Home » L. Ašoklienė: Det er bare et spørsmål om tid før Omicron-varianten når Litauen

L. Ašoklienė: Det er bare et spørsmål om tid før Omicron-varianten når Litauen

by Thure Lindhardt

Den bekymringsfulle Omikron-stammen i Litauen kan identifiseres i nær fremtid, sier Loreta Ašoklienė, landets sjefepidemiolog.

«Det er ennå ikke etablert i Litauen, men det er sannsynligvis bare et spørsmål om tid før vi har det. Vi har bekreftet tilfeller i mange land i EU, inkludert våre naboer Estland og Latvia. Importrisikoen til Litauen er veldig høy, sa L. Ašoklienė til BNS tirsdag.

«Ingen ville bli overrasket om en omicron-stamme ble oppdaget i løpet av de kommende dagene, men ingen ville bli overrasket om den ble bekreftet om en uke,» la hun til.

I forrige uke kunngjorde Helsedepartementet at alle kontakter, uavhengig av risiko eller vaksinasjon, bør isoleres dersom en bekymringsstamme av Omicron blir identifisert eller mistenkt.

Sjefepidemiologen sier imidlertid at det ikke er planlagt ytterligere restriksjoner for denne stammen.

«Vi vil ha en uke eller to til å vente på flere detaljer. Det vil da gi klarere informasjon om smitteevnen, innvirkningen på sykdommens alvorlighetsgrad og effektiviteten til vaksinen,» sa hun.

Ingen forventet at restriksjoner på reiser ville stoppe det. (…) Disse tiltakene er nødvendige for å bremse spredningen av denne sorten og for å vinne tid. Og det tar tid å lære litt mer om dette mangfoldet.

Ifølge L. Ašoklienė er reiserestriksjonene som Litauen og andre europeiske land har pålagt de siste ukene, samt strengere isolasjonsprosedyrer for reisende fra land i det sørlige Afrika, knyttet til ønsket om å bremse spredningen av denne stammen.

Omikron-stammen ble først påvist for to uker siden i Sør-Afrika, og mer enn 40 land er nå smittet med varianten.

«Ingen forventet at reiserestriksjonen skulle stoppe den. (…) Disse tiltakene er nødvendige for å bremse spredningen av denne stammen og kjøpe tid. Og det tar tid å lære litt mer om denne stammen,» sa epidemiologen.

De fleste tilfeller av denne typen i Europa har vært knyttet til reisende fra Sør-Afrika, men det er allerede hotspots som viser at den nye varianten sprer seg i lokalsamfunn.

Det europeiske senteret for sykdomsforebygging og kontroll (ECDC) meldte mandag om 212 tilfeller av Omicron-infeksjoner i EU, Island og Norge.

Gitt den eksponentielle veksten spår ECDC at denne stammen vil dominere Europa om noen måneder.

You may also like

Leave a Comment