Home » Lubnauer: Du har vært ved makten i syv år og det er fortsatt «Tusks feil». Kowalski: Selvfølgelig er det det

Lubnauer: Du har vært ved makten i syv år og det er fortsatt «Tusks feil». Kowalski: Selvfølgelig er det det

by Catherine Monroe

Skulle Jacek Saryusz-Wolski bli valgt til leder av Det europeiske råd i mars 2017 og ikke Donald Tusk, «ville han definitivt suspendere Nord Stream 2», sa Janusz Kowalski i Solidarity Poland.


© PAP / Wojciech Olkuśnik


Politikere argumenterte søndag i programmet «7. Ukedag på Radio ZET ”, inkludert de stigende gassprisene og hvem som er ansvarlig for det. Marcin Horała fra PiS og Janusz Kowalski fra Solidarna Polska pekte på Donald Tusk som etter deres mening kunne ha blokkert byggingen av Nord Stream 2-gassrørledningen og ikke gjorde noe for å forhindre det.

Kowalski ba om at «Donald Tusk skulle holdes ansvarlig og bringes til statsdomstolen», selv om han uttalte sitt ansvar først og fremst som leder av Det europeiske råd og ikke som personen som vil bli holdt ansvarlig overfor det organet i henhold til statsdomstolloven. – Først og fremst må det gjøres klart at Donald Tusk, som roper «Fang Tusk» i dag, var leder av Det europeiske råd, en av de viktigste institusjonene, i 1825 dager. Enkelt spørsmål: hva gjorde Donald Tusk for å stoppe Nord Stream 2? Har han kalt inn til et Europeisk råd om dette emnet? Sa han nei til Vladimir Putin? Nei – sa politikeren fra Solidarno Polen.

– Fru (Katarzyna) Lubnauer (som også var med i programmet – red.) I mars 2017 applauderte at den tyske kandidaten til presidentskapet i Det europeiske råd, Donald Tusk, ble valgt, og jeg sier i dag: hvis Jacek Saryusz-Wolski ble valgt, ville han definitivt suspendere Nord Stream 2. I dag vil Donald Tusk bli holdt ansvarlig for disse avgjørelsene – Kowalski anket.

Fortsett å lese

Polakker tvunget til å stramme beltet. Hva skal vi spare på i 2022?

På spørsmål om hvilke råd han vil gi regjeringen for å kutte gassprisene for Polen, svarte den tidligere viseministeren ved departementet for statlige aktiva: «Heldigvis gjør vi det.» – Etter å ha vunnet Law and Justice og Andrzej Duda i 2015, diversifiserer vi naturgassforsyningen og avslutter samarbeidet med russerne som utpresser oss. Vi bygger Baltic Pipe, som ble stoppet av Donald Tusk. Hvis det fantes Baltic Pipe i dag, ville det vært billigere gass for millioner av polakker – regnet han opp.

Kowalski forsikret at gass fra Norge vil strømme til Polen via Baltic Pipe 1. januar 2023. Han hevdet også at Tusk «overholdt Gazprom, overholdt Kreml, implementerte den tysk-russiske planen og støttet Nord Stream». – Husk at Donald Tusk, som polsk statsminister, ga Nord Stream 1 grønt lys da han var leder av Det europeiske råd, ikke blokkerte Nord Stream 2 – sa Andrzej Stankiewicz, som modererer programmet, at avtalen om oppstart av byggingen av Nord Stream 1 ble signert 8. september 2005 – på den tiden var Marek Belka fra SLD statsminister. – Og Polen blokkerte dette prosjektet perfekt i lov og rettferdighets tider – forsikret Kowalski.

– Du har hatt makten i sju år. Og det er fortsatt «Tusks feil» – kommenterte Katarzyna Lubnauer fra Nowoczesna senere på showet. «Selvfølgelig,» svarte Kowalski.

Fortsett å lese

Økning i gassregninger med flere hundre prosent. Tusk til statsminister: Er du gal?

I midten av desember godkjente Energy Regulatory Agency nye tariffer for salg av gass til PGNiG Obrót Detaliczny og distribusjon av dette drivstoffet for Polska Spółka Gazownictwa (PSG). Husholdningenes regninger ventes å stige med i gjennomsnitt rundt 54 prosent.

You may also like

Leave a Comment