Home » Lidl-inntreden i Latvia: skader billigere bananer konkurransen?

Lidl-inntreden i Latvia: skader billigere bananer konkurransen?

by Thure Lindhardt

Torsdag 7. oktober vil det være nok en detaljistkjede i Latvia – i første omgang åpner det tyske detaljhandelsgruppen Lidl dørene til 15 filialer, som nå aggressivt går inn på hjemmemarkedet – til priser som til og med er under kostpris eller markedsverdi Produkt. TV3 News har undersøkt at Lidls strategi i Latvia i stor grad etterligner måten en forhandler gikk inn i Litauen for fem år siden.

Foreløpig er det stille og fredelig i Lidl-filialene. Parkeringsplasser er også tomme. Bommene ved inngangen viser imidlertid at køene utenfor må reguleres.

Alle de 15 butikkene vil åpne om morgenen 7. oktober, så det er ventet folkemengder. Og med rette, for i det minste vil prisene på noen produkter ikke bare være lave, men også under kostpris.

Når vi ser tilbake på ankomsten av Lidl til Litauen i 2016, hvor den kom inn i de baltiske statene for første gang med nøyaktig 15 filialer, skapte prisene en sensasjon. For eksempel var prisen på bananer på den tiden 66 cent per kilo. Frem til da koster de i snitt 1,44 euro.

Blomkål vakte enda større oppsikt for fem år siden da Lidl kom til Litauen. Prisen er mer enn tredoblet.

Som en oppsummering av resultatene fra den første måneden, rapporterte «Lidl» at toppen inneholder bananer, blomkål, tomater, cottage cheese, smultringer med fyll og kylling. Eksklusive reklameartikler.

Tads Povilauskas, økonom i SEB Lietuva

«Den litauiske erfaringen viser at det er en fin måte å tiltrekke kjøpers oppmerksomhet. «Bananabatter»-vitser har pågått her siden siden. I tillegg var prisen vår enda høyere for fem år siden. Prisene deres er betydelig lavere. Men i løpet av få måneder flatet prisene ut og har ikke vært lave på lenge.

Og akkurat de samme ekspertene påpeker det i Latvia. Butikken kommer ikke med nye kjøpere, det er kamp om den eksisterende. Og det er ingen mirakler i næringslivet.

Agnese Buceniece, seniorøkonom i Swedbank

– Ofte antas det at en ny aktør kommer til, og da vil matvareprisene synke betydelig. Men ser vi på eksempelet Litauen, vil det trolig være noen svingninger de første månedene. Men i det lange løp er virkningen minimal.»

Lidl-hyllene er vanligvis fulle, men ikke fulle. De allerede nevnte bananene er i starten, noe som også fører til økt konkurranse.

Maxima har allerede justert seg til Lidls pris, Rimi setter rekorder. Bananer er det mest omtalte temaet på sosiale nettverk om dagen. Fortsett å lese: Banan «feber» på sosiale nettverk

Tads Povilauskas, økonom i SEB Lietuva

I de første årene etter at Lidl kom inn i selskapet falt overskuddet til andre butikkjeder. Det var en tid for å tilpasse seg. Men resultatet er at Lidl nå er den tredje største aktøren i Litauen.»

Ledelsen er fortsatt tause om Lidl har samme ambisjoner i Latvia. Men det er mye å vise frem. Det har igjen og igjen blitt understreket at lønningene vil være høyere her enn i hele bransjen. I praksis betyr dette forførelse.

Jākobs Jozefsons, administrerende direktør i Lidl Latvija

«Vi la merke til det da. Jeg ville bli glad om jeg kunne svare på det spørsmålet om et år eller to. Hvor høy vil vår markedsandel være?»

«Jeg tror hovedaktørene blir værende, men det blir vanskeligere for de minste,» innrømmer Agnese Buceniece, Swedbanks seniorøkonom.

Lidl-produkter er forøvrig tilgjengelig fra merker som er ukjente i Latvia. For de som leveres direkte til butikkjeder i Tyskland, Polen, Litauen og andre steder.

En måte å holde prisnivået på.

«Vår forretningsmodell sørger også for å lage en rekke lokale produkter. Men forstå, det tar tid. Vi starter for tiden med 20 lokale leverandører, sier Jākobs Jozefsons, administrerende direktør i Lidl Latvija.

Se også her: Galleri: Dagen før den offisielle åpningen lar Lidl deg ta en titt inne i butikken

Lanseringen av Lidl i Latvia faller sammen med en tid da matvareprisene har en tendens til å stige rundt om i verden. Og Lidl vil heller ikke kunne se bort fra dette aspektet.

You may also like

Leave a Comment