Home » M. Przydacz: Vi får se hvordan loven om Høyesterett vil komme ut…

M. Przydacz: Vi får se hvordan loven om Høyesterett vil komme ut…

by Gabriel Scott

President Andrzej Duda følger arbeidet med å endre loven om Høyesterett. Vi vil se i hvilken form det vil komme ut av parlamentet, så vil presidenten ta avgjørelser – sa lederen for BPM Marcin Przydacz tirsdag. Han forsikret at kontaktene mellom presidenten og regjeringen i denne saken er svært intensive.

Tirsdag klokken 15 vil Senatet vurdere å endre høyesterettsloven. Mandag stemte Senatets menneskerettighets-, rettsstats-, begjærings- og lovkomitéer for endringsforslaget, sammen med 14 endringer foreslått av flertallet i Senatet.

Marcin Przydacz, lederen av presidentens kontor for internasjonale anliggender, ble tirsdag spurt om presidentens konsultasjoner med regjeringen pågikk og om Andrzej Duda var nærmere en beslutning om endringen. – For øyeblikket konsentrerer vi oss om besøket til Latvia, og i Latvia vil det være vanskelig å snakke med den polske regjeringen om fremtiden til KPO, svarte ministeren med henvisning til Andrzej Dudas flerdagersbesøk i Riga tirsdag.

Przydacz understreket også at presidenten fører tilsyn med arbeidet med endringsforslaget. «Vi vet tross alt at lovforslaget (…) for øyeblikket er i hendene på senatet,» sa han. Vi vil se i hvilken form dette lovforslaget vil komme ut av senatet, og i hvilken form det vil komme ut av den polske sejmen, så vil presidenten ta avgjørelser», sa statsministeren.

«Men jeg kan forsikre deg om at kontaktene mellom presidenten, presidentens kontor og regjeringen er veldig intensive her, og disse samtalene pågår fortsatt,» sa han.

Sejmen vedtok en endring av loven om Høyesterett 13. januar, og avviste alle opposisjonsendringer. Ifølge forfatterne, PiS-parlamentsmedlemmer, er loven ment å oppfylle en viktig «milepæl» for EU-kommisjonen for å frigjøre penger til den nasjonale gjenopprettingsplanen.

Etter dette skulle disiplinær- og immunitetssaker avgjøres av dommere i Høyesterett og ikke – som før – av Høyesteretts faglige ansvarskammer. NSA overtar også makten til å avgjøre saker om immunitet fra dommere i alle domstoler. Lovendringen ser også grunnleggende endringer med hensyn til den såkalte undersøkelsen av dommerens uavhengighet og upartiskhet, som også delvis vil bli behandlet av Høyesterett.

President Andrzej Duda sa 20. januar at han i ro avventer resultatet av parlamentets arbeid med å endre loven om Høyesterett. Så skal jeg gå gjennom det i detalj,» sa han. Han minnet også om at dette ikke er et presidentprosjekt, men et regjeringsprosjekt. «Jeg er ikke verten for dette lovforslaget. Dessuten, i henhold til gjeldende regelverk, har jeg ikke engang mulighet til å gjøre endringer i det på stadiet av parlamentarisk arbeid, bare søkeren og parlamentarikere har rett til det.» Presidenten mintes TVP. Som han la til, venter han rolig på resultatene av parlamentarisk arbeid. «Når regningen lander på skrivebordet mitt, skal jeg se på den i detalj», understreket han.

Tidligere har presidenten blant annet kunngjort at han ikke vil gå med på løsninger som vil undergrave det konstitusjonelle systemet og ikke tillate at noen rettsakt blir innført i det polske rettssystemet som vil undergrave utnevnelsen av dommere eller tillate noen å utnevne dem til å sjekke. (TRYKK)

Forfattere: Sylwia Dąbkowska-Pożyczka, Wiktoria Nicałek

sdd/ wni/ ann/

You may also like

Leave a Comment