Home » Mandag hastemøte i FNs sikkerhetsråd om Nord-Korea

Mandag hastemøte i FNs sikkerhetsråd om Nord-Korea

by Peter Østbye

De forente nasjoner | FNs sikkerhetsråd vil snarest møtes bak lukkede dører og uformelt om Nord-Korea, spesielt på forespørsel fra Washington, etter en påstått test av en nordkoreansk missil mandag middag, ifølge diplomater.

• Les også: Pyongyang avfyrer «ballistisk missil» foran Sør-Koreas presidentvalg

Det er USA og europeiske medlemmer av Sikkerhetsrådet – Storbritannia, Frankrike, Albania, Irland og Norge – som står bak innkallingen til denne sesjonen, sa disse diplomatene til AFP.

Under dette nye møtet, i tillegg til en utveksling av informasjon, bør Vesten igjen legge press på Kina, som støtter Pyongyang tett, for å få en felles uttalelse om de nordkoreanske testene. «Vi trenger bare en veldig liten forklaring» om disse testene «for å vise Nord-Korea enheten i rådet,» sa en diplomat på betingelse av anonymitet.

Siden 2017 og de tre rundene med FNs internasjonale økonomiske sanksjoner mot Pyongyang, har Beijing nektet å slutte seg til en felles sikkerhetsrådsbevegelse. Kina, med støtte fra Russland, har til og med utarbeidet en resolusjon for å svekke disse sanksjonene med et humanitært mål, som så langt har vært en død bokstav som mangler støtte fra et flertall av Beijings partnere.

Søndag kunngjorde Nord-Korea at de hadde utført «en viktig ny test» for utviklingen av en rekognoseringssatellitt, men analytikere mener det er mer sannsynlig at det er en rakettoppskyting, dager før Sør-Koreas presidentvalg.

Pyongyang gjennomførte syv våpentester i januar, inkludert det kraftigste missilet siden 2017, og hevdet i forrige uke å ha utført en test for utvikling av en rekognoseringssatellitt. Seoul snakket da om et ballistisk missil.

Nord-Korea står overfor harde internasjonale sanksjoner på grunn av sine atom- og missilprogrammer, men satellittoppskytinger for fredelige formål er ikke underlagt samme nivå av restriksjoner, selv om missilene de bærer bruker stort sett samme teknologi.

Til tross for disse sanksjonene har Pyongyang så langt avvist alle tilbud om dialog siden samtalene mellom leder Kim Jong Un og daværende USAs president Donald Trump brøt sammen i 2019.

You may also like

Leave a Comment