Home » Lex TVN. Stillingen til visepresidenten i EU-kommisjonen

Lex TVN. Stillingen til visepresidenten i EU-kommisjonen

by Thure Lindhardt

lov kjent som lex TVN ble vedtatt av Sejmen fredag. 452 parlamentsmedlemmer stemte. 229 parlamentsmedlemmer var for, 212 mot og 11 avsto. 225 PiS-parlamentsmedlemmer, tre Kukiz’15-parlamentsmedlemmer og Łukasz Mejza stemte for lex TVN. 10 medlemmer av Forbundet og ett løsgjenger avsto. Avvisningen av Senatets veto betyr at lex TVN nå går til president Andrzej Duda.

«Dagens avstemning i Sejm om medieloven mot TVN-gruppen legger ytterligere press på den allerede skrantende mediesektoren i Polen. Hvis denne loven blir bindende, vil ikke kommisjonen nøle med å iverksette tiltak dersom EU-direktivet ikke blir overholdt loven , «skrev Vera Jourova på Twitter.

«Vi forventer at alle medlemsland respekterer, beskytter og fremmer medienes frihet og pluralisme. (…) Mediepluralisme og meningsmangfold er det sterke demokratier verdsetter og ikke bekjemper,» understreket Jourova.

«Dette er grunnen til at vi trenger #MediaFreedomAct for å bevare mediefrihet og pluralisme over hele EU,» la hun til i innlegget. Dette er en henvisning til Freedom of the Media Act som EU-kommisjonen skal presentere i 2022. Den skal forhindre politisk påvirkning og sikre mediepluralisme i medlemslandene og EU-medlemsland.

Hva handler lex TVN egentlig om?

PiS-politikere argumenterer med at hele handlingen er ment at polske medier ikke skal kjøpes av selskaper fra udemokratiske land som Russland, Kina eller arabiske stater. Derfor bør medieloven regulere at TV- og radiostasjoner i Polen kun kan eies av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som omfatter landene i Den europeiske union samt Norge, Island og Liechtenstein.

Målet er imidlertid veldig annerledes. Skulle en slik lov tre i kraft, vil det kun ramme TVN-kringkasteren, som tilhører den amerikanske Discovery-gruppen. For det første fordi Amerika ikke er en del av det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. For det andre – bare amerikanere i Polen eier elektroniske medier fra utenfor EØS. Det er av denne grunn at denne loven er kjent som Anti-TVN Law eller lex TVN.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

You may also like

Leave a Comment