Home » Macron snakket med Norges statsminister. Gå i PMMs fotspor?

Macron snakket med Norges statsminister. Gå i PMMs fotspor?

by Gabriel Scott

Frankrikes president Emmanuel Macron oppfordret Norge, som i dag er den største gassleverandøren til Europa, om å trappe opp innsatsen for å bekjempe skyhøye gasspriser forårsaket av krigen i Ukraina.

LES OGSÅ:

Norge vil gi 1 milliard euro til Ukraina. Er det effekten av Morawieckis utnevnelse? Jabłoński refererte til ordene til journalisten «FP».

Regjeringssjefen forsvarer hans ord om Norge: Flertallet av den vestlige offentligheten og enkelte norske politikere sier det også

Macrons samtale med Norges statsminister

I en telefonsamtale onsdag kveld med Norges statsminister Jonas Gahr Store, ønsket den franske presidenten «velkommen Norges innsats for å øke gasseksporten og dermed bidra til å redusere Europas avhengighet av russiske hydrokarboner», meldte Elysee-palasset.

Presidenten «oppfordret Norge til å fortsette og trappe opp innsatsen for å takle stigende energipriser i Europa», la han til.

De snakket også om å sikre gassforsyninger via Østersjøen i forbindelse med skader på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 de siste dagene.

Moskvas innskrenkning av gassforsyninger

Som et resultat av at Moskva har redusert gassforsyningen som gjengjeldelse for europeiske sanksjoner etter Russlands aggresjon mot Ukraina, har Norge blitt hovedleverandøren av denne gassen til Europa, som den er koblet til med et omfattende nettverk av gassrørledninger.

Ifølge offisielle prognoser kan norsk gasseksport nå rekordhøye 122 milliarder kubikkmeter i år. – anslår dagsavisen «Le Figaro». I lys av den økende prisen på dette råstoffet er flere europeiske land, inkludert Polen, positive til å innføre prisrestriksjoner på gassimport til EU-land.

Norge kunngjorde onsdag at de ville skjerpe sikkerheten rundt sine olje- og gassanlegg, som antas å være et potensielt hovedmål for sabotasje.

ja / PAP

You may also like

Leave a Comment