Home » langrenn | kjøre rapport. Flotte søsken, Johaug lykkelig pensjonert – venner lykkelig pensjonert, Wialbe som Marie Antoinette

langrenn | kjøre rapport. Flotte søsken, Johaug lykkelig pensjonert – venner lykkelig pensjonert, Wialbe som Marie Antoinette

by Catherine Monroe

Sommerannonsen 2022 betyr – i hvert fall i Sør-Polen, ifølge rapporten – et skifte mellom uutholdelig varme og kraftig regn. Langrennsløpere har ennå ikke blitt oppdaget på denne delen av verdenskartet. Noe som selvfølgelig ikke betyr at det ikke skjer noe i den globale langrennsverdenen. Det skjer – og ganske mye av det.

Foto av M. Rudzińska

Johaug er ikke ledig etter pensjonisttilværelsen…

Langrenn uten Therese Johaug blir ikke samme disiplin. Hun døde tidlig på det 21. århundre, den siste av de tre store i kvinneracing. Karrieren hennes var vellykket, men det var også den beryktede dopingskandalen. Det er definitivt stoff for en bok, og boka kommer kanskje til høsten. Det melder Gyldendal forlag og Johaug selv på Instagram. Selvbiografien kommer til å bli veldig interessant. Dessverre er foreløpig ingenting kjent om en mulig oversettelse til polsk. Hvis noen utgivere er villig til å ta en sjanse – forsikrer vi deg om at det vil være nok lesere.

Men løpere, idrettsutøvere, forfattere, pensjonister – dette er ikke de eneste ansiktene til 33-åringen. Johaug deltok i Lofoten Skyrace-løpet i Norge. Hun tilbakela en 32 kilometer lang rute med 1630 meter klatring og var utvilsomt best blant kvinnene – fordelen hennes var 15 minutter og 17 sekunder.

… og rivalene pustet lettet ut

Uten Johaug kan langrennskonkurransen bli enda mer…interessant. Det høres ganske paradoksalt ut, men med en slik dominans var det vanskelig for andre konkurrenter å kjempe om seieren. Nå kan kampen om mesterskapstittelen bli veldig hard. Finske Krista Parmakoski tok for eksempel en endelig beslutning om å fortsette karrieren da Johaug tok beslutningen om å trekke seg. Og Lotta Udnes Weng går rett på det punktet at denne store spilleren rett og slett har overskygget andre norske kvinner og nå vil finne det lettere for dem å hevde seg – hun og vennene hennes (som Ranghild Haga, som snakker i en lignende tone) vil bevise noe må. Kampen om arven kan herved anses som åpnet.

Klaebo om avstandskompensasjon og diskvalifikasjon av russerne

Akkurat som Therese Johaug ikke bare har blitt en stjerne blant kvinner i Norge de siste årene, har Johannes Hoesflot Klaebo oppnådd en tilsvarende status blant menn. Spilleren er interessant, allsidig og kan uttrykke seg på interessante måter. Sistnevnte ble vist i et intervju med tyske medier. Klaebo har reist mange spørsmål, men det mest interessante ser ut til å være hans mening om utjevning av avstander mellom menn og kvinner og diskvalifisering av russiske løpere. Da avstanden endret seg, viste Klaebo diplomatisk dyktighet. – Det er alltid vanskelig å si, men jeg tror at hvis kvinner vil løpe de samme distansene, er det rettferdig at de skal ha det. Men slik jeg forstår det, sa 78 % at de ikke ville ha det. Da må det kanskje stilles flere spørsmål. Men det er ikke opp til meg å bestemme over slike ting – Klaebo uttrykte kritikken sin ganske tilslørt. I tilfellet med Putins aggresjon mot Ukraina spilte han ikke diplomati. Han fordømte angriperen og berømmet FIS for deres beslutning om å diskvalifisere russerne.

Hvis de ikke har brød, la de spise kjeks…

Disse ordene har blitt tilskrevet – feilaktig – til dronning Marie Antoinette av Frankrike, som sies å ha snakket som sådan da hun fikk vite om hungersnøden i Paris. Jelena Vialbe, sjef for russiske løp og kontroversiell skikkelse, rådet langrennsløpere som var misfornøyde med inntektene deres til å omskolere seg til fotball. Vel – idrettsutøvere i Russland står ikke i fare for å delta i store idrettskonkurranser, og vi vurderer skjebnen til Marie Antoinette for fru Wialbe.

Matti Heikkinen utnevnt til leder for en eliteenhet

Matti Heikkinen er en kjent løper som vant VM-gull i 2011 i løpet av sin karriere. Han avsluttet karrieren for en tid siden (2019). De siste årene har han jobbet som markeds- og kommunikasjonsdirektør i et av selskapene, men bestemte seg deretter for å gå tilbake til sportens verden. Han ble sjef for en eliteenhet i den finske olympiske komité. Jobben hans blir å ivareta forholdene og sponsingen for eliten.

Amundsen sikter mot nok en medalje

23 år gamle Harald Oestberg Amundsen ble med på landslaget til finale-VM i 2021 til tross for hard konkurranse. Der konkurrerte han kun på 15 km individuelle løp, men den prestasjonen ga ham en bronsemedalje. Nå er målet hans i det minste å gjenta denne suksessen. For å gjøre dette må han kvalifisere seg til laget. Til dette får han støtte av sin mentale trener Bertrand Larsen og Casper Ruud, som trener med ham – verdens beste tennisspiller og finalist i årets French Open-turnering som skal spilles på Roland Garros-banene. Amundsen håper også på en sjanse til å konkurrere på andre distanser.

Tignesbreen er stengt

Klimakatastrofen påvirker alle aspekter av livene våre. De viktigste er selvsagt de eksistensielle. Men bortsett fra det påvirker det også sporten. Det er kanskje ikke avgjørende for livet, men det er viktig for mange mennesker over hele verden. Til nå har langrennsløpere hatt muligheten til å trene på breen i Tignes i Frankrike. Dessverre – denne breen smelter i en merkbar hastighet og i år etter to uker ble det besluttet å stenge den for traineer. Dessverre bør man venne seg til slike nyheter.

Fantastiske Niskanen-søsken

Iivo og Kerttu Niskanen er kjente og titulerte søsken til alle løpende fans. De er også veldig allsidige idrettsutøvere. Vi har allerede skrevet om Iivos prestasjoner innen hestesporten, så det er verdt å nevne at han nesten fersk fra denne konkurransen startet flere distanser i Aatela rulleskikonkurranse og vant på en måte som ikke levner noen tvil. Som søsteren Kerttu, som ikke ga konkurrentene en sjanse.

Den italienske cuptroppen

Italienerne har annonsert lagene for sesongen 2022/03. Følgende ble utnevnt til kvinnestaben ved verdenscupen: Anna Comarella, Caterina Ganz, Greta Laurent, Lucia Scardoni. Blant mennene vil være: Francesco de Fabiani, Davide Graz, Federico Pellegrino, Giandomenico Salvadori, Paolo Ventura.

Kilder: nettavisen.no, fondoitalia.it, ski-nordique.net, adressa.no, xc-ski.de, yle.fi

Siste innlegg av Jarosław Gracka (Se alt)

You may also like

Leave a Comment