Dette vil spesielt være til fordel for innbyggerne i Slovenia og Kroatia ettersom grensen mellom oss ikke lenger eksisterer,» la han til.

Gjengivelse av informasjon fra BNS nyhetsbyrå i media og på nettsider er forbudt uten skriftlig samtykke fra UAB BNS.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi vil informere deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. Kilder.