Home » Mer enn ti Alytus-leger fulgte oppfordringen om å hjelpe kolleger i Ukraina

Mer enn ti Alytus-leger fulgte oppfordringen om å hjelpe kolleger i Ukraina

by Gunnar Garfors

Preliminari misijos trukmė – 10–14 dienų

Med begynnelsen av Russlands fiendtligheter mot Ukraina, ba representanter for helsedepartementet i landet Litauen om hjelp på helseområdet. Et av de identifiserte støttetiltakene er ankomsten av ambulansepersonell til landet angrepet av angriperen for å yte bistand til krigens ofre.

Det litauiske helsedepartementet nådde ut til medisinske arbeidere som kunne melde seg frivillig til å reise på misjon og hjelpe sine medukrainere om nødvendig.

Oppdragets foreløpige varighet er 10-14 dager, og de frivillige deltakerne får refundert transport, opphold og andre utgifter som er nødvendige for gjennomføringen av oppdraget, samt lønn.

Mindre enn en uke etter at departementet kom med forespørselen, kunngjorde det at det midlertidig suspenderte registreringen av frivillige medisinere til tjeneste i Ukraina. I løpet av kort tid dukket nesten 300 medisinske fagpersoner opp, og uttrykte et ønske om å hjelpe kolleger i Ukraina.

Ifølge Helsedepartementet har leger søkt ikke bare fra Litauen, men også fra Danmark, Norge, Storbritannia og Tyskland. Dette er medisinstudenter, beboere, sykepleiere, deres assistenter, tannleger, fysioterapeuter, ergoterapeuter, folkehelsespesialister, ambulansepersonell. Hovedtiltalte er 65 år.

To medisinske team på 12 personer blir for tiden trent i Ukraina, utstyr er under ferdigstillelse og trening vil begynne om kort tid.

Tre leger fra sykehuset og åtte ambulansepersonell fra ambulansen har ytret ønske om å reise dit

Virgilijus Leketas, lederen for avdelingen for ortopedi og traumatologi, Lina Tamošiūnienė, anestesilege og respirasjonsassistent, og Nelė Tocionytė, en nevrolog, uttrykte ønske om å hjelpe leger i Ukraina fra S. Kudirka sykehus i Alytus fylke.

«Jeg vet ennå ikke om jeg blir invitert til oppdraget, jeg vil ikke annonsere ønsket mitt så mye, jeg trenger ikke reklame. Jeg kan imidlertid si at jeg ikke kan kjempe i krig, og som lege kan jeg hjelpe. Hvis ikke angriperen i Ukraina stoppes, kan vi fortsatt være i kikkerten hans. Jeg så livet, som de sier, med en russer, jeg vil ikke at han skal komme tilbake,» delte V. Leket sine tanker.

N. Tocionytė hevdet at hun ikke utførte noen bragder i dag: «Jeg ga uttrykk for min holdning og om nødvendig vil jeg hjelpe. Nå prøver alle å hjelpe ukrainerne så mye som mulig. Som lege er jeg klar til å oppfylle mine plikter i et krigsherjet Ukraina.

«Hvorfor uttrykte jeg ønsket om å hjelpe ukrainske leger? Fordi jeg ønsker å gi et bidrag gjennom målrettede støttekampanjer. Da jeg vokste opp, bodde barna mine selvstendig, jeg trodde jeg kunne bestemme meg for å invitere helsedepartementet på et oppdrag til Ukraina», sa L. Tamošiūnienė.

Støtten fra S. Kudirka-sykehuset i Alytus-fylket til det krigsbekjempende Ukraina er bevist av de litauiske og ukrainske flaggene som er heist på bygningen.

Åtte ambulansepersonell og legevaktspesialister fra Alytus County Government, en subambulansestasjon i regi av Alytus County Government, har uttrykt et ønske om å utføre misjon i dette krigsherjede landet.

En hjelpelevering igjen til Kremenchuk

Etter starten av krigen i Ukraina mottok byregjeringen i Alytus en forespørsel fra byen Kremenchuk, som hovedstaden Dzūkija samarbeider med, om hjelp med medisinske forsyninger. Fra reserven til byadministrasjonen mer enn 20 tusen. Euro.

I følge kommunelegen Povilas Jagelavičius ble alt nødvendig tilbehør kjøpt inn – strømgeneratorer, halsmasker, bårer, medisinske ryggsekker, oftalmoskop for å undersøke fundus i øynene, turnkors for å stoppe blødninger, gjenopplivningsdukker. Forsendelsen inkluderte også soveposer, liggeunderlag og tepper til Kremenchuk, som samfunnet mottok som støtte.

Alytus-selskapet Traidenis supplerte byforsendelsen til Kremenchuk med forskjellige sett med medisiner, bandasjer, hygieneartikler, babymat, bleier og satte fem sett med gjenstander som jagerflyene trengte – soveposer, sko, liggeunderlag, tepper, tape, lightere . Ifølge Sigitas Leonavičius, daglig leder for dette selskapet og medlem av bystyret, driver han selskapet og opprettholder kontakter med noen selskaper i Ukraina, så det er en plikt til å hjelpe ukrainerne som kjemper for oss alle.

I går 4. mars brakte kommunens ansatte – ordførerens offentlige rådgiver Saulius Ivoška og sjåføren Donatas – all denne støtten til Kremenchuk i en minibuss til Ukraina. På det avtalte territoriet til denne staten må den overtas av representantene for Kremenchuk byadministrasjon.

Om morgenen 4. mars hadde 516 flyktninger allerede registrert seg her ved registrerings- og distribusjonssenteret for krigsflyktninger fra Ukraina, som ble drevet ved Alytus kultursenter i slutten av forrige uke. Om morgenen samme dag bodde 6 flyktninger fra krigen i Ukraina på et annet sted planlagt i hovedstaden Dzūkija, i det første barnehjemmet i Alytus, midlertidig opptil 72 timer i Alytus kultursenter.

You may also like

Leave a Comment