Home » Litauere har laget en bobil av bilen sin: du skal bruke den til å utforske hele livet i Norge

Litauere har laget en bobil av bilen sin: du skal bruke den til å utforske hele livet i Norge

by Thure Lindhardt

Han satte opp et hus i bilen sin

I fjor før pandemien brøt ut klarte Rasa og mannen hennes fortsatt å besøke utenlands, men i år bestemte de seg for å reise ingensteds og utforske Norge, hvor de har bodd i mer enn 13 år.

«Mannen fikk et jobbtilbud og et år senere fikk jeg en invitasjon. Vi stablet opp våre ydmyke kåper og dro med seks barn. I Litauen var det vanskelig å komme videre med en stor familie, vi levde fra lønn til lønn, vi hadde ett gjeldsgap, minnes R.Genotienė: «Nå har vi begge jobber, barna har vokst opp og mannen min og jeg lever i gullalderen – vi implementerer alle ideer som vi ikke kunne implementere før.»

Personlig album fotoalbum / Rasa Genotienė, Vytautas Genotas

Etter å ha reist verden rundt da, klarte paret å besøke Kypros og Mexico i fjor, og senere vurdere camping siden det er mye mer sannsynlig og mye mindre sannsynlig å bli smittet fra flyplassen enn mange tilskuere. Prisen på bobilene var imidlertid høy, så mannen til Rasa fikk ideen om å bruke arbeidsbilen hans.

«Vi har en bil med plass til ting bak. Vi åpnet døren hans og så på hva som kunne gjøres. Så vi begynte sakte å lete etter ideer på Internett, – sier R.Genotienė. «Alt måtte utformes slik at det var behagelig for både meg og mannen min fordi han er mye større.»

Hvis vi skulle feriere i Norge i to uker ville vi betalt rundt 2000,- for natten. Euro. Og nå ser vi en vakker utsikt, stopper opp og overnatter.

Inntil da foretok paret noen ganger videre turer i denne bilen, men overnattingsstedet måtte finne et sted å bo. Nå som de to tok sin første tur i ny bobil i mai, var det lettere.

«Vi hadde en prøvekjøring da vi kjørte med mannen min og datteren min i helgen. Hun dro hjem senere og vi overnattet – vi ville se hva som må forbedres og endres,» forklarer Rasa.

Ifølge R.Genotienė tok installasjonen av bilen bare en uke – i løpet av denne tiden klarte paret å kjøpe og bygge alle nødvendige gjenstander. Rasa ville også ordne alt slik at det var nok plass til både seng og nødvendig verktøy og alt så pent ut.

«Vi hadde bygd inn bokser som, etter å ha løsnet skruene, fjernes sammen med skiltene og bilen er tom. Vi ønsket å unngå å måtte bruke timer på å bygge alt, fordi jobben til én mann fortsatt krever bil, forklarer R.Genotienė.

Møblene er kompakte og enkle å forvandle

Siden Vytautas er en byggevirksomhet, var det ikke noe problem for ham å installere et hus i bilen. Men den viktigste oppgaven var å gjøre alt komfortabelt og kompakt, og Rasa kom selv med mange ideer.

«Det var min jobb å si hva jeg ville. For eksempel måtte jeg sette noen lommer på vinduene som kunne holde verktøy og dagligvarer – jeg sydde, men mannen min måtte allerede finne ut hvordan de skulle legges. Vi ønsket oss også en boks til sengetøy, sko, klær, toalettsaker. Alt må være i orden for meg, – forklarer R.Genotienė. «Det var også viktig at vi ikke bare har en seng, men at vi kan gjøre den om til en sittegruppe med bord.»

Personlig album fotoalbum / Rasa og Vytautas Genotai gjorde bilen om til en trailer

Personlig album fotoalbum / Rasa og Vytautas Genotai gjorde bilen om til en trailer

Selv om bilen er liten og man sjelden tror at den kan romme alle møblene som er nødvendige, beviser Rasa hvor enkelt det er å leve med alle bekvemmeligheter og forklarer hvordan alt er installert.

«Hvis du for eksempel trekker ut en skuff med verktøy, festes tilbygg og komfyr, og en annen skuff kan brukes til å bygge en vask. Vi har satt opp et biotoalett ute i et telt som stenger. Der tilsettes kjemikalier for å unngå ubehagelig lukt. Vi har også dusj – vi varmer vannet og legger en spesialdusj i bøtta som vi henger i toalettteltet. Så kan vi ta et rolig bad, sier R. Genotienė.

Rasa begynte å interessere seg, og la merke til at mange ting kunne festes til bobilen deres – paret fant til og med spesielle panner og gryter som ikke tok mye plass. Samtidig måtte jeg kjøpe servise og andre nødvendige møbler, så den totale kostnaden var rundt tusen euro.

«Som mannen sier, vil den første ferien være den dyreste fordi alt måtte kjøpes. Vi var på utkikk etter retter som ikke ville rasle eller gå i stykker under kjøring, men som ser fine ut. Vi kjøpte også spesialinnlegg til kopper, glass, krus for å holde det ryddig. Vi fant gryter og panner som klemmer – metallbunnen deres med en silikonring som kan brettes, sier R. Genotienė.

Som mannen sier blir den første ferien den dyreste fordi alt måtte kjøpes.

Selv om ektefellene ikke gjorde noen store feil ved montering av bilen, ble det påløpt ekstra kostnader dersom enkelte avgjørelser ble undervurdert.

«Jeg sydde for eksempel mørke gardiner som satt fast på vinduet», legger han dem på sengen og tar dem av igjen om morgenen. Men om natten går lysene fortsatt gjennom, så du må prøve et annet alternativ, sier Rasa.

Overnatting med bil er blitt betydelig billigere

Etter å ha bygget en tilhenger selv, innrømmer Rasa at det var mye morsommere å kjøre bil, vel vitende om at alt gjøres med hennes egne hender. Å reise på denne måten var så gøy for paret at så snart de kom tilbake fra en tur, begynte de allerede å planlegge en ny.

«Vi la merke til det da. Vi følger værmeldingen og reiser om alt går bra. Når vi viser dårlig vær, tar vi vanligvis ingen sjanser fordi vi vanligvis reiser til fjells, sier R.Genotienė.

Personlig album fotoalbum / Rasa og Vytautas Genotai gjorde bilen om til en trailer

Personlig album fotoalbum / Rasa og Vytautas Genotai gjorde bilen om til en trailer

Når de planlegger turene sine, prøver Rasa og Vytautas å komme seg rundt i byene og foretrekker å bevege seg ut i naturen. Og mens det ikke kostet mye å reise til fjells, var det mest overnattinger, så paret sparer nå mye på å overnatte på alle vakre steder.

– Når vi kjører, kjører vi vanligvis ikke på autobahn, men på bakveier, ulike omveier, sier R. Genotienė. – Hvis vi reiser på ferie i Norge i to uker, ville vi betalt rundt 2000,- for natten. Euro. Og nå kjører vi, vi ser en vakker utsikt, vi stopper og overnatter – vi planlegger ikke overnatting på forhånd. Det er en avgift på campingplassene, men den er liten – vi var der med venner for noen uker siden, det var 16 euro per person.»

Rasa konstaterer at Norge er et takknemlig land å slå leir i siden det er mange steder å stoppe og overnatte uten behov for tilleggstillatelser.

«Selvfølgelig er det steder du ikke har lov til å slå leir – det er vanligvis et skilt som betyr at du ikke har lov til å slå opp telt eller lage bål. Det er imidlertid mulig å stoppe bilen vår hvor som helst bortsett fra i det private området, sier R. Genotienė, og understreker fordelen.

Personlig album fotoalbum / Rasa og Vytautas Genotai gjorde bilen om til en trailer

Personlig album fotoalbum / Rasa og Vytautas Genotai gjorde bilen om til en trailer

Rasa, som har besøkt flere steder i Norge, forteller at hver av dem er unikt interessant, men fjellene gjør alltid størst inntrykk.

«Vi er vant til fjellene, og når vi går der det er mindre av dem, savner vi umiddelbart det vakre landskapet. Vi elsker fjellene, vandre, klatre og følge solen med spektakulær utsikt. Vi er barn av naturen”, forsikrer R. Genotien.

Vi er vant til fjellene og når vi går ut der det er mindre av dem, savner vi umiddelbart det vakre landskapet.

For andre reisende som vurderer å sette opp egen bobil, anbefales Rasa først å ha en klar ide om hva personen ønsker og trenger.

«Under våre reiser la vi merke til at med andre norske bobiler blir alt på en eller annen måte kastet under sengen. Kanskje det passer for dem, men vi visste umiddelbart at alt måtte være ryddig og at hver gjenstand hadde sin plass,» sier R. Genotienė .

Rasa innrømmer først at hun fryktet at campingplassen hennes kanskje manglet bekvemmelighet og komfort, men etter et par turer fant hun ut at hun virkelig likte å reise på denne måten.

– I år planlegger vi å reise nordover i Norge og neste år, trolig til høsten, fortsetter vi til Europa. Vi vurderer å ta en fem ukers ferie, velge land og utforske, sier Rasa.

You may also like

Leave a Comment