Home » Merk følgende! Økt kontroll i sveitsisk offentlig transport

Merk følgende! Økt kontroll i sveitsisk offentlig transport

by Gunnar Garfors

Stadig flere passasjerer bruker gratis lokal kollektivtransport. Økt kontroll skal endre situasjonen.


Spontan trikketur? Hvorfor kjøpe en annen billett? Sjansen for å bli tatt er liten… Det er tydeligvis hva mange passasjerer som ikke har sesongkort tror. Dette er basert på data samlet inn av CH Media fra bytransportselskaper.

Økning i antall blindpassasjer

Rundt 60 000 av de rundt 2,2 millioner (eller 2,7 %) passasjerene som ble kontrollert av Zurich Transport Authority (VBZ) i fjor reiste uten billett. Det er ikke mulig å si hvor høyt det faktiske antallet passasjerer som unngår taksten er. Imidlertid er det kjent at antallet blindpassasjerer øker: I 2021 var andelen passasjerer som ble tatt på 2,6 %, mens den i 2017 bare var 0,92 %.

Situasjonen er lik for andre tilbydere. I Bernmobil (offentlig transport i Bern-området) reiste 2,2 % av passasjerene uten gyldig billett. I 2018 var det 1,8 %. Hos Postauto AG var det til og med 4 % av billettprisene, hos Basler Verkehrsbetriebe (BVB) er det nå 3 % av uærlige passasjerer.

I følge data fra Alliance Swisspass reiste rundt 3 % av alle kollektivpassasjerer i 2019 uten billett eller bare delvis gyldig. Det betyr at industrien taper millioner hvert år – til slutt skader alle ærlige kunder.

Økt kontroll

En av årsakene til at det økende antallet passasjerer unngår billettprisen kan være suspensjon av kontrollene under korona-pandemien. Dette er imidlertid over da alle undersøkte transportselskaper annonserer innføring av økte kontroller. Dette er spesielt tilfelle på ruter der notorisk mange mennesker reiser for å unngå billettprisen. Flyselskapene håper på større disiplin når de kjøper billetter fra disse tiltakene.

Kilde: se

You may also like

Leave a Comment