Home » Kvinner som jobber med teknologi er åpne: de møter stereotypier ikke bare i Litauen, men også i utlandet

Kvinner som jobber med teknologi er åpne: de møter stereotypier ikke bare i Litauen, men også i utlandet

by Thure Lindhardt

Women Go Tech-programmet, som fremmer teknisk omskolering for kvinner, har også sett økende interesse blant kvinner for teknologi de siste fem årene: «Antallet søknader til programmet har femdoblet seg siden 2017. Kvinner velger frimodig programmering, dataanalyse, ingeniørfag og andre felt, ser etter karrieremuligheter i teknologiselskaper og fyller til slutt lederstillinger. Slike oppfølgings- og inspirasjonseksempler blir etter hvert vanlig for oss – vi vil at resten av samfunnet skal legge merke til dem mer og mer, sier Jarūnė Preikšaitė, styremedlem i Women Go Tech.

I de største litauiske teknologiselskapene leder mange arbeidende kvinner team og tar på seg viktige forretningsfunksjoner, ifølge en pressemelding. Denne gangen har vi intervjuet tre spesialister som i dag frimodig kalles teknologiledere. Disse er Eglė Dubauskė, leder for produksjonskvalitetsavdelingen ved HELLA Lithuania International Electronic Components Factory, Aliona Viršutienė, Director Engineering hos Vinted, og Dovilė Morkvėnaitė, leder for kraftplanleggingsavdelingen ved Ignitis.

Egl Dubauskė



Egl Dubauskė

© Bilde av arrangøren

Eglė Dubauskė, leder for produksjonskvalitetsavdelingen i HELLA Litauen, studerte industriteknikk med en mastergrad i industriteknikk og ledelse og begynte en karriere innen kvalitetsingeniør etter endt skolegang. Kvinnen har vært i selskapet i mer enn tre år: Etter å ha startet som ingeniør, er Eglė nå ansvarlig for produksjonskvalitetsavdelingen.

«Jeg er fascinert av det faktum at når jeg kjører til jobb hver morgen, så vet jeg at denne dagen ikke blir ensformig og som den siste, fordi tempoet og de forskjellige situasjonene oppmuntrer meg til å strekke meg og se etter nye løsninger og søke måter å forbedre meg selv på målene som er satt, sier Eglė. Hans team i selskapet er ansvarlig for implementeringen av kravene og standardene som stilles av kunden og sikrer den generelle kvaliteten på produktet.

Hva hjalp den unge profesjonelle til å oppnå suksess i teknologiens verden? Egle snakker om seg selv om konstruktiv tenkning og ønsket om konstant forbedring. Det er personlige egenskaper i stedet for allerede eksisterende ferdigheter eller utdanning som respondenten nevner når de snakker om kvinner som fortsatt vurderer eller starter en karriere i denne bransjen. «I teamet mitt jobber jeg også med kvinner som ikke har noen ingeniørkompetanse. Jeg er veldig fascinert av deres motivasjon, aktivitet, iver etter å lære og deres mot til å ta utfordringer. ”Eglė selv understreker at hun har møtt mange inspirerende kvinner som har valgt teknologi på karriereveien – fra universitetet til kolleger og kollegaer som er klare. for å hjelpe med eventuelle problemer som måtte oppstå.

Dovilė Morkvėnaitė


Dovilė Morkvėnaitė

Dovilė Morkvėnaitė

© Bilde av arrangøren

Dovilė har jobbet for Ignitis energiselskap i 11 år, hvor hun fikk jobb etter endt utdanning fra energiskolen. Hennes suksesser inkluderer stillingen som salgs- og plansjef om litt over tre år, samt å lede krafthandelsteamet i tre år og utvikle nye aktiviteter som bidrar til en grønnere fremtid.

