Home » Litauen suspenderer utstedelse av visum til russiske statsborgere, nekter russiske varer, fjernsyn, musikk og publikasjoner

Litauen suspenderer utstedelse av visum til russiske statsborgere, nekter russiske varer, fjernsyn, musikk og publikasjoner

by Gunnar Garfors

A. Anušauskas: Virkningen av EUs sanksjoner på Russland vil være sakte, det vil være mer effektivt å ikke kjøpe olje og gass

Virkningen av EUs sanksjoner på Russland vil være sakte, ettersom Moskva har forberedt seg på det, ville det være mer effektivt å ikke kjøpe olje og gass, sier forsvarsminister Arvydas Anušauskas.

Statsminister Ingrida Šimonytė sa den gang at Russlands mulige frikobling fra SWIFTs interbankoppgjørssystem fortsatt er et mulig alternativ for forhandlinger med Moskva.

«Russland var også delvis forberedt på dette, det må forstås at de prøver å dempe denne effekten. Effektene av sanksjoner merkes over lengre tid. Jeg forstår at de fleste ønsker at alt skal skje her og snart, men det skjer ikke. Jeg tror de landene som gir fra seg Russlands ressurser, jeg mener råvarer, det være seg naturgass eller olje, kan ha størst innvirkning, sa Anušauskas til journalister fredag.

Ifølge ham ville beslutningen om å slutte å levere brikker til elektronikkindustrien i Russland også ha «store konsekvenser».

«Det er mange alternativer, sanksjoner som forskjellige stater vil slutte seg til, de vil ha denne effekten, men det kan ikke skje i dag,» innrømmet A. Anušauskas.

Reuters / Foto av Scanpix / Nord Stream 2 gassrørledning

Viseutenriksminister Mantas Adomėnas uttalte at Litauen vil foreslå skjerpede sanksjoner ved å anvende Russlands frakobling fra SWIFTs interbankoppgjørssystem, forbud mot gass- og oljeimport.

«Vi vil igjen oppfordre til umiddelbar vedtak av den tredje pakken, der vi ber om strengere sanksjoner. «Dette er først og fremst sanksjonering av SWIFT, oligarkene og deres familiemedlemmer, noe som ikke er tilfelle for øyeblikket, og vi må bevege oss i den generelle retningen at Russland må suspenderes politisk og økonomisk, dets medlemskap i internasjonale organisasjoner trenger å bli suspendert,» sa Mr. Domennas.

I likhet med A. Anušauskas, mener han at det «veldig viktige skrittet» vil være å nekte å importere gass og olje fra Russland.

I.Šimonytė: SWIFT-mulighet – på forhandlingsbordet

På sin side sa statsminister Ingrida Šimonytė at SWIFT-verktøyet er «veldig raskt», men «det er ingen måte å slå av noen SWIFT-knapp».

«Når en slik sanksjon blir ilagt, er det vanligvis spesifikke enheter som blir fratatt den tilgangen. Og dette er vanligvis flertallet av de viktigste finansinstitusjonene,” sa I. Šimonytė.

Hun understreket at det bare var to dager mellom første og andre sanksjonspakke og at den pågående russiske militæroffensiven «er et spørsmål om taktikk: vil du utøve veldig sterke alternativer umiddelbart, eller eksisterer de fortsatt? for å overbevise?».

Ifølge statsministeren bestemte aksjemarkedene ved første øyekast at ingenting forferdelig skjedde fordi både verdien av aksjer og valutakursen til den russiske rubelen har steget, men muligheten for å fjerne Russland fra SWIFT-systemet har ikke forsvant.

M.Adomėnas: Sanksjoner inkluderer oljeleting, elektronikk

Viseutenriksminister Mantas Adomėnas sa at den såkalte andre sanksjonspakken mot Russland, som EU-lederne ble enige om torsdag, inkluderer innstramming av eksportrestriksjoner på varer med dobbelt bruk (sivilt og militært), luftfartsteknologi, energi, spesielt olje, elektronikk. , og finanssektoren. .

Det inkluderer også økonomiske sanksjoner om at «70 % av det russiske bankmarkedet og statseide selskaper» forbyr salg av fly eller deler, begrenser tilgang til teknologi, spesielt halvledere, neste generasjons programvare, suspenderer visum for russiske statsborgere, forbyr EU -Medlemskap og fryser russiske Duma medlemmer og andre beslutninger om Donetsk mottakerne av anerkjennelse av Luhansk, et forbud mot utlån til Russland og dets sentralbank.

Russland invaderte Ukraina i flere retninger torsdag, og Moskva anerkjente uavhengigheten til separatistregioner i Øst-Ukraina tidligere denne uken.

You may also like

Leave a Comment