Home » KVELDSNYHETER. Jazz på scenen og ved komfyren

KVELDSNYHETER. Jazz på scenen og ved komfyren

by Thure Lindhardt

«Det er ikke slik at kaker bare baker kaker. Faktisk har jeg vært på en ganske streng diett de siste årene – jeg hopper over kaker og paier. Jeg tillater bare kaken på bursdagen min, sier jazzsangerinnen Diana Pie. Etter å ha tilbrakt lang tid i Palermo, Sicilia, kaller hun det et ekte eventyrland og deler sine favorittoppskrifter og pyntegjenstander inspirert av maten.

Kjøleskapet er alltid fullt

Diana er tobarnsmor og bruker, som hun sier, mye tid på kjøkkenet fordi barna må spise. Hun elsker å lage mat, og sangeren har arvet denne kjærligheten til hjemmelaget mat fra familien hennes – moren hennes, den populære jazzsangerinnen Olga Pīrāgs, samt faren og bestemoren hennes, som bodde i Altai, visste hvordan de skulle lage mat.

«Jeg husker at mens moren min holdt mange konserter, lagde far veldig smakfulle supper når han levde. Jeg lærte også av ham å lage de deiligste suppene hjemme hos meg, som forresten aldri står i kjøleskapet hele uken. – suppen spises alltid i løpet av noen dager », sier moren til Angelica (16.) og Leon Adonis (7).

Jeg liker veldig godt at huset lukter mat, for meg betyr det at folk bor der, og det er veldig, veldig viktig for meg, sier hun. Og selv om hun forsyner seg selv, er kjøleskapet hjemme alltid fullt fordi det er viktig at barna har noe å spise. «Jeg har alltid noen få produkter hjemme slik at barna kan lage noe velsmakende, som en iskremcocktail,» legger hun til.

Malta og Italia

«Jeg elsker å reise, jeg reiser også mye og tar alltid med meg noen spesielle oppskrifter fra hver tur. – Mange av vennene mine lager også sine egne oppskrifter, og jeg har lånt ulike oppskrifter og nyttige tips fra dem, som å velge det beste biffkjøttet og gjøre det enkelt og smakfullt, sier Diana.

Sangerinnen har bodd lenge i utlandet – i Istanbul, Malta, Palermo, Sicilia, hvor hun har mange venner og fortsatt har kontrakt med «Sonar Music»-byrået.

«I mai i år kom jeg tilbake fra Roma, hvor jeg hadde tilbrakt pandemien. Sammenlignet med Latvia var det et mye friere liv der. Jeg tror det var det riktige valget, forklarer hun og legger til at hun nå har kommet tilbake fordi det er ledige stillinger her i Latvia.

Laks og siciliansk mafia-snacks

«På min reise rundt i verden lærte jeg å lage mat fra forskjellige nasjoner. Jeg kunne snakke om det i timevis, men denne gangen vil jeg dele det med de jeg liker veldig, veldig godt. Og en av oppskriftene jeg gir til leserne av» Evening News «Tilbudet er «Pasta al Salmone», som min venn fra Sicilia lærte meg,» sier Diana og understreker at denne retten smaker best når den ikke er improvisert med ingredienser, men tatt akkurat som i denne oppskriften. «Italienerne, som franskmennene, er selvfølgelig utsøkte gourmeter og har oppdaget perfekte kombinasjoner av smaker ved å sette sammen ulike produkter. Denne maten spises av alle, inkludert barna mine, som ikke vil spise noe i det hele tatt.»

Den andre oppskriften anbefalt av sangeren er raps, en tradisjonell siciliansk dessert kjent på fastlandet i Italia som «Cannoli siciliani» – dette er rør med deig stekt i olje, fylt med mascarpone ost eller ricotta, med revet sitronskall, sjokoladebiter eller noe annet deilige ingredienser til å dekorere med sprø pistasjsmuler. Etter utgivelsen av Francis Fords Copole-kultfilm The Godfather i 1972, ble kanoer kjent som favorittsnacksen til den sicilianske mafiaen.

Tradisjonelt er rapsfyllet laget av mascarponeost, men de smaker også godt med ricotta, og Diana tilbyr akkurat denne oppskriften.

Gå tilbake til Sicilia

«Hvert land har sin egen mat som det er stolt av, og i utlandet prøver jeg alltid å prøve det tradisjonelle kjøkkenet i det landet. For eksempel, da vi var i Armenia med Raimonds Pauls i 2013, ble vi ledet til de beste restaurantene hvor vi kunne prøve det beste på kjøkkenet i dette landet. Det var fantastisk! Maten var så deilig at det føltes som om jeg aldri ville gå tilbake til supper og grå erter i mitt liv, jeg vil bli her i Armenia, sier jazzsangeren med et smil.

