Home » Litauiske leger er allerede på vei til Ukraina

Litauiske leger er allerede på vei til Ukraina

by Gunnar Garfors

I dag reiste 24 litauiske medisinere til Kiev-regionen. Målet med oppdraget er å støtte krigstrøtte medisinske fagfolk i Ukraina i å ta vare på sivilbefolkningen som er berørt av Russlands aggresjon. Det er planlagt at litauiske medisinere skal være i Ukraina i to uker.

Minister Arūnas Dulkys, som fulgte det litauiske medisinske teamet, understreket at ukrainske borgere og spesielt pasienter er hjertelig velkomne.

«Dette er det første oppdraget av denne typen, det er forskjellige individuelle initiativer koordinert med Ukrainas helsedepartement. Det er pandemisk tretthet, det er krigstrøtthet – når andre går tom for styrke, du [Lietuvos medikai – past.] Du hjelper til her og nå. Sprinten avsluttes og maraton starter. Bare de nærmeste vennene kan støtte dette maratonløpet. Litauen er en ekte venn,” sa ministeren til publikum.

Ifølge Ukrainas ambassadør i Litauen, Peter Bešta, er oppdraget til alle på farten i dag å redde liv og gi støtte og hjelp til de som er der.

«Det viktigste er å hjelpe medisinsk fagpersonell der til å redde så mange liv som mulig,» sa ambassadøren, og takket de litauiske legene for deres modige avgjørelse.

To dannede medisinske grupper forlot Litauen: hver av dem har 4 leger og 8 sykepleiere. Sammen med leger vil en forsendelse med medisiner og medisinsk utstyr, inkludert de som trengs for operasjoner, nå Ukraina. De vil bli levert til medisinske institusjoner der litauiske medisinere skal jobbe.

Legemidler og medisinsk utstyr ble foreskrevet av Vilnius Republican Hospital, Vilnius University Hospital Santara Clinic, Lithuanian University of Health Sciences Kaunas Clinic, Klaipėda Republican Hospital, Šiauliai Republican Hospital, Marijampolė Hospital, Biržai Hospital, UAB SK Impeks Medicinos diagnostikos centras and Lithuanian Society av revmatologer. Privat sektor bidro også: Limedika UAB, MB Globexa AAA UAB, Bonameda UAB, Skirgesa UAB, Graina UAB og Kavita UAB donerte last til Ukraina.

Helseberedskapssenteret og teamet til den litauiske ambassaden i Ukraina var aktivt involvert i prosessen med å forberede og koordinere det litauiske legeoppdraget til Ukraina. Samferdselsdepartementet tok seg av praktisk transport av medisiner og transport av medisiner og utstyr. Alle ambulansepersonell på vakt er dekket av reiseforsikring – dette ble tatt hånd om av forsikringsselskapet Lietuvos Draudimas for egen regning.

Departementet takker alle som har bidratt til å gjøre dette initiativet til en reell og betydningsfull hjelp for Ukraina i denne vanskelige tiden.

Vi minner deg om at allerede i de første dagene av den brutale og uforsvarlige krigen i Russland, inviterte helsedepartementet litauiske medisinske fagfolk til å hjelpe sine kolleger i Ukraina. På bare noen få dager uttrykte mer enn 300 modige medisinske fagfolk et ønske om å hjelpe ukrainere som led under krigen. Disse inkluderer medisinstudenter, sykepleiere, pleieassistenter, tannleger, fysioterapeuter, ergoterapeuter, helsepersonell og ambulansepersonell. Litauiske leger som arbeider i Danmark, Norge, Storbritannia og Tyskland uttrykte også et ønske om å bidra.

Ære til Ukraina!

SAM pressekontor

You may also like

Leave a Comment