Home » Litauere låner mer og mer penger: hvorfor er dette et godt tegn?

Litauere låner mer og mer penger: hvorfor er dette et godt tegn?

by Gunnar Garfors

I følge Bank of Litauen blir litauere dristigere i å låne – i første halvdel av 2021, da mengden forbrukskreditt økte med rundt 15 %, lånte landets befolkning nesten 1,6 milliarder totalt. til forbruk. Er det økende totale lånebeløpet en bekymringsfull trend? Ifølge Julius Atidukraitis, markedssjef i Fjord Bank, tvert imot: Vi lever bedre og bedre, så i dag låner vi mer til større kjøp som bedrer livskvalitet og hverdagsliv, i stedet for å «tøye». neste lønn. Det gjør at etterspørselen etter såkalte hurtiglån minker og folk får tilbud fra låneinstitusjoner til en bedre pris.

Kreditt og leasing øker

Ifølge Bank of Litauens statistikk, selv om lånebeløpet økte med rundt 15 %, var antallet nye låneavtaler inngått i første halvdel av 2021 ned med 6 %. Dette viser at beløpene folk låner øker, men behovet for kreditt i seg selv er fortsatt likt.

gjennomsnitt forbrukerkreditt er rundt 2 000 € (+20 % sammenlignet med året før), er den bundne forbrukerkreditten (leiekjøp, leasing) 2 568 €, en økning på over 60 % sammenlignet med året før.

Et annet oppmuntrende tall er reduksjonen i antall «dårlige» lån som er forfalt med mer enn 90 dager, som er ned med nesten en tredjedel.

Ifølge markedssjef i Fjord Bank, J. Atidukraitis, er det en nedadgående trend i utlånsrentene. Dette forklares med at långivere med en jevnt voksende økonomi og økende levestandard vurderer utsiktene og risikoen for at lånet ikke blir tilbakebetalt som positivt og derfor i økende grad konkurrerer om kunder med lavere rente.

Samtidig stiger lønningene i befolkningen – så de er dristigere med å låne, men de skaper ikke en risikabel økonomisk byrde for seg selv – de aller fleste betaler tilbake lån i tide. Derfor viser de økende lånebeløpene at situasjonen er positiv og befolkningen ser lyst på fremtiden.

Et gjennomtenkt og veid lån er ikke en «synd»

Ifølge en Spinter-undersøkelse utført av en av landets banker låner nesten hver tredje (31 %) av landets befolkning for å kjøpe bil. J. Atidukraitis bemerker også at etter det siste året, da vi tilbrakte mer tid hjemme enn vi ønsker å bruke, har en stor del av befolkningen bestemt seg for å renovere og pusse opp hjemmene sine – så reparasjoner eller oppussing er planlagt – også en vanlig grunn til å låne.

Litauere skynder seg ikke med å kjøpe de siste bedrifts- eller husholdningsnyhetene, men når lønningene stiger, vurderer de sin økonomiske situasjon og forventer at de om noen år vil kunne betale for et større kjøp i små avdrag. På den annen side, en del av befolkningen er fortsatt redd for det faktum av kreditt selv, er overbevist om at det er nødvendig å leve «uten å gå inn i gjeld.» Ironisk nok, i land som for oss ser ut til å være eksempler på et godt liv (f.eks. Sverige, Norge), har befolkningen betydelig mer forbrukskreditt enn i Litauen.

De sier: «Du låner andres penger og gir bort dine egne,» så det er fortsatt en god måte å måle om du virkelig trenger tingen – for å svare på spørsmålet om du ville kjøpt den hvis det var din personlige, tjent og ville være hardt akkumulerte penger. Tilfører en drøm som går i oppfyllelse verdi? Er det bare en luksusvare?

Hvordan tester jeg før jeg tar opp forbrukskreditt?

En annen måte å «trene» på før lån er å sette av beløpet du må betale hver måned etter lån. Om en måned eller to kan dette virke helt enkelt – ifølge forskningsdata, hvis en statistisk litauer bruker 92 euro, ville han ikke føle byrden av lånet.

Det er imidlertid fornuftig å prøve denne praksisen over lengre tid, for ettersom årstidene skifter, har vi forskjellige kostnader – i løpet av en måned har flere venner bursdag, det er behov for å betale for snødekk på biler, eller for å kjøpe alle gavene til jul. Så en måned å betale lånet på vil være litt vanskeligere.

Et forbrukslån kan også være din trening mot et mye lengre boliglån. Ved å betale avdragene på et forbrukslån lærer du å opprettholde din økonomiske hygiene, du vil venne deg til at deler av lønnen må settes av til lånet.

Fjord Bank tilstreber å være en upartisk rådgiver for hver enkelt kunde og anbefaler derfor at lånebeløp ikke overstiger en tredjedel av lønnen din. Når de er større, kan du tjene til livets opphold, men det ville være vanskelig å bygge opp en liten kontantreserve, som vanligvis er nødvendig i tilfelle uforutsette behov (fikse en ødelagt bil eller helseutgifter).

You may also like

Leave a Comment