«Det er mange deilige retter i verden, og jeg kan absolutt ikke nevne noen som jeg har lyst til å spise hele livet,» sier Diana og legger til at hun har tilbrakt de siste årene i Italia og nå er lidenskapelig om italiensk mat, spesielt det sicilianske Palermo.

«Da jeg opptrådte med Ricchi e Poveri sa de at selv om de bodde i Roma, dro de til Palermo for å nyte maten. Ja, italienerne sier selv at det beste kjøkkenet er på Sicilia. Det finnes produkter, Du kan ikke kjøpe noe annet sted i Europa. Mange som har vært der ønsker å komme tilbake fordi de har tradisjoner i hvordan de tilbereder mat og hvordan de serveres. Der lukter sitroner og mandariner forskjellig, der lukter brød annerledes, der smaker vann og vin forskjellig … Jeg vet ikke hva hemmeligheten er, men jeg vet at jeg virkelig vil tilbake.»

Respekter deg selv og dine gjester

På spørsmål om hvilke retter hun overrasker sine utenlandske venner som besøker Latvia, nekter Diana at «telefonkortet» hennes er en borsjtsj som hun lærte av faren, og som er basert på biffbuljong kokt i tre til fire timer kvelden før. «Jeg har aldri brukt buljongterninger i hele mitt liv fordi jeg tror det er» useriøst «som ingen bør spise.» Jeg respekterer meg selv og gjestene mine og legger aldri noe sånt til måltidet. Alle supper er basert på en god buljong. Min bestemor, mamma og pappa lagde dette, og det gjorde jeg også. Etter å ha prøvd borsjten min sa mine norske venner at de aldri hadde spist en så deilig suppe, sier sangeren. Hun synes at enhver kvinne burde kunne lage god suppe, det er slik hun ser på familien.

Hun vet også hvordan hun lager biffretter med en rekke krydder. «Jeg har bodd i Istanbul i Tyrkia i nesten et halvt år, og jeg har ofte vært på markedet for krydder, hvor jeg ble kjent med deres spesifikke smak. Som jazzimprovisator liker jeg også å improvisere på kjøkkenet når jeg tilbereder retter etter en bestemt oppskrift. Og krydderne jeg legger til rettene er de spesifikke duftene på kjøkkenet mitt.»

***

laksepasta

(Pasta med kaldrøkt laks)

INGREDIENSER

Nudler (spaghetti) – laget av hjemmelaget deig og oppbevart i kjøleskapet i butikker – er selvsagt dyrere enn «vanlige nudler»; hvis den ikke er tilgjengelig, kan du også velge «Barilla» e-post

kaldrøkt atlantisk laksefilet

høykvalitets olivenolje, fortrinnsvis laget i Italia, Hellas, Frankrike

*den verste kvaliteten er olivenpresseolje – på ingen måte!

Løk

45% søt krem

FORBEREDELSE

Kok pastaen til den er nesten ferdig (hvis det tar ~2-3 minutter å bli ferdig). Stek løken i en liten mengde olivenolje i en panne, tilsett deretter smålaksen skåret i små biter, stek i ytterligere 2-3 minutter, tilsett et glass hvitvin, f.eks. «Sauvignon Blanc», ideelt sett – hvis vinen kommer fra Sicilia.

Fjern fra varmen og la småkoke en stund. Når pastaen er nesten klar, hell vannet, over i en annen kjele, hell fløten og varm opp litt over svak varme. Tilsett deretter halvparten av den andre pannen (tidligere tilberedt laks stekt med løk), bland alt og lukk brannen.

Server på tallerken med pyramide, legg den resterende laksen på toppen, dryss over revet parmesan, nykvernet sort pepper og hakket persille.

Parmesan er den mest populære harde osten i verden, og den beste til denne retten er laget i Italia.

Siciliansk Cannoli (Canoli)

(oversatt fra italiensk – «liten rør»)

INGREDIENSER

Kanylerør – kan kjøpes i mange italienske produktbutikker (du kan selvfølgelig lage dem selv, men du må ta hensyn til at denne aktiviteten er ganske tidkrevende)

Krem: ½ kg fersk (!) Ricotta («Ricotta di pecora»), ½ glass melis (i stedet for sukker, slik at granulene ikke fylles opp), siciliansk pistasjmel («Farina Di Pistacchio»)

FORBEREDELSE

Tilbered kremen: tilsett melis i ricottaen og puré til den har en tykk, kremet konsistens, tilsett pistasjmel (dette er finmalte pistasjnøtter). Deretter fylles kremen i ferdige former,

dekorert med pistasjnøtter, drysset med melis eller noe annet (etter eget skjønn).

Du kan også legge revet appelsinskall eller sjokoladebiter i kremen.

For at rapsen skal smake perfekt er det viktig å la røren stå i kjøleskapet over natten.

***

Abonner på «Kveldsnyhetene» her.

You may also like

Leave a Comment