Samtalepartneren understreker at det er ekstremt belastende å jobbe i energisektoren. Beslutningene vi tar hver dag avgjør det umiddelbare resultatet for selskapet: «En feil kan føre til millioner i tap. Så vi følger nøye med på detaljer og ansvar, sier Dovilė. Spesialister lar seg imidlertid ikke skremme av dette: «Dagen min på kontoret slutter egentlig ikke klokka fem om kvelden. På grunn av jobbens spesifikasjoner er det situasjoner der jeg må tilbake på jobb i helgene , helligdager eller til og med om natten. Strømforsyningen er en uavbrutt prosess! I begynnelsen av min karriere, da jeg jobbet med planlegging og handel med kraftverk, måtte jeg stå opp om natten hver gang jeg stoppet ved et kraftverk. Men som da «bærer» jeg ansvar. Jeg liker å løse utfordringer og gjøre det godt og raskt.»

Dovilė minner om at selv i Skandinavia, kjent for liberalisme og likestilling, ble stereotypier om kvinner i teknologiens verden møtt. «Under en forretningsreise, da jeg var hovedperson i detaljhandelen, introduserte veilederen min meg for mine norske kolleger. De var veldig overrasket over at den ledende forhandleren var en kvinne, husker samtalepartneren. Men hendelsen fikk henne bare til å ta fatt på en karriere i energiverdenen: «Jeg merket at jeg beveget meg i riktig retning og at jeg kunne gjøre det enda bedre – det var en stor motivasjon».

Ignitis» planleggingssjef for strømforsyning er glad for at hun fikk lære av kvinnelige ledere på arbeidsplassen sin: «Bedriften min har en mangeårig ansatt som har ansatt meg. Vi hadde begge en svært lik studieretning og yrke, en kollega hadde vært i selskapet i over 15 år og med suksess hevet og ledet karrierestigen. Det inspirerer virkelig! Den bekrefter også at det ikke er behov for å bytte jobb hvis du har alle ingrediensene for vekst og forbedring i selskapet. Tross alt, så få mennesker gjør favorittjobbene sine!»

Aliona Viršutienė


Aliona Viršutienė

Aliona Viršutienė

© Bilde av arrangøren

Aliona har jobbet for den litauiske starteren Vinted i nesten ett år. Her leder hun et team med ingeniører. «I tillegg til å jobbe med teamet vårt, har vi også tett kontakt med kolleger fra produkt-, analyse- og designavdelingene. Mitt hovedmål er å sikre at sammensetningen av teamene, produktet og dets funksjonalitet er av beste kvalitet. Respondenten fremhever også viktigheten av effektivitet og sikkerhet som en viktig del av hans daglige arbeid – disse aspektene er uløselig knyttet til produktutvikling og en positiv forbrukeropplevelse, som bidrar til å forbli markedsleder.

I motsetning til de andre intervjuobjektene, møtte Vinteds teknologisjef det uventede i teknologien. Etter samfunnsvitenskapelige studier jobbet kvinnen i prosjektledelse og var skeptisk til en karriere i en bransje knyttet til maskulinitet og mangel på personlig erfaring. «Jeg trodde virkelig ikke jeg kunne bruke de myke ferdighetene mine,» sa hun. Men Alion ble overbevist av sin beste venn: «Det overbeviste meg om at det var verdt et forsøk – jeg hadde tross alt mange gode opplevelser i en lederjobb og hadde ingenting å tape».

Alion ble fascinert av teknologiens uoppdagede verden nesten ved første blikk, og hennes personlige egenskaper var ideelle for bransjen. Samtalepartneren vektlegger ikke bare muligheten til å bidra til viktige endringer, men også kreativiteten, som er avgjørende for å jobbe med innovasjoner. «Jeg har alltid lett etter nye måter å forbedre eksisterende prosesser og skape noe nytt på. Teknologi er et ideelt område for å implementere disse ideene.»

Etter hvert som antallet kvinnelige ledere som jobber med teknologi vokser, innser Aliona at endring er nødvendig på dette området. Hun påpeker mangelen på positive og oppfølgende eksempler. «Sjansene er at det å navngi en mannlig leder for teknologibransjen ville være mye enklere enn å navngi en kvinnelig leder for teknologibransjen.» Fra personlig erfaring er mennesker som jobber sammen for å drive utvikling avgjørende, sier kvinnen.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment