Home » Livet til en senior er fargerikt som et teppe

Livet til en senior er fargerikt som et teppe

by Gunnar Garfors

Minner om reiseøyeblikk

På den koselige øya Šilo er det ikke mindre enn 36 dyner fra hele Litauen. Regina Bagdonienė fra Kaunas samlet inn og håndbroderte broderier fra dyktige kvinner, og navnene deres ble håndbrodert. Verkene er de vakreste, mest imponerende øyeblikkene av en reise gjennom Europa som quiltere har opplevd i nesten et tiår. Utstillingen har tittelen «Vår vei til Europa».

Intervjuobjektet husker med glede tiden da hun reiste til utlandet med dynene hvert år. Danmark, Tyskland, Polen, Norge, Nederland, Frankrike og Skottland er land som kvinner har besøkt takket være Litauens president Aldona Tamonytė. «Vi dro på quiltshow i Europa for å se hvordan alt gjøres der, for å få nye ideer og innsikt. I begynnelsen av foreningens virksomhet var det tross alt verken internett eller spesialiserte quilteblader. Da vi kom tilbake, broderte vi spenningen ved å reise. Slik ble de lengste dynene laget – ca 3-4 m lange!

Beskjeden: R. Bagdonienė er fornøyd med krystallen av vennlighet presentert av den tidligere Kaunas-ordføreren Andrius Kupčinskas, men er ikke stolt. Det sies at alle kvinner som sydde preemie-dyner fortjener det. / Foto av Rasa Rožinskienė

«Min første tur til Berlin i Tyskland var der jeg ble mest sittende fast. Vi ble møtt av en dyne i huset hennes, vi vurderte arbeidet hennes. Så satte vi oss på bussen og kjørte til Odense, Danmark. Jeg ble venn med kartene på jobben, så jeg kom opp med et kart over turen vår der jeg markerte med røde prikker byene jeg har besøkt i forskjellige land i løpet av tiåret, forklarer Regina og poserer på Europakartet at hun laget og innrammet ved hjelp av originale foldeteknikker.

På spørsmål om hun noen gang har likt å reise med mannen sin, smiler Quilty bare trist. Det hadde vært fint, men jernteppet tillot det ikke. Bare én gang var hun så heldig å få en billett til Kypros og Hellas. Ektemannen husker nok en utenlandsreise med sønnen, som avtjente militærtjeneste i Tyskland.

Dyner er laget av bilder

R.Bagdonienė tok mange bilder under hennes reiser, og de mest populære bildene ble gjenfødt i quiltingen hennes. I Danmark fanget hun en imponerende soloppgang over Østersjøen, i Skottland ble Regina fascinert av den såkalte nasjonalblomsten og i Frankrike av sikader.

På en annen tur så hun en flislagt semafor (et signal som dirigerer togtrafikken) på veggen på T-banestasjonen og ønsket å forevige den i stoffbiter når hun kom tilbake. I Norge beundret den eldre kvinnen fjordene og tunnelene som strakte seg mange kilometer gjennom fjellene, og broderte tulipaner da hun kom tilbake fra Nederland. De prøvde å plante dem i nærheten av hjemmene deres, men de rampete barna i gården fortsatte å komme ut.

«Kjente bygjenstander eller bygninger ble ikke sittende fast på disse turene gjennom Europa. Noen ganger blinket bilder gjennom bussvinduet. For eksempel vindmøller eller en geit på høystakk som vil blåse på et tidspunkt», ler kunstneren, som umiddelbart fotograferte denne bukken og broderte den til et teppe etter hjemkomsten.

Utstillingen «Vår vei til Europa» inkluderer ikke bare reiseøyeblikk som er skapt med quilteteknikk, men også bilder trykket på materialet. I en av dem, opprettet 1. mai 2004 i Amsterdam, feirer Regina og Litauen Litauens tiltredelse til EU.

Opptak fra 2008 minner fortsatt om den uskadde Vår Frue-katedralen i Paris. «Da jeg ble skadet av brann i 2019, fant jeg umiddelbart bilder av Paris og begynte å lure på hvordan jeg kunne overføre de tilgjengelige bildene til materialet,» sier dynen.

