Home » Litauiske romfartsselskaper danner en klynge

Litauiske romfartsselskaper danner en klynge

by Peter Østbye

Vytenis Buzas, direktør for UAB NanoAvionika. Foto av Vladimir Ivanovo (VŽ)

Fire litauiske romteknologiselskaper – NanoAvionics, Geomatrix, BlackSwan Space og Elsis Pro – har dannet en klynge som de tror vil slå seg sammen, legge grunnlaget for nye tjenester og nå flere kunder i den globale romindustrien.

Kjernen i den litauiske romteknologiklyngen vil være NanoAvionics, som utvikler små satellitter og organiserer deres oppdrag i verdensrommet; Elsis Pro, en utvikler av informasjonsteknologiløsninger for satellitter; BlackSwan Space, en utvikler av satellittdatasimulatorer for autonome satellittoppdrag, og Geomatrix, en leverandør av satellittdatatjenester.

«Vi er et litauisk selskap, men markedet vårt er hele verden. I dag er vi på randen av store endringer – epoken med små satellitter kommer, som vil fly på himmelen og deres globale produksjon vil vokse et dusin ganger. Verdien av dette markedet vil snart nå 35 milliarder. «Hvert år vil det ikke være mer enn 200 små satellitter og 1500 eller flere små satellitter,» sa Vytenis Buz, leder for NanoAvionics.

Han legger til at selskapet innen tre år bør gå over til serieproduksjon av satellitter, som det er spesielt viktig å samle ingeniørpotensialet til denne romteknologien for.

Et annet selskap i klyngen, BlackSwan Space, jobbet nylig med European Space Agency for å utvikle en frittstående oppdragssimulator som gjør romorganisasjoner i stand til å bruke kunstig intelligens på sine oppdrag.

Elsis Pro har annonsert en avtale med European Space Agency om å utvikle en datautvekslingsplattform for Galaxy nanosatellitt-svermen.

Ifølge grunnleggerne av klyngen skal den i fremtiden suppleres med andre selskaper i landets romfartsindustri og spesialister.

Litauiske romklyngeselskaper deltar allerede i felles prosjekter og oppdrag med NASA, European Space Agency, Airbus Defence & Space, Thales Alenia Space, British Telecom og andre.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi vil informere deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. Kilder.

You may also like

Leave a Comment