Home » Med mindre det kommer mye nedbør i Norge, må du betale mer for strøm om vinteren – Sektorer – Finansnett

Med mindre det kommer mye nedbør i Norge, må du betale mer for strøm om vinteren – Sektorer – Finansnett

by Thure Lindhardt

Strømprisene på Nord-Pool-Börse er på et historisk høyt nivå i september om man tar med i fjor sommer, som var atypisk varm og atypisk vind. Siden vannreservene i norske vannkraftverk fortsatt er svært lave, kan strømproduksjonen forbli lav, ifølge Ilta-Sanomat.

Dersom nedbøren i Norge forblir lav om høsten, må forbrukerne være forberedt på historisk høye vinterpriser.

– Derfor må du krysse fingrene for mye regn fra norsk himmel de neste månedene, sa Rustunen til STT.

Lav vannstand i norske vannkraftverk er ikke den eneste faktoren som påvirker strømprisene i Nord-Europa. Ifølge Rusunen stiger prisen også på grunn av høye drivstoffpriser og CO2-kvoter.

«Disse faktorene driver opp strømprisene, spesielt i Sentral-Europa, hvor drivstoff spiller en stor rolle i å generere elektrisitet. Siden det skandinaviske elektrisitetsmarkedet er nært knyttet til det sentraleuropeiske markedet, vil prisendringer helt sikkert også merkes i Norden, forklarer sjefen for det finske energiselskapet.

Ifølge Rüssünen er Tyskland for tiden i ferd med å bestemme seg for om de skal trekke seg fra atomenergi, da uttak fra denne energiformen kan øke strømprisene betydelig. Rustunen påpeker at debatten i Tyskland er ledsaget av overdreven idealisme. – Vi er vant til at tyskere alltid er fornuftige og tar fornuftige avgjørelser, men det skjedde ikke, sa Rüssunen.

For å unngå høye strømregninger må forbrukerne ta vare på enhetene sine, spesielt de som bruker mest energi, for eksempel elektriske varmeovner. Dersom for eksempel driftstiden til et varmeanlegg kan kortes ned, kan dette også ha en svært effektiv effekt på strømregningen.

Forbrukere bør også ta hensyn til enheter som er koblet til strømnettet på daglig basis og bruker strøm når de ikke er i bruk. Det kan også gi noen strømbesparelser.

You may also like

Leave a Comment