Les på Kaunas-dagen

Regina sier hun leste kunngjøringen om quiltekurs i Kaunas på Kaunas-dagen. I 1995 ble de organisert av to artister – Onutė Kujelienė og Laima Kigaitė, som drev quilteklubben.

«På den tiden jobbet jeg fortsatt som pensjonert ingeniør-designer. Jeg hadde ingenting med kunst å gjøre – bare med geodesi, oppvarming, ventilasjon og så videre. Jeg likte den lille jobben til en landmåler – å lage planer, måle, beregne koordinater, sier Kaunas, som ser mange likheter mellom oppmåling og quilting, fordi det kreves nøyaktige mål, beregninger og gylden tålmodighet.

Dessverre mislyktes kvinnens debut i quilteklassen – hun gikk av bussen under den første økten, falt og brakk høyre arm. Så jeg måtte delta på kursene med gipsede hender – jeg kunne ikke klippe eller sy, bare lytte. Etter en stund prøvde hun å sy noe selv av stoffbiter. Da lærerne fikk vist det første teppet, var de ikke særlig fornøyde.

«Jeg husker at jeg irettesatte meg selv for å ha valgt stygge farger. Jeg ble irritert og la broderiet lenge i hjørnet. Helt til jeg en dag gjorde et nytt forsøk og sydde en vest av gamle slips, husker Regina, som ikke var noe nytt for å sy.

Etter hennes mening måtte sovjetiske kvinner betale mye – både for å sy og for strikking, fordi det ikke var noe i butikkene på den tiden. R.Bagdonienė strikket hovedsakelig til hjemmet, og vesten ble så bra av de små bitene at hun fikk litt flere inspirasjoner. Sammen med dem deltok han i den første utstillingen av quiltene hans, som ble holdt i galleriet «Arkiv».

Nøyaktighet kreves. Regina forteller om dynen hun oppdaget da barnebarna hennes ble født. «Jeg pleide å legge den største tegningen på gulvet, jeg satte alle dynene sammen etter farge, og barnebarnet raser som en orkan – og alt arbeidet er for ingenting,» ler den tålmodige bestemoren, som da bestemte seg for å kun sy dyner. , da bestemor la seg til lunsj.

Hvordan kommer Reginas bilder frem fra skuespillene? Først tegner hun en skisse, deretter kombinerer hun fargene på materialene og skjærer ut de minste detaljene som hun syr for hånd. Jo mindre detaljene er, desto mer profesjonelt og komplekst er arbeidet.

Regina forteller at hun på 2000-tallet sydde et gigantisk teppe (12 fot x 9 fot) som hun kalte «The Turn of the Age». På dette bildet skildret hun faktisk mange av hendelsene som senere fant sted i verden. Hvor mange stykker materiale inneholdt den? Uten et tall, fordi antall ruter alene – to tusen! Nå henger maleriet i Rokiškis-museet og i 2000 dekorerte det et av kapellene i Odense, hvor verkene til litauiske quiltere ble stilt ut.

«Det viktigste når du syr med denne teknikken er nøyaktighet. Hvis delene ikke passer sammen, må du demontere dem. Jeg broderte Betlehemsstjernen, som består av opptil 120 bittesmå detaljer,” forklarer artisten, hvis største kritiker og fan er mannen Jurgis.

«Det er stygt for ham, det står at det ikke er utsikt» klager Regina, men hun skjeller umiddelbart ut at mannen gjerne finansierer turene hennes og ikke var redd for at kona skulle reise alene gjennom Europa. Den tidligere ingeniøren-designeren-ingeniøren, nå pensjonert, tegnet Jurgis til og med Kaunas vannkraftverk, som kona hans ønsket å brodere i ett stykke.

Vennlig hilsen Seniormedlemmene Regina og Jurgis Bagdon setter pris på hverandres hjelp og vennskap. / Foto av Rasa Rožinskienė

Fra stoffet – og brettet

Ifølge pensjonister i Baghdon er det så mange sekker med all slags søppel i hjemmene deres at det ikke en gang er et sted å sette føttene. Da han pusset opp en leilighet for 30 år siden, gikk han tom for penger. Han malte halvparten av veggene og den andre halvparten hengte opp bilder av Reginas dyner.

