Home » Livsrytme, Norge og helbredelse av sjelen/dagen

Livsrytme, Norge og helbredelse av sjelen/dagen

by Thure Lindhardt

Eieren av dette pittoreske, vindfulle stedet Lelde Burve-Alksne venter på oss med rabarbrakake og kakerlakkte. Sammen med familien hennes – ektemannen Gati og deres fire barn – Albert, Gustav, Hermina og Otto – til For kvelden Du har flyttet fra Norge, hvor det har gått mer enn 10 år. Returen til Latvia skjedde imidlertid gradvis – som om man skulle sjekke hvor den sanne hjemmefølelsen er – i Norge eller Latvia. — Vi er på vei nå, men det er fortsatt noe igjen i det norske huset, sier Lelde.

Bokstavbro

«Da vikingene dro til Island i sine store båter, ble de ledsaget av sauer, høner og andre husdyr. De er veldig slitesterke i ulike værforhold, «da barna viste oss en sirkel med trefargede kyllinger», sier Lelde. De hadde med seg tjueen egg fra Norge, klekket dem i en rugemaskin og klekket ut tre unger. Men inkubatoren klekkes fortsatt.

Det er mange rever i dette området. Lokale verpehøner holdes også på gården. En gang satt Lelde i hagen og så en rev gripe en kylling mellom tennene i urokkelig ro og gå bort. Andre skogsdyr kommer også – eierne har sikret seg mot hovdyrene ved å binde sauenes ullspoler til eplestammene plantet for seks år siden. Tiden har vist at denne metoden fungerer; Å behandle stammer med sauefett hjelper også.

Alders eldste sønn Albert inviterer sine søsken til bord i hagen – herfra åpner et sjarmerende landskap seg. Den bestemte seg også for å kjøpe dette huset og landet i Latvia. Lelde og mannen Gatis er godteri. Lelde ble uteksaminert fra Druva Primary School, Riga – den videregående skolen for japansk språk og kultur. «Jeg fant informasjon i et blad – å, japansk videregående skole, veldig bra! Uten interesse for Japan. Jeg ønsket å gå på en liten skole, og denne videregående skolen var en liten en som var for ambassadebarn. Jeg begynte å lære japansk å lære fra bunnen av, i studietiden – jeg kunne forstå og snakke språket, men jeg har ikke brukt det siden, sier Lelde.

Etter videregående dro hun til Norge for å jobbe som barnepike i ett år, usikker på hva hun skulle gjøre videre. AU-par i programmet. «Jeg kom inn i en veldig god familie, jeg passet på tre barn. De forsto ikke engelsk, jeg forsto ikke norsk – først snakket jeg latvisk med barna, ”minner Lelde begynnelsen med en latter. «Jeg lærte norsk, vi reiste mye med denne familien, men jeg visste at jeg ville reise tilbake til Latvia. Men det var veldig god kontakt med familien – de besøkte oss, vi besøkte dem.»

Vi er Lelde og Gatis, som møtte Lelde i en alder av 16 år. Da Lelde studerte ved en japansk videregående skole, studerte Gatis restaurering i Riga. Også kjent i Riga. Etter endt skolegang dro Gatis til Sverige for å jobbe i Lelde – Norge – og forbedre sine trerestaureringsferdigheter. Kommuniserte med hverandre ved å skrive brev. Inntil nylig, da de flyttet ting rundt i huset for å rydde en av bygningene for bygging, flyttet de en eske med mottatte romantiske brev … I 2004 kom Lelde tilbake til Latvia og bestemte seg for å reise til Danmark – den gang Gatis jobbet allerede i Norge. «Danmark AU-par Jeg jobbet bare i programmet i tre måneder. Det som er rundt mennesker er veldig viktig – jeg hadde forskjellige ideer og forhåpninger. Jeg innså at jeg definitivt ikke kunne bo der i ett år, sier Lelde og avslører sin erfaring.

Tilbake til Norge

Etter hjemkomsten fra Danmark begynte Lelde å studere reklameledelse ved Riga Kulturskole. I 2007 giftet Lelde og Gatis seg og Albert ble født. Den nybakte moren begynte å utdanne seg til billedkunstlærer ved Universitetet i Latvia. «Og så var det følelsen av at vi ville tilbake til Norge. Vi hadde også bryllupsreise i Norge. «Den gang jobbet vi med bygging i Riga. Vi hadde ingen lån.

De drev en liten butikk i Saldus i ett år med salg av brukte, stekte møbler og kunsthåndverk, og bestemte seg for å returnere til Norge i 2009. «Ja, tilbake til Norge. Jeg spurte vennefamilien min om vi ikke kunne bo der i et år. Gå et år for å slappe av, finne ut hva vi vil. Gatis gjorde en jobb for foreldrene våre – nå vil vi gjerne bo hos barnas besteforeldre, ler Lelde og ser på avkommet som flytter. Et år har gått, enda et år og de har bodd i Norge i snart 10 år. De dro til Latvia hvert år, men da Hermīna ble født, kjøpte de også i Latvia i 2012 Vacru Hus i Novadnieki. Det var lite utstyr til å kjøpe hus og de tok opp et lite lån gjennom Sverige – verken latviske eller norske banker ga den unge familien lån.

Riktignok var det i begynnelsen ikke mye midler til å pusse opp huset. «Vi har spart – vi har spart, vi har spart – vi har spart», beskriver Lelde regnskapsprosessen. I Norge lærte han barna sine grunnleggende kunst og husstell på skolen. Denne jobben er fortsatt en hjertesak for den unge kvinnen. Men hjertet hennes er også flettverk. «I Norge kunne jeg lære barn det jeg ville lære meg selv. De har flettede hus, flettede såpeskåler. For alle som jobbet med meg var det fletting, smiler Lelde. Opprettelsen av dette yrket begynte i 2011 gjennom det en gang så populære livslang læringsprosjektet Grundvig. Lelde minnes: «Jeg dro til Danmark, hvor profesjonelle vevere med ansiennitet kom. Jeg kan bare veve en krans … Det var kurvvevere fra Hellas som laget arkeologiske kurver ved å bruke yrkets eldgamle ferdigheter. Hvis Lelda blir spurt om hun selger kurver, nei – hun selger ikke, men kan lære seg å veve. Det viktigste er å overføre stillingen. Stin antydet også at de første hundre kurvene skulle leveres tilbake til lærlingen. Men profitt var aldri en latvisk mesters mål.

Lelde ledet også mesterklassene i kurvveving 3×3 Lager i Latvia. For henne er veving en hobby, en hjertesak, terapi: «Å leve rytmisk og gjøre noe rytmisk er en enorm helbredelse for sjelen. Rytme gir styrke, og da kan man gjøre mye.» For barn trener kurvveving ikke bare fingerferdighet, men hjelper også med å lære matematikk! I år håper Lelde å arrangere en to-dagers mesterklasse i kurvveving for å gi sine ferdigheter videre til andre.

Kurv og vikingsko

Gatis, som jobber med bygg og anlegg her i Saldus, slutter seg til samtalen vår. Som en mann med gullhender som vet å bygge et hus fra grunnen og opp til skorsteinen og selv sy ekte vikingskinnsko, er det heller ikke mangel på arbeid i Latvia. «Nordmenn betaler ikke så godt lenger. Mange går dit i noen måneder for å jobbe. Men når du kommer hjem ser du at det ikke er så mange, si fem ganger mindre, på kontoen din enn hva som skjer peker på å gå brom?» Gatis er lakonisk.

Han lærte å sy gamle norske skinnsko av norske menn på Vikingklubben: «Da vi dro på Vikingfestivalen med familien min, ville barna ha vikingsko og sy dem. Alle tenker allerede på penger … Du vinner» ikke tjene penger med det, men denne er laget av «Sko som Herminas føtter er ekte – sydd av snittet til de eneste originale skoene som fortsatt eksisterer. Mennene fant slike sko i Karmoya, stedet der den første vikingkongen bodde.»

Lelde tror også det kan være lønnsomt å reise til Norge alene, men når man er sammen med familien er det ikke så stor forskjell på økonomien. «Da jeg kom til Latvia med barna, men Gatis ble der for å jobbe, innrømmer jeg – det var ikke lett. Jeg må bo der i Latvia «,.» En annen kjemper mot beitemarker, vi dyrker dem, og barna luker, tjener lommepenger. Morsomt – vi skrev et prosjekt for å hjelpe seljedyrking, men vi falt bak linjen. Hva var feilstavet?»

Vertinnens 700 kvadratmeter store pilhage inneholder de vakreste piletypene som ble hentet fra Danmark, et fellesprosjekt av henne selv og lærer Matsen. Variantene er forskjellige i piletoner, for eksempel de tofargede pin-vinkurvene til Dronningen av Danmark. Her er de franske variantene, inkludert plug-in kurver for spanske kvinner. Når bladene faller av, åpnes det virkelige samspillet av nyanser og toner; kutt til vintersolverv. Mestere sier allerede at kvinner legger kurver for hobbyer, men menn jobber i dette faget, fordi pilekonstruksjon er veldig hardt arbeid med tanke på innsats – som flislegger.

Det første året i Latvia var en stor utfordring for familien: «Vi måtte forstå hvordan vi hadde det i Latvia fordi barna her dro hjem og tok fjernundervisning, ikke på skolen. Der den gamle vikingsjøveien for lengst er borte.Det er ikke så lett – å returnere til Latvia.Vi kom tilbake for første gang og tenkte: Så bra det var i Norge! Vi måtte se igjen – var det virkelig så bra? til beste for de norske skolene, selv om foreldrene ønsket det selv. Men de vil aldri føle seg i dette systemet. Men du vil ikke prøve, du vet ikke. Vi blir. «

Lelde er overbevist – ideen om landet oppsto også fra de første menneskene vi møtte der: «Dette er en veldig god opplevelse for oss. I fjor kom norske venner og deres familier til oss, de sa at det er en følelse å bo her. Det tror jeg ikke på. «Hvor du bor er viktig å finne og gjøre det du liker. Gamle ting er grunnlaget for alt annet, og det er så viktig å beholde dem.»

Investering av mediestøttefondet fra det latviske statsbudsjettet. om prosjektet Vende hjem Innhold er SIAs ansvar Daily Media-utgiver.

You may also like

Leave a Comment