Home » Lex TVN-loven vedtatt. Uttalelse fra TVN-styret

Lex TVN-loven vedtatt. Uttalelse fra TVN-styret

by Thure Lindhardt

  • Loven kjent som lex TVN ble vedtatt av Sejm. Årsaken til dette var avvisningen av Senatets rett til å nedlegge veto mot dette lovforslaget. Nå går lex TVN til president Andrzej Duda
  • «TVN Discovery Group og Discovery Inc. er fast bestemt på å forsvare sine investeringer i Polen og vil bruke alle lovlige midler for å fortsette oppdraget til våre medier i Polen» – skrev TVN-styret
  • «USA er ekstremt skuffet over dagens vedtakelse av medieloven av den polske sejmen,» kommenterte Bix Aliu, US Chargé d’Affaires i Polen
  • Mer lignende informasjon finner du på Onet-hjemmesiden

«Det var et enestående angrep på frie medier i Seym. Denne aksjonen er rettet mot den største og viktigste polske allierte, fordi USA er grunnlaget for polsk sikkerhet og en stor del av den polske økonomien» – skrev TVN-styret i en pressemelding.

«TVN Discovery Group og Discovery Inc. er fast bestemt på å forsvare sine investeringer i Polen og vil bruke alle juridiske midler for å fortsette medienes oppdrag i Polen. Vi stoler på at president Andrzej Duda vil nedlegge veto mot Lex TVN i henhold til hans tidligere kunngjøringer. ”- la til.

Sejmen har tatt i bruk lex TVN. «USA er ekstremt skuffet»

«USA er ekstremt skuffet over dagens vedtakelse av medieloven av det polske parlamentet. Vi forventer at president Duda opptrer i tråd med tidligere uttalelser for å bruke sitt lederskap for å beskytte ytrings- og forretningsfriheten, skrev Bix Aliu, USAs Chargé d’affaires i Polen.

Lex TVN uventet i Sejm

Fredag ​​gjenopptok Sejmens kultur- og medieutvalg uventet arbeidet med lovforslaget om endring av kringkastingsloven. Opposisjonsparlamentsmedlemmer appellerte til lex TVNs saksgang. De sa at de fikk vite om en slik møteplan noen minutter før den startet. Forslaget om å avslutte komiteens behandling ble imidlertid avvist, og komiteen avga til slutt en negativ uttalelse om Senatets beslutning, som motsatte seg endringen helt.

Sejmen uttalte seg deretter mot senatvedtaket, som avviste kringkastingsloven i september. 229 parlamentsmedlemmer stemte for avvisningen av senatvedtaket, 212 mot og 11 avsto. Nå går regningen til president Andrzej Duda.

225 PiS-parlamentsmedlemmer stemte for det. Tre av dem stemte ikke – Zbigniew Chmielowiec, Anna Ewa Cicholska og Bartłomiej Wróblewski. Tre parlamentsmedlemmer fra Kukiz’15 – Paweł Kukiz, Jarosław Sachajko og Stanisław Żuk og den ikke-tilknyttede parlamentsmedlemmet Łukasz Mejza stemte også for «.

124 medlemmer av borgerkoalisjonen, 44 medlemmer av venstresiden, 24 medlemmer av den polske koalisjonen, 8 medlemmer av den polske 2050, 4 medlemmer av avtalen, 4 medlemmer av gruppen for polske anliggender, 3 medlemmer av det polske sosialistpartiet og Ryszard Galla, et frittstående parlamentsmedlem, stemte på den andre siden.

I avstemningen avsto 10 føderale parlamentsmedlemmer og Zbigniew Ajchler, en løsgjenger, å stemme.

For resten av artikkelen, se videoen:

Lex TVN. Vil Duda blokkere handlingen?

9. september avviste Senatet en endring av kringkastingsloven som ville endre reglene for å gi kringkastingslisenser til medier med kapital fra utenfor Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. Endringen må diskuteres på nytt i Sejmen dersom den skal behandles videre.

Ifølge forfatterne, PiS-medlemmer, er endringen i kringkastingsloven vedtatt av Sejmen 11. august ment å stramme inn bestemmelsene som har vært i kraft siden 2004 og å tydeliggjøre, i henhold til hvilke eiere av fjernsyns- eller radiokringkasting drev med Polske lisenser bør ha selskaper med utenlandsk, ikke-europeisk deltakelse på ikke mer enn 49 %. Etter mange observatørers, journalisters og opposisjonens mening er romanen rettet mot TVN-gruppen, som den amerikanske Discovery-gruppen er aksjonær i.

I midten av september i et intervju med det polske pressebyrået om medieloven Jaroslaw Kaczynski talte.

– Jeg vil gjøre det klart: ingen statseide selskaper: ORLEN, PGNiG, banker skal overta TVN-aksjer, det er det ingen tvil om. Jeg antar at det fortsatt vil være utenlandsk kapital, bare innenfor EUs grenser. Jeg mistenker også, og jeg snakker med smerte, at det etter endringene fortsatt vil være en stasjon som er veldig skeptisk til PiS og dens regel, forsikret Kaczyński.

På forslaget om at Andrzej Duda PiS-presidenten svarte: «Selvfølgelig må du snakke med presidenten. Han er ikke en person du ikke kan overtale.»

Hva handler lex TVN egentlig om?

PiS-politikere argumenterer med at hele handlingen er ment at polske medier ikke skal kjøpes av selskaper fra udemokratiske land som Russland, Kina eller arabiske stater. Derfor bør medieloven regulere at TV- og radiostasjoner i Polen kun kan eies av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som omfatter landene i Den europeiske union samt Norge, Island og Liechtenstein.

Målet er imidlertid veldig annerledes. Skulle en slik lov tre i kraft, vil det kun ramme TVN-kringkasteren, som tilhører den amerikanske Discovery-gruppen. For det første fordi Amerika ikke er en del av det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. For det andre er det bare amerikanere i Polen som eier elektroniske medier utenfor EØS. Det er av denne grunn at denne loven er kjent som Anti-TVN Law eller lex TVN.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

(ww)

You may also like

Leave a Comment