Home » Litaueren, som flyttet til Norge for et år siden, har allerede fått navnet «jegeren» av nordlyset: bildene er rett og slett fascinerende

Litaueren, som flyttet til Norge for et år siden, har allerede fått navnet «jegeren» av nordlyset: bildene er rett og slett fascinerende

by Thure Lindhardt

Jeg er glad for å ha bosatt meg i Nord-Norge

Toma Kopylova har bodd med familien i Nord-Norge i ett år. Inntil da hadde landsmennene tilbrakt flere år i den lille byen Filtvet ved Oslo. Han drømte imidlertid alltid om å bo i Nord-Norge, og etter først å ha kjøpt hus til resten av familien, tilpasset han det senere til de reisendes behov og begynte å leie det ut til andre litauere. Naboer estere, latviere, finner og russere som liker det kommer til den koselige gården. Nylig kjøpte familien Kopylov et gammelt motell som ble renovert og omgjort til et lite hotell kalt Camp.

Fru Kopylova sier hele familien er glade for beslutningen om å bosette seg i Nord-Norge i dag. «Livet er veldig annerledes her, alt lukter fred, det er ingen hast og konstant løping. Vi bor på den nest største øya i Norge, som er veldig populær blant lokale og utenlandske turister. Vi har jobb her hele året fordi havet er fullt av fisk, vi leier ut båter til ankommende fiskere, en mann vil ha, sier en litauisk litauer.

Bildene av nordlyset ble populære i kommunen «Lietuvis pas lietuvį».

Et bredere publikum fikk vite om T. Kopylovas uvanlige interesse da hun begynte å laste opp resultatene av «jakten» sin til det sosiale nettverket «Lietuvis pas lietuvį» – fantastiske bilder av nordlyset mot bakgrunnen av det norske landskapet. Folk ble umiddelbart forelsket i slike lovende bilder, spesielt når de ble supplert med andre fotografier av fangster fra fiske i kaldt vann. Få har sett de imponerende bildene av T. Kopylova.

Hovedinstrumentene i den norsk-litauiske «jakten» er kamera og tålmodighet

For T. Kopylova har fotografering så langt kun vært en hobby som skjedde helt tilfeldig under en familietur. Kvinnen ble så fascinert av bildene at hun fotograferte dem med en gang. Siden hun ikke klarte å oppnå ønsket kvalitet på telefonen, begynte norsk-litaueren å lære hemmelighetene til profesjonell fotografering på egenhånd.Toma kopylova

© Personlig albumbilde

«Ikke alle tips må følges blindt, de beste resultatene kommer fra eksperimenter. Jeg vet allerede at det ikke alltid er nødvendig å «rømme» fra byens lys. Tvert imot, jeg legger merke til at noen ganger hjelper byens lys til å fange enda vakrere øyeblikk, «bemerker T. Kopylova.

En erfaren nordlys-«jeger» kan forutsi spektakulære naturseverdigheter fra skyene. Det er mange farger, fra grønt til sjelden rosa.

Ifølge T. Kopylova er imidlertid de essensielle egenskapene til lys «jakt» et passende kamera, et stativ og muligheten til å stille inn parameterne riktig. Tålmodighet og fokus på én stilling er også avgjørende.

Norske litauere innrømmer at det ikke alltid er mulig å holde seg rolig og fokusert når de ser usynlige og betagende bilder. Men den lidenskapelige nordlysjegeren gir seg ikke og prøver igjen.

«Vi la merke til det da. Jeg kom hjem, jeg gjorde meg klar til å sove, jeg så ut av vinduet – og så startet showet! Så så jeg et sjeldent rosa lys, «minner T. Kopylova.

Den beste tiden å se lyset er om vinteren

Fru Kopylova anbefaler alle som ønsker å gå på jakt i den kalde årstiden. Han er også takknemlig overfor reisende for å nyte gledene ved snø eller fiske.

Ifølge litaueren kan øya Senja i Norge «jages» fra september til april. «Du kan ikke alltid forvente å ta igjen ved ankomst fordi alt avhenger av været. Dette er et mystisk fenomen som tiltrekker reisende, sier T. Kopylova.

Likevel tilbyr litauiske litauere å ikke bli begeistret og dra nytte av moderne teknologiske oppfinnelser. «Vi la merke til det da. Så pass på å bruke dem», anbefaler T. Kopylova.

Kvinnen sier at noen ganger vil folk vite hvordan været vil være for noen måneder siden, eller de kan se nordlyset, men det er umulig å forutsi. Spesielt siden det er flere årsaker til at nordlyset dukker opp. Dette er værforhold og solaktivitet. Men ifølge litauiske litauere kan været endre seg veldig raskt.

«Jeg husker at jeg gikk ut med et barn og så lyset fly gjennom fjellet. Vi skyndte oss hjem fordi vi har en balkong med god utsikt. Dessverre, da vi kom tilbake begynte det å snø og lyset var ikke lenger ute til å se. Men etter en god time, når det har sluttet å snø, sier barnet til meg: «Mamma, se ut av vinduet!» Jeg så – og så begynte lyset å danse i alle farger, jeg så den virkelige skjønnheten, «sier T Kopylova.

Toma Kopylova er en av heltene i DELFI TV-show «World Lithuanian News» i den nye delen «Litauen med Litauen». Flere interessante historier fra litauere som bor og reiser i utlandet vises hver fredag ​​klokken 18.30. på DELFI-TV.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment