Home » Lukasjenko truer Europa med «gass-spjeld» som svar på mulige sanksjoner

Lukasjenko truer Europa med «gass-spjeld» som svar på mulige sanksjoner

by Thure Lindhardt

Et møte med europeiske utenriksministre skal etter planen finne sted 15. november for å diskutere nye sanksjoner. Putin oppfordrer EU til å gjenoppta dialogen med Hviterussland.

Den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenko sa torsdag at landet hans ville svare på eventuelle nye europeiske sanksjoner knyttet til migrantkrisen på grensen mellom Hviterussland og Polen, som Brussel tilskriver Minsk.

«Hvis de pålegger oss nye sanksjoner (…) må vi reagere», bekreftet han, ifølge en transkripsjon publisert på det hviterussiske presidentskapets nettside, som fremhevet muligheten for å stanse driften av en gassrørledning som krysser Hviterussland og forsyner europeere med livsviktig russisk gass.

Gassinjeksjon

Siden Europa står overfor en alvorlig energikrise, nevnte han muligheten for å stoppe driften av gassrørledningen Yamal-Europa, som krysser Hviterussland og leverer russisk gass, spesielt til Tyskland og Polen. «Vi varmer opp Europa og de truer med å stenge grensen. Og hva ville skje hvis vi kuttet ned på naturgassen som går der? Så jeg vil råde polske ledere, litauere og andre tankeløse ånder til å tenke før de snakker.»sa Lukasjenko.

Yamal-Europe-rørledningen gjør det mulig for den russiske giganten Gazprom å levere store volumer gass fra den arktiske Yamal-halvøya til Polen og Tyskland. Til gjengjeld mottar Minsk transittavgifter for passasje av røret gjennom sitt territorium.

Fra «bløff«For opposisjonen

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaya kalte «bløff»Torsdag truet president Alexander Lukasjenko med å dempe russiske gassleveranser gjennom landet sitt til EU i tilfelle nye europeiske sanksjoner.

«Det ville være mer skadelig for ham, for Hviterussland, enn for EU, og jeg kan anta at det er en bløff«, sa hun til AFP i et intervju i Berlin og la til at hun ikke lenger trodde på en diplomatisk løsning på krisen.

«Jeg ville ikke tatt det (trusselen hans) seriøst da det også er russisk interesse i denne saken.Hun sa det etter å ha deltatt i en tale holdt av Tysklands utenriksminister Heiko Maas til Forbundsdagen om emnet.

SE OGSÅ – Ifølge EU forverres migrasjonskrisen mellom Hviterussland og Litauen

Kreml lover at gass skal leveres til Europa til tross for trusler fra Minsk. bli videreført

Kreml forsikret fredag ​​at russiske gassforsyninger til Europa ikke vil bli stanset til tross for trusler fra Hviterussland om å stenge ventilene på en stor gassrørledning som går gjennom landet i tilfelle europeiske sanksjoner. Russland «er og vil forbli et land som oppfyller alle sine forpliktelser til å levere gass til europeiske forbrukereDet sa Kreml-talsmann Dmitri Peskov.

Putin oppfordrer EU til å gjenopprette dialogen

Denne torsdagen, i et telefonintervju med kansler Angela Merkel, det andre på to dager, understreket Vladimir Putin at«Det er viktig å løse den alvorlige migrasjonskrisen så raskt som mulig i samsvar med internasjonale humanitære standarder»Ifølge en melding fra Kreml.

Ifølge Putin går denne forskriften gjennom «Gjenopptagelse av kontaktene mellom EU-land og Hviterussland»Indikerer pressemeldingen.

Polen kaster Hviterussland «krig»

Tusenvis av migranter som ankom med hviterussisk visum i håp om å nå EU ble samlet ved den polske grensen tirsdag. «Angrep» orkestrert av Minsk og Moskva.

Bekymring for skjebnen til mer enn 2000 mennesker strandet i en provisorisk leir på den hviterussiske siden av grensen, hvor de varmes opp til temperaturer nær 0 ° C ved å brenne ved, vokser på bakken.

Ukraina sender tusenvis av soldater til grensen

Ukraina kunngjorde torsdag sin intensjon om å utplassere 8.500 ekstra soldater på grensen til Hviterussland, kunngjorde Ukrainas innenriksminister Denys Monastyrsky torsdag.

Hvis de ukrainske grensevaktene forsikret det«Ingen fare» kom fra hviterussisk territorium, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi at landet hans ville «Svar riktig» om utviklingen av situasjonen ved grensen under et telefonintervju med sin litauiske kollega Gitanas Nauseda.

«Organisert menneskehandel »

Hviterussland er i arbeid med en «organisert menneskehandel ved grensen» Anklaget denne torsdag morgen Clément Beaune, statssekretær for den franske Europa- og utenriksministeren, ansvarlig for europeiske anliggender, ved mikrofonen til Jean-Jacques Bourdin, torsdag 11. november 2021 BFMTV og RMC.

Hviterusslands president Alexander Lukasjenko «Han prøver å legge press på EU, og han gjør det på noen få tusen mennesker som han bruker som kanonfôr«Han fortsatte.

Fremgang»På alle fronter», ifølge EU-kommisjonen

Arbeidet med å dempe tilstrømningen av migranter på grensen mellom Hviterussland og Polen bærer frukter, sa visepresidenten for EU-kommisjonen i Beirut fredag. «Det store bildet er at vi ser fremgang på alle fronter«sa Margaritis Schinas på en pressekonferanse.»Mandag skal jeg til Bagdad og neste uke håper jeg til Ankara«La han til etter et intervju med den libanesiske presidenten Michel Aoun. «Jeg føler at dette er tiden Europa har sine venner, og vi er veldig glade for å ha mange av dem.».

Internasjonal bekymring, nye sanksjoner følger

«Vi er i en situasjon der det er på høy tid å trekke konklusjoner nå. Vi ønsker å gjøre det med våre europeiske partnere.I mellomtiden fortalte den tyske utenriksministeren Heiko Maas medlemmene av den tyske forbundsdagen torsdag, og la til at «Den europeiske union vil utvide og styrke sine sanksjoner mot Lukasjenko-regimetEuropeere har i flere uker anklaget den hviterussiske presidenten Alexander Lukashenko for å skape spenninger ved å utstede visum til migranter og ta dem til grensen for å ta hevn for de europeiske sanksjonene som ble pålagt landet hans etter at presidentvalget i 2020 for undertrykkelsen ble pålagt en opposisjonell. bevegelse.

Et alternativ som onsdag ble bekreftet av presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen. «Sanksjonene vil bli forlenget i begynnelsen av neste uke» mot Minsk, sa den tyske tjenestemannen etter et intervju med USAs president Joe Biden i Washington.

«Orkestrert instrumentalisering av mennesket»

Europeiske og amerikanske medlemmer av FNs sikkerhetsråd ga en felles uttalelse torsdag hvor de fordømte en «orkestrert instrumentalisering av mennesket«Fra Hviterussland på grensen til Polen til»destabilisere EUs ytre grense«Etter et hastemøte innkalt av Estland, Frankrike og Irland for lukkede dører, uttalte de seks aktuelle landene (sammen med USA, Norge og Storbritannia) i sin uttalelse at målet for Hviterussland også»Destabilisere nabolandene«og»å distrahere fra sine egne voksende menneskerettighetsbrudd».

«Denne taktikken er uakseptabel og krever sterk internasjonal respons og samarbeid for å holde Hviterussland ansvarlig«, understreket underskriverne av erklæringen lest opp av den estiske ambassadøren Sven Jürgenson, uten imidlertid å spesifisere noen konkrete tiltak.

«Den viser hvordan regimet til (Alexander) Lukasjenko har blitt en trussel mot regional stabilitet. Vi oppfordrer hviterussiske myndigheter til å sette en stopper for disse umenneskelige handlingene og ikke sette menneskers liv i fare.De la til.

Underskriverne ga også uttrykk for sine «Solidaritet med Polen og Litauen». «(Vi) er klare til å diskutere nye tiltak som vi kan ta for å hjelpe dem og målrette de involverte og bidra til aktivitetene til Lukasjenko-regimet som letter ulovlig kryssing av EUs ytre grenser«Du bekreftet.

WHO «veldig bekymret »Om helsesituasjonen til migranter ved grensene mellom Hviterussland og EU

Verdens helseorganisasjon (WHO) er «veldig bekymret«Direktoren for Europa sa fredag ​​om helsesituasjonen til migranter som prøver å komme inn i EU fra grensene til Hviterussland. WHO Europe»oppfordrer alle stater til å beskytte retten til helse for flyktninger og migranter på grensen til Hviterussland, hvorav mange har behov for medisinsk hjelp«, foreslår hun i en pressemelding.

FN-organisasjonen krever «beskytte og avpolitisere»Helsen til tusenvis av migranter, de fleste fra Midtøsten, som har vært strandet under vanskelige forhold, spesielt på grensen mellom Hviterussland og Polen. I følge et av deres tekniske oppdrag sendt til grensen mellom Hviterussland og Litauen, trengte 60 % av migrantene «en eller annen form«Medisinsk utstyr.


SE OGSÅ – Migranter ved den polsk-hviterussiske grensen: FN fordømmer en «uutholdelig situasjon»

You may also like

Leave a Comment