Home » Linker i Kreml, butikk i Latvia. Hvilke besøkende fra Putins publikum er relatert til Latvia? / manus

Linker i Kreml, butikk i Latvia. Hvilke besøkende fra Putins publikum er relatert til Latvia? / manus

by Gunnar Garfors

OPPSUMMERT:

  • Tre andre oligarker knyttet til Latvia var blant Putins spesielle publikum.
  • Når det gjelder salg, de største russiske oligarkselskapene – Mazepinam.
  • Den kommersielle havnen nekter å dømme Mazepins engasjement i Kreml fordi han ikke har fått sanksjoner.
  • Bokarev eier et elektroteknisk anlegg; det er ennå ikke på sanksjonslisten.
  • Mordashov er eieren av Severstal; også mottatt Anerkjennelseskorset.
  • Mordashov ble lamslått da han ble satt på sanksjonslisten i 2014.
  • Utenriksministeren utelukker ikke at antallet sanksjonerte kan økes.

Mazepins og havnen i Riga

De mest solgte russiske oligarkene i Latvia tilhører Mazepin gjennom en kjede av andre selskaper. Kjemikaliegrossistene Uralkali Trading, Uralchems handels- og lasthåndteringsselskap Ventamonjaks, som også inkluderer Jānis Austriņš, som også er i slekt med Aivars Lembergs-familien, omsatte til sammen for to milliarder euro i 2020, ifølge Lursoft. Mazepins lokale forretningsforbindelser fører også til Ainars Slesers og Andris Skele. Riga Trade Port (RTO) og Mazepin, knyttet til deres familier, eier i fellesskap håndteringsselskapet Riga Fertilizer Terminal.

Mazepins tilknytning til Kreml og fortsatt samarbeid i den kommersielle havnen nektes foreløpig. Rolands Gulbis, administrerende direktør i RTO, ble emosjonell: «Vi har tenkt på alt. Du skjønner, flere hundre mennesker jobber der eller ikke. For det andre er vi ikke en ledende partner – de er en ledende partner.»

Så vi er litt passive hvis det ikke blir diktert. Beslutningen om å stenge/ikke stenge vil bli styrt etter hvert som den fattes. Hvordan kan vi stenge som minoritetsaksjonærer?»

Senest, i januar i år, hadde Mazepin også bilaterale samtaler med Putin, som også ble rapportert på selskapets nettsider. På grunn av bånd til Putin har HAAS Formel 1-team også trukket tilbake Mazepins Uralkali som sponsorlogo på klær og biler og avhørt sønnen hans, som er en sjåfør for laget, i Formel 1. Ingen av disse faktorene er en grunn for Latvias samarbeidspartnere til å revurdere situasjonen, fordi det er andre forretningsprinsipper og Mazepins navn var ikke blant de sanksjonerte. «Hvis det ikke er på sanksjonslisten, tror du det er en så enkel avgjørelse å si til flere hundre mennesker på en gang:» Du vet, han var i en samtale om noe jeg ikke har sett selv fordi dere ikke er alle hold et øye, og det er derfor vi blir med på alt?» spurte Schwan.

I en samtale med sitt partimedlem Līga Krapāni, publisert på krigens fjerde dag, påpekte Slesers, som vurderte krigens innvirkning på virksomheten med Russland, at i tilfelle sanksjoner bør forretninger med de sanksjonerte stoppes, men «Vel, i dag har krigen endret seg, mange har virksomhet i Russland, de vet ikke hva som kommer til å skje.»

Da sanksjoner mot 26 personer, for det meste oligarker, ble kunngjort 28. februar, var ikke Mazepins navn blant dem.

Bokarev og elektroteknisk anlegg

Andrei Bokarev, som sammen med en annen innflytelsesrik russisk oligark – Iskander Mahmudov – har vært den virkelige mottakeren av Riga Electrical Plant siden mai i fjor, var også utenfor sanksjonslisten denne uken. Ved anlegget ble latvisk TV forsikret om at det ville fortsette å fungere uendret.

Med nesten 800 ansatte oppnådde selskapet en omsetning på 68,5 millioner euro i 2020 og var i 2018 i sin egen dokumentasjon stolt over å forsyne det russiske markedet med elektrisk utstyr til tog.

Bokarev og Mahmoudov har vakt mer oppmerksomhet i Latvia fordi Tver-anlegget, som de eier gjennom flere selskaper, ble valgt både som trikkeleverandør for Daugavpils og som togvognprodusent for ruten, til tross for tilknytningen til Kalashnikov Weapons Factory i Russland Riga-Moskva.

I 2018 satte USA både Bokarev og Mahmoudov på listen over pro-Putin oligarker som kan møte sanksjoner. Etter det fikk de kontroll over Riga Electrotechnical Plant, som ble godkjent av den latviske finans- og kapitalmarkedskommisjonen (FCMC).

FCMC opplyste at de kontrollerer at alle dokumenter er utarbeidet i samsvar med kravene og at aksjekursen som er kjøpt tilbake for kontroll er rettferdig. Spørsmålene om forebygging av hvitvasking og risikoen for sanksjoner vurderes imidlertid i kredittinstitusjoner som sikrer gjennomføring av transaksjoner.

Mordašovs og «Severstal»

Putins tredje gjest, Alexei Mordashov, har også gledet seg over Latvias gunst så langt. Han er den virkelige mottakeren av metallforedlingsselskapet Severstal Distribution. I følge Lursoft-data er Severstal også blant de største russiske selskapene i Latvia med en omsetning på over 700 millioner i 2020 og mer enn 200 ansatte. Han eier også reiselivsselskapet TT Baltics som en TUI-franchise for turoperatøren.

Mordashov, i motsetning til det ovennevnte, ble sanksjonert med den russiske invasjonen av Ukraina. Selv skjønte han ikke hvorfor. «Jeg har absolutt ingenting å gjøre med de nåværende geopolitiske spenningene, og jeg forstår ikke hvorfor EU har innført sanksjoner mot meg. Jeg har vært engasjert i økonomisk, kulturelt og humanitært samarbeid med mange europeiske land i veldig lang tid, og jeg forstår ikke hvordan disse sanksjonene vil påvirke løsningen av konflikten i Ukraina, sa Mordashov til TASS.

I mellomtiden påpeker EU at Mordashov er ansvarlig for å undergrave Ukrainas territorielle integritet og uavhengighet. Selskapet hans, Severgroup, er aksjonær i Bank Rossiya, som har åpnet filialer over hele Krim og i Sevastopol for å styrke sin integrasjon med den russiske føderasjonen. I tillegg har Severgroup en betydelig eierandel i National Media Group, som kontrollerer TV-kanaler som aktivt støtter den russiske regjeringens politikk om å destabilisere Ukraina.

I mellomtiden har Latvia så langt sett på Mordashov som en betydelig investor. For åtte år siden ble åpningen av en ny fabrikk preget av tilstedeværelsen av både den daværende økonomiministeren og den russiske ambassadøren.

Et år tidligere, i 2013, hadde Mordashov mottatt en statspris, Anerkjennelseskorset, fra president Andris Bērziņš.

Da Ordenskapitlet bestemte seg for å frata Pyotr Avenu statsprisen, ble Mordashovs pris ikke engang diskutert. Og først etter at «de facto»-interessen for presidentens kanselli indikerte at en beslutning ville bli tatt på et møte i Ordenskapitlet, hvis tidspunkt ikke var kjent på det tidspunktet.

Det er foreløpig ikke klart hvorfor det ble innført sanksjoner mot Mordashov, men ikke mot Mazepin og Bokarev. Det betyr ikke at det ikke kommer nye navn på sanksjonslistene. «Når det gjelder de neste trinnene, utelukker jeg ikke at det vil komme nye navn i utarbeidelsen av andre vedtak, og de vil mest sannsynlig forberedes», svarte utenriksminister Edgars Rinkēvičs på et «de facto»-spørsmål om den mulige forlengelsen. av sanksjoner («Den nye enheten»).

Dette er langt fra de eneste russiske oligarkene i nærheten av Putin som mer eller mindre direkte har utvidet sine aktiviteter i landet vårt, enten selv eller gjennom sine slektninger. Slik ble barnevirksomheten i Latvia en gang beskrevet av den russiskspråklige internettportalen Medusa av Nikolai Tokarev, den sanksjonerte presidenten i det russiske olje- og gasselskapet Transneft.

You may also like

Leave a Comment