Home » Miko Marczyks suksess på masurisk grus – Sport Wprost

Miko Marczyks suksess på masurisk grus – Sport Wprost

by Erlend Loe

Mannskapet på ORLEN-laget, Mikołaj Marczyk og Szymon Gospodarczyk, som deltok i rallyene i verdensmesterskapet i rally i år, kunne ikke nekte å delta i Rally Polen, det polske mesterskapet, men spesielt europamesterskapet. Det Mikołajki-baserte rallyet har blitt holdt på masurisk grus siden 2005, men historien til denne konkurransen går tilbake til 1921, noe som gjør Rally Poland til det nest eldste rallyet i verden. Bare den legendariske Monte Carlo har en lang historie.

Ekvipasjene startet den 3-dagers konkurransen med kvalifisering på fredag, hvoretter hver fører hadde rett til å velge en grid-plass for neste dag av rallyet. Startrekkefølgen i grusrally spiller en stor rolle. Førere foretrekker å starte fra fjernere posisjoner, fordi den som først nærmer seg enkeltetapper, spiller den utakknemlige rollen som «støvsuger», det vil si den som renser banen for løse steiner, noe som gjør at påfølgende konkurrenter fremstår med betydelig bedre grep.

Vinnerne av kvalifiseringsfasen var spanjoler: Nil Solans, som utgjorde laget sammen med Marek Martí, men like bak konkurrentene fra den iberiske halvøy var konkurrentene til ORLEN-laget – Miko Marczyk og Szymon Gospodarczyk.


Selve konkurransen i den fjerde runden av europamesterskapet i rally og det tredje polske rallymesterskapet åpnet fredag ​​kveld med prøvespillet på Mikołajki Arena, som fant sted foran en mengde fans som ikke har sett konkurransen live på to år på grunn av pandemien kunne spore. Mikołajki Arena er en spesialpreparert bane hvor spillere konkurrerer i duetter, noe som gjør denne testen til en ekstremt spektakulær og unik opplevelse i verden.

Nil Solans og Marc Marti, viseledere for årets FIA ERC European Championship 2022, startet som konkurransens beste: laget i Hyundai i20 N Rally2 slo Norges Tom Kristensson og Andreas Johansson, som også kjørte Hyundai, med 0,2 sekunder. Rumenerne Simone Tempestini og Sergiu Itu startet rallyet fra runde tre (+0,4 sekunder) og like bak pallen var Miko Marczyk og Szymon Gospodarczyk, som startet Skoda Fabia Rally2 evo. Det polske mannskapet klaget litt over grepsproblemer kort tid etter at denne testen startet:

– Vi var litt i starten. Vi klarte ikke å få noe grep, men det var den rette turen for oss. Jeg klarte ikke å akselerere litt på den venstre kjørebanen ”- sa Marczyk

Fredagens kamp var bare en smak av store følelser. På lørdag måtte deltakerne passere 7 spesialetapper i nærheten av Olecko og Ełk for å endelig returnere til Mikołajki og starte på Mikołajki Arena-banen.


Mikołaj Marczyk og Szymon Gospodarczyk i løpet av Rally Polen

Starten på konkurransen var svært vellykket for spillerne på ORLEN-laget. Teamet til Mikołaj Marczyk og Szymon Gospodarczyk gjorde en god jobb på Krzywe-etappen som åpnet lørdag og Wojnasa-etappen som de vant. I neste episode – Wieliczka, tok polakkene tredjeplassen, så etter første runde tok de andreplassen like bak den norske duoen Nil Solans og Marek Marti. Andre runde av kampen på lørdag er igjen etappene Krzywe, Wojnasy og Wieliczka. Det polske mannskapet tok henholdsvis posisjoner: først, andre og igjen først. På slutten av prøvedagen til Mikołajki presenterte Arena Miko et show med rask og presentabel kjøring, takket være mengden av polske fans som jublet over Mikos seier.

Under lørdagens kamp, ​​på grunn av en feil i en av episodene, ble ORLEN-lagduoens farligste rivaler, nemlig nordmennene Nil Solans og Marc Marti, slått ut av konkurransen.

«For å være ærlig, så er jeg veldig glad. Det var en flott dag for oss, og dette rallyet er spesielt for meg fordi jeg tok enda et steg i utviklingen min – I dag kjørte vi ikke bare strekningene vi kjenner fra tidligere, men vi hadde også nye etapper, som hadde det veldig gøy . Vi er i mål for dagen og det er jeg veldig glad for. Det er ikke bra at Nil ikke er her, men det er en del av rallyspillet. I morgen er det en lang etappe, men jeg er i god form og skal presse hardt.

Sa Marczyk på slutten av dagen.

Sveriges Tom Kristensson og Johansson Andreas, mer enn 20 sekunder bak Marczyk, ble nummer to etter lørdagsdelen av rallyet, med det estiske mannskapet Ken Torn og Kauri Pannas på tredjeplass.


Mikołaj Marczyk og Szymon Gospodarczyk i løpet av Rally Polen

Søndag er siste dag av rallyet og 6 spesialetapper holdt rundt både Mikołajki (Mikołajki Max og Miłki Trials) og Olecko (SS Świętajno). Etter at Nil Solans gikk av, så Miko Marczyks største rival ut til å være Tom Kristensson, som det året bestemte seg for å konkurrere i alle kvalifiseringsrunder av det polske rallymesterskapet. Etter første runde på søndagens etappe kunne svenskene redusere avstanden til polakkