Home » Laks – norsk, atlantisk, baltisk laks. Verdier

Laks – norsk, atlantisk, baltisk laks. Verdier

by Gunnar Garfors

Så populær er laks at den kommer i nesten alle former – rå, frossen, røkt, hermetisert, pasta eller som ingrediens i ferdigmat. Den økende etterspørselen etter denne fisken bremses ikke av at den ikke har fått den beste pressen i det siste. Det sies mye om dens helseskadelige effekter.

Laks – næringsverdier

Laks er en av de feteste sjøfiskene. Dyr som lever i naturen inneholder ca 5-7 % fett i forhold til kroppsvekt, og mange ganger mer på gårder. Den dominerende delen består av umettede fettsyrer (hovedsakelig omega-3), som er nødvendige for menneskekroppen og ikke er i stand til å syntetisere dem på egen hånd. Dens funksjoner inkluderer: regulering av lipidmetabolismen, normalisering av blodtrykk og immunrespons, antiinflammatorisk og antitrombotisk effekt, støtte av nervesystemet og synet. Essensielle umettede fettsyrer (EFA) beskytter kroppen mot hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes type 2, overvekt, depresjon og hudsykdommer. Laks er også en veldig god kilde til komplett protein (inneholder essensielle aminosyrer). 100 g fisk inneholder ca. 20 g av denne grunnleggende byggesteinen til alle celler og en av energileverandørene.

Se videoen og se hvorfor det er verdt å fange laksen:

Både stillehavs- og atlantisk laks er høy i vitamin D, som er involvert i metabolske prosesser i bein og muskler, forebygger hjerte- og karsykdommer og kreft, og støtter immun- og nervesystemet. Fisk gir også betydelige mengder B-vitaminer, spesielt B6 og B12. De deltar i metabolske prosesser, er ansvarlige for riktig funksjon av nervesystemet, påvirker hjertets arbeid og blodtrykk, er involvert i dannelsen av antistoffer, hemoglobin, hormoner og enzymer.

Ernæringsverdien til laks skyldes også rikdommen av mineraler den inneholder, spesielt de eksepsjonelt høye nivåene av selen og fosfor. Den første beskytter kroppen mot de skadelige effektene av frie radikaler, styrker immunforsvaret og regulerer funksjonen til skjoldbruskkjertelen. Den andre er ansvarlig for tilstanden til bein, nerveledning og opprettholdelse av syre-basebalanse i kroppen.

Er røkt laks sunt?

Røkt laks er veldig populært på det polske markedet. Til tross for at det er et produkt med mange næringsverdier, er det viktig å vite at det inneholder betydelig mindre flerumettede fettsyrer (omega-3 og omega-6) og store mengder natrium, hvis overskudd er en av hovedårsakene til hypertensjon. Innholdet av andre næringsstoffer i røkt fisk er sammenlignbart med den ferske versjonen, selv om førstnevnte inneholder litt mindre vitamin B og mer – D og A. Mens røkt laks ikke mangler i næringsverdi, bør den inntas med måte. Skadelige forbindelser dannes under bearbeiding. Noen av dem har kreftfremkallende egenskaper.

Norsk laks og stillehavslaks

Laks er en marin fisk som renner ut i elver i gytesesongen. Laks (Atlanteren) lever hovedsakelig i de nordlige vannet i Atlanterhavet, elvene i Nord-Amerika og europeiske farvann, spesielt Østersjøen og Nordsjøen. De nordlige områdene av Stillehavet og Polhavet er bebodd av stillehavslaks. Norsk oppdrettslaks selges vanligvis i polske butikker. Vill baltisk laks er sjelden siden bestanden er truet av utryddelse. Den litt mer vanlige stillehavslaksen er vanligvis tilgjengelig frossen eller røkt. Men blant artene som er tilgjengelige på markedet, er det det beste valget for helse. Når den fôres naturlig, inneholder villaks mindre fett (inkludert omegasyrer) enn oppdrettsfisk, men det har sine fordeler og ulemper.

Det er bevist at industriell produksjon av laks innebærer en rekke prosesser som reduserer dens helsefremmende verdier. De vanligste bekymringene rundt oppdrettsfisk er knyttet til:

  • massiv bruk av sterke kjemikalier og legemidler – stoffer ment å stoppe epidemien av sykdommer hos fisk, men samtidig forårsake mutasjoner og skade menneskers helse,
  • Å fôre laks med mat av tvilsom kvalitet, som inneholder stoffer som er giftige for mennesker (inkludert etoksycin) og fører til unaturlig vektøkning hos fisk, som på den ene siden fører til sykdommer, og på den andre siden – en større mengde fettvev, der giftige stoffer samler seg mest,
  • Farging av laks (i naturen er kjøttet grågult i fargen) med canthaxanthin, hvis overskudd kan føre til hudlesjoner eller øyesykdommer hos mennesker,
  • Landbruk i menneskeutviklede regioner, det vil si der de fleste forurensende stoffene kommer ut i vannet giftige kjemikalier og tungmetaller.

Laks og helse

Gitt den mulige risikoen, bør laks inkluderes i moderate mengder i kostholdet til barn, ungdom, gravide, personer med kreft eller metabolske sykdommer. Det betyr imidlertid ikke at du må eliminere denne deilige fisken fra kostholdet ditt. Ifølge mange forskere er helsegevinstene ved å innta laks langt større enn sannsynligheten for eventuelle uønskede konsekvenser. I tillegg er det få fisk som er tilgjengelig på markedet som ikke oppfyller de nødvendige kvalitetsstandardene, og å kjøpe villaks er alltid et godt valg. Først bør du bruke sunn fornuft og unngå de billigste produktene som produseres til lavest mulig pris.

Hvordan velger du det beste kostholdet for deg? Finn ut i videoen:

You may also like

Leave a Comment