Home » Mateusz Morawiecki vil at Norge skal dele overskuddet fra olje- og gasshandelen

Mateusz Morawiecki vil at Norge skal dele overskuddet fra olje- og gasshandelen

by Gunnar Garfors

Statsminister Mateusz Morawiecki har igjen de siste ukene bestemt seg for å angripe vestlige NATO-allierte.

I forkant av andre runde av Frankrikes presidentvalg kritiserte han offentlig Emmanuel Macron, som ble til en ikke-diplomatisk meningsutveksling der den sittende franske presidenten kalte Morawiecki en antisemitt.

Han angrep også konsekvent tyskerne for Berlins motstand mot sanksjoner mot energidrivstoff, samtidig som han var ganske mild overfor Ungarn, som heller ikke ønsket tøffe sanksjoner mot russisk gass og olje.

Mateusz Morawiecki setter en nål for nordmennene

Nå har den polske politikeren bestemt seg for å kjøre nåla til Norge, som er NATO-medlem og en av EUs sentrale handelspartnere for uavhengighet fra russisk drivstoff.

Under den nasjonale ungdomsdialogkongressen bestemte Morawiecki seg for å kritisere nordmenn for å tjene mer penger på å selge fossilt brensel som følge av krigen.

Bare overfortjenesten, som overstiger det årlige gjennomsnittet de siste årene, la oss si nøyaktig, olje- og gassfortjenesten til et lite land med fem millioner innbyggere, nemlig Norge, vil overstige 100 milliarder euro – sa Morawiecki.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: 30 prosent av drivstoffprisene er avgifter. «Marginene er lave»

I tillegg oppfordret den polske statsministeren unge mennesker til å skrive til sine norske venner for å legge press på den norske regjeringen til å dele «overfortjeneste». Den polske lederen sa at dette var «en ødeleggelse av det som skjer». Han la imidlertid til at krigen åpenbart ikke var Norges skyld.

De burde dele denne overskytende, gigantiske fortjenesten – oppsummerte Mateusz Morawiecki.

Polske selskaper rapporterer også om økning i overskudd

Det er vanskelig å ikke anvende Morawieckis ord på at som følge av den enorme pristurbulensen på drivstoffmarkedet gir også polske selskaper – PGNiG, Orlen og Lotos – rekordoverskudd.

I første kvartal 2022 vil Orlen Group være innefikk et netto overskudd på PLN 2,8 milliarder; det er 1 milliard PLN mer hvert år. På det tidspunktet var Orlen Groups LIFO LIFO EBITDA 2,79 milliarder PLN, 0,4 milliarder PLN mer enn i samme periode i fjor.

Imidlertid bare i første kvartal 2022 Kapitalgruppen i den polske olje- og gassindustrien ga et overskudd på over 4 milliarder PLN med en omsetning på over 47 milliarder PLN.

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment