Home » MIGRASJONER – 15. utgave av Conrad-festivalen

MIGRASJONER – 15. utgave av Conrad-festivalen

by Catherine Monroe

Under jubileumsutgaven av en av Europas viktigste litterære begivenheter skal vi snakke om alle dimensjoner ved migrasjon – fysisk og metafysisk, sublimt og trivielt, politisk og økonomisk. Vi ledes av forfattere fra blant annet Argentina, Chile, Finland, Guatemala, Indonesia, Iran, Sør-Korea, Tyskland og Norge. Hele Frankrikes øyne vil også være rettet mot Conrad-festivalen – det er juryen i Kraków Goncourt-priser velger ut fire nominerte til den viktigste franske litteraturprisen. Vinnerne så langt har inkludert: Marcel Proust, Simone de Beauvoir, Romain Gary, André Malraux og de siste årene Michel Houellebecq, Leïla Slimani og Mohamed Mbougar Sarr.

«For femten år siden valgte vi Józef Korzeniowski, født i Berdyczów i Podolia, som festivalens beskytter. I sin ungdom dro Korzeniowski ut i verden som sjømann. Han gjorde sine reiseopplevelser til grunnlaget for et av de mest interessante litterære prosjektene i moderne tid. Ved å lese verkene hans på nytt og kritisk, understreker vi fra første stund at litteraturen bare utvikler seg i den grad det er anledning til å møte mennesker fra ulike verdener, kulturer og språk. Hvis den muligheten blokkeres, hvis grensene stenges, mister vi, som Conrad ville si, evnen til å svare. Vi er immobiliserte og døve og lytter ikke lenger til stemmene til de som trenger hjelp, sier han Grzegorz JankowiczProgramleder for Conradfestivalen.

«Migrasjon innebærer å krysse grenser og forlate sitt eget miljø: en migrant er både et barn av en bondefamilie fra Wołkowyja som studerer i Warszawa og en flyktning fra Colombia på vei til Texas. Noen som ser etter en sjanse til å leve i et mer attraktivt profesjonelt miljø, noen som ønsker å bryte med sin tradisjon, og noen som blir forfulgt i sitt eget land og må forlate landet for ikke å miste livet eller for deres barn å miste det «uten å vokse opp redd,» understreker hun Michael Pavel Markowskikunstnerisk leder for festivalen.

Migrering av historier fra hele verden

Er målet for menneskelighet i dag mer å se i å skape et hjem eller i å sette ut? Du vil prøve å svare på dette spørsmålet Nona Fernández Silaneen chilensk forfatter av romaner, manus og skuespill, og Martin Kohan, en av de viktigste argentinske forfatterne. Begge viser virkemåten til diktaturer som tvang tusenvis av søramerikanere på flukt. I følge festivalarrangørene vil møtet med Fernández og Kohan være en mulighet til å ta en titt på autoritære regimer og vurdere hvilke konklusjoner som kan trekkes fra erfaringene fra Chile og Argentina.

Skjuler ikke verdsettelsen av litteratur fra utenfor metropolen et postkolonialt behov for å redde samvittigheten? En annen gjest på festivalen vil snakke om Maryam Majidi. Hun sier om seg selv: «Jeg vet ikke om jeg er mer fransk eller iransk – begge identitetene er alltid og overalt i meg.» Som barn emigrerte Madjidi fra hjemlandet Iran til Frankrike. Hun tilbrakte deretter fire år i Beijing og to år i Istanbul som fransklærer. Han lærer for tiden det til mindreårige flyktninger og utlendinger i Frankrike.

Conradfestivalens gjest vil også være en av dagens viktigste skikkelser i skandinavisk kultur – Sofia Oksanen. Hyllet som et litterært fenomen av The Times, viste hun sin mestring av å beskrive menneskelig drama og sin følsomhet for historiske og samtidige emner. Takket være at faren er finsk og moren er estisk, trekker Sofi Oksanen fra to ulike kulturer og vandrer stadig mellom perspektivene deres.

Et unikt møte med Goncourt Academy

Goncourt-prisen har blitt delt ut siden 1903 for et fremragende verk opprinnelig skrevet på fransk. Det er en av de mest innflytelsesrike litterære prisene og utløser livlige diskusjoner i hele den fransktalende verden. Han tar avgjørelser Goncourt Academy sammensatt av fremragende forfattere. Økonomisk tilfredsstillelse er symbolsk, men bevilgningen betyr at den prisbelønte boken raskt vil tiltrekke seg tusenvis av nye lesere og bli en felles bursdags- eller julegave, et tegn på vennskap mellom romanelskere.

I år møtes juryen utenfor Frankrike. «Det er en stor ære for Kraków å ønske velkommen til de mest fremragende franske forfatterne. Arrangementet ville ikke vært mulig uten partnerskapet fra det franske instituttet i Kraków og Conrad-festivalen. Som en del av dette samarbeidet har vi i årevis brakt det polske publikum nærmere alt som er mest verdifullt i franskspråklig litteratur, sier han. Anne Schmidt RiouFrankrikes generalkonsul i Kraków og visedirektør for det franske instituttet i Polen.

Alle medlemmer av akademiet vil komme til Conrad-festivalen: Didier Decoin, Françoise Chandernagor, Tahar Ben Jelloun, Paule Constant, Philippe Claudel, Pierre Assouline, Éric-Emmanuel Schmitt, Camille Laurens, Pascal Bruckner, Christine Angot. Medlemmer av akademiet vil møte Kraków-publikummet og vil, hovedsakelig akkompagnert av franske og polske medier, kunngjøre en kort liste over nominerte til Goncourt-prisen.

Den polske Goncourt-prisen har også blitt delt ut siden 1998 på initiativ fra det franske instituttet i Kraków. Den beste romanen på fransk vil bli valgt ut av en jury sammensatt av romantikkstudenter fra tolv universiteter over hele Polen. Som hvert år vil resultatet av overveielsen bli offentliggjort under Conradfestivalen.

Conrads økosystem

«I år feirer vi den 15. utgaven av Conrad-festivalen og tiåret til Krakóws UNESCO City of Literature-program. På den tiden har vi oppdaget hvor lojale og åpne publikummet vårt er. Hun satte ikke bare pris på de etterlengtede møtene med nobelprisvinnere – Svetlana Alexievich, Orhan Pamuk eller Olga Tokarczuk – men snakker også med mindre kjente forfattere fra hele verden – sier hun Urszula Chwalba. «Over tid har arrangementet utviklet seg til et helårs litterært program som best kan beskrives med metaforen om et økosystem. Den består av sammenkoblede prosjekter som imøtekommer de ulike behovene til leserne, legger hun til.

Økosystemet til Conrad består blant annet av: er rettet mot forlagsbransjen Bokkongress, lesetimerdvs. en serie workshops utført av eminente litterære eksperter, og Conrad-prisen for årets beste debut. Festivalen er også akkompagnert av arrangementer for barn og en filmseksjon. I tillegg avholdes det stasjonære møter som en del av turnusen Conrad etter timer og en rekke nettchatter under navnet Fremtidens natur. Målet er å lære om fenomenene som bestemmer og vil bestemme formen på vår virkelighet. Det første møtet i år – med en biologiprofessor og en forfatter Rob Dunndedikert til fremtidens naturhistorie kan sees på Facebook til Conrad-festivalen.

Arrangørene av Conrad-festivalen er byen Kraków, KBF – operatør av programmet Kraków UNESCO City of Literature, og Tygodnik Powszechny Foundation.

Medfinansiert av Kultur- og riksantikvaren.

You may also like

Leave a Comment