Home » Leopard stridsvogner for Ukraina. Hjelper trykket?

Leopard stridsvogner for Ukraina. Hjelper trykket?

by Catherine Monroe

Den polske regjeringen håper at press fra det internasjonale samfunnet og opinionen i Tyskland vil få den tyske regjeringen til å ombestemme seg om utplassering av Leopard-tanks til Ukraina.

  • Piotr Müller ble spurt om Polen har sendt eller vil sende et offisielt brev eller forespørsel til Tyskland om å gå med på overføring av leoparder til Ukraina. Han forsikret at regjeringen ville søke slik godkjenning fra Tyskland. Og dette vil også være forespørsler av formell karakter.
  • Han la til at statsminister Morawiecki vil være i Berlin for å overtale politikere fra ulike tyske partier om at «et slikt internt, velforstått press bør bygges opp slik at støtten til Ukraina, det vil si støtten til Europas sikkerhet, blir enda større enn tidligere». .
  • I forrige uke, under et besøk i Lviv, sa president Andrzej Duda at Polen hadde bestemt seg for å overføre et selskap med Leopard 2-stridsvogner (10-14 stridsvogner) til Ukraina som en del av å bygge en internasjonal koalisjon om saken.

Statsminister Mateusz Morawiecki sa mandag 16. januar 2023, morgenen før avreise til Berlin, at han ville snakke med politikere om ulike tyske politiske alternativer angående overføring av stridsvogner til Ukraina, og at han ikke kunne forestille seg at Tyskland ville gå med på overføringen. av mer moderne Leopard 2-tank ville ikke vært mulig så snart.

Regjeringen vil søke Tysklands godkjenning av leopardene

Under en senere pressekonferanse ble regjeringens talsmann Piotr Müller spurt om Polen har sendt eller vil sende et offisielt brev eller forespørsel til Tyskland om å gå med på overføring av leoparder til Ukraina. Han forsikret at regjeringen ville søke slik godkjenning fra Tyskland. Og dette vil også være forespørsler av formell karakter.

«Men la oss huske at i internasjonal politikk teller også avtaler på høyeste nivå. Og det er derfor statsministeren nylig snakket med mange europeiske politikere», sa regjeringens talsmann. Han la til at «faktisk er en formell avtale fra Tyskland viktig her» fordi de er produsentene av Leopard-tanker. «Men jeg kan ikke forestille meg at Tyskland ikke ville gå med på dette på sikt,» understreket Müller.

De polske leopardene i Ukraina kan snart få selskap av Abrams.

Viktig press fra det internasjonale samfunnet og opinionen i Tyskland

Han forklarte at Tyskland hadde endret mening om å støtte Ukraina mer enn en gang, for det første gjelder denne endringen – som han sa – muligheten for å støtte Ukraina på våpenområdet, og så tok Tyskland også sin beslutning om muligheten for Changed plassering av Patriot-missiler i Ukraina.

«Og vi håper også at presset fra det internasjonale samfunnet og opinionen i Tyskland vil føre til en slik omtanke i denne forbindelse (overlevering av leopardene),» sa Müller.

Han la til at statsministeren i Berlin vil overbevise politikere fra ulike tyske partier om at «et slikt internt, godt forstått press bør bygges opp slik at bevisstheten om at støtten til Ukraina, det vil si til Europas sikkerhet, vil bli enda større. enn før.»

Overføringen av Leopard-stridsvogner fra Polen til Ukraina er fortsatt under behandling - sa Jakub Kumoch

Vil Christine Lambrechts oppsigelse gjøre ting enklere? Kansler er nøkkelen

Müller ble også spurt om avgangen til den tyske forsvarsministeren Christine Lambrecht ville påvirke beslutningen om å levere leoparder til Ukraina og om han kunne endre Berlins kurs om våpensalg til Ukraina.

Forsvarsminister Christine Lambrecht har trukket seg

Han svarte at han ikke kunne svare utvetydig på dette spørsmålet, da informasjonen som var tilgjengelig for den polske regjeringen de facto viste at den viktigste beslutningstakeren i disse sakene var den tyske kansleren, Olaf Scholz.

«Og denne avskjeden i seg selv, jeg tror ikke den kan endre Berlins kurs i denne forbindelse nevneverdig, fordi alle de facto beslutninger om russiske anliggender tas direkte av den tyske kansleren, noe som dessverre også viser at disse tysk-russiske relasjonene er svært viktige. for Berlin,» la Müller til.

Det er en avgjørelse. Polen vil gi Ukraina 10-14 Leopard 2-ere

I forrige uke, under et besøk i Lviv, sa president Andrzej Duda at Polen hadde bestemt seg for å overføre et selskap med Leopard 2-stridsvogner (10-14 stridsvogner) til Ukraina som en del av å bygge en internasjonal koalisjon om saken.

Presidenten påpekte at for en slik koalisjon ville det være viktig å skaffe nok stridsvogner til å danne en betydelig styrke – det han har antydet er en brigadekampgruppe – sammen. Sist fredag ​​sa lederen av presidentens kontor, Paweł Szrot, at en slik koalisjon allerede fungerer og inkluderer blant annet Finland og Danmark – land som også har leoparder i sine hærer. Disse tankene har også f.eks. Spania, Norge, Sverige og Tyskland.

Kh-22 antiskipsmissilet, skutt opp fra en langdistanse Tu-22 bombefly, traff en skyskraper i Dnepr.

Siden leopardene er produsert av Tyskland, er det avgjørende at det landet godtar å ta dem til et annet land som ikke er NATO. Tysklands visekansler og økonomiminister Robert Habeck fra De Grønne sa at Tyskland «ikke må komme i veien i denne saken».

Det amerikanske Pentagon og NATO er «for». Britene vil også hjelpe

Pentagon og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykte også støtte til initiativet for å forsyne Ukraina med moderne stridsvogner. Til gjengjeld kunngjorde den britiske statsministeren Rishi Sunak at han ville donere britiske Challenger 2-stridsvogner til Ukraina.

Leopard 2 er en hovedstridsvogn produsert av det tyske selskapet Krauss-Maffei Wegmann. Dens første versjoner gikk i tjeneste med den tyske hæren i 1979-1980; Siden den gang har det blitt laget nye versjoner av kjøretøyene. For tiden brukes Leopard 2-er av mange europeiske land, inkludert Tyskland, Polen, Tyrkia, Spania, Hellas, Danmark og Norge, samt av ikke-NATO-land – for eksempel Sverige, Finland, Østerrike og Sveits.

You may also like

Leave a Comment