«Nå ser det enda finere ut enn de reparerte,» ler Reginas ektemann Jurgis. Det hender at når inspirasjonen kommer, plukker kvinnen opp skattene i kuttene hennes etter farger og nyanser, men under arbeidet blander alt seg sammen igjen.

R.Bagdonienė er glad for at det tidligere barnerommet nå er hennes arbeidsplass, hvor det er en datamaskin og en symaskin. Der syr hun ikke bare dyner, men også folder av stoffer. Ektemannen innrømmer stolt at i huset er opptil 77 koner knyttet til materialet. «Jeg kaller dette verket en brosjyrekatalog fordi alle rutene er brettet ved hjelp av forskjellige teknikker,» forklarer han.

På spørsmål om hvor hun lærte å bøye seg slik, ydmyker dynen seg. «Vi la merke til det den gangen. Akkurat som du ville brettet papir, er det bare materialet som fortsatt må forsterkes med nål og tråd, sier en leder som har en annen hobby – symmetri (broderi på papir – aut. tidligere). Når de når 100 kan de også holde utstilling av dem.

Hobby nepaveldejo

På spørsmål om hvor hun bor nå, ler Regina at hun elsker å gå i kryssord. Det er ikke lenger plass til dyner.

Datteren Jolita, selv om hun ble uteksaminert fra kunstskolen, er ikke interessert i denne teknikken – hun foretrekker å strikke og brodere. Regina, et 23 år gammelt barnebarn som en gang ødela bestemorens forberedelser, bryr seg heller ikke så mye om Reginas hobby. Sønnen hans Marius (begge med søsteren Jolita – tvillinger) vek seg for å søke lykken selv over Atlanterhavet. Han bodde opprinnelig i New York, nå på landet, i skogen der til og med bjørn ofte besøker.

For femten år siden, da hennes andre sønn ble født, hadde Regina besøkt ham. Fra denne turen, sier han, så han lite – Frihetsgudinnen og Manhattan Broadway, hvorpå han gikk alene hele dagen til sønnen kom tilbake fra jobb.

«Mitt lille barnebarn ble uventet syk, så vi var alle mer bekymret for helsen hennes enn for utfluktsprogrammet mitt,» husker senioren, som ikke laget et lappeteppe Amerika-tema. «Siden jeg har et bilde av Frihetsgudinnen, vil det kanskje en dag bli et teppe.»

På spørsmål om kona var sjalu på turen, ristet mannen på hodet. «Å nei. Jeg kjørte inn med geværlaget mitt da jeg var på min alder. Jeg var med i laget til det litauiske skytterforbundet,» husker mannen og forteller at kona ikke bare løser kryssord om kveldene, men også tar på seg noe fint igjen.

Siden jeg var venn med kartene på jobben, hadde jeg ideen om å lage et reisekart for oss quiltere.

Forbered en gave til hovedstaden

Da Regina blir bedt om å fortelle hemmeligheten til det hun nå broderer, irettesetter Regina spøkefullt ektemannen George for å ha avslørt alle hemmelighetene hennes. Ifølge henne er det på quiltens Facebook-side en invitasjon til å lage noe vakkert for å feire 700-årsjubileet til byen Vilnius neste år.

«Jeg har allerede funnet ut at det vil være fire dyner. Jeg lager kompasset jeg så på fortauet til rådhuset; Jeg vil fortsatt brodere drømmen om Gediminas med en maskerende ulv, og i de neste to verkene vil jeg skildre Vilnius for 100 år siden og i dag», deler Regina sine kreative tanker om å lage sitt eget teppe.

Opprinnelig fra Rokiškis-distriktet, Obeliai, og oppvokst i en familie på ni barn, avslører den eldre kvinnen at hennes seks søsken ikke lenger er der. Derfor er en dyne som foreviger minnet om barndommen deres ekstremt viktig.

På slutten av samtalen fanges blikket bak en mystisk boks som Reginas ektemann holder i armene som hans største eiendel. Hva er inni? En krystall av godhet tjent for gode gjerninger for mer enn femten år siden. Sammen med andre dyner, sydde og donerte R. Bagdonienė dyner for å dekke inkubatorer for premature babyer i neonatologisk avdeling ved Kaunas-klinikkene.

You may also like

Leave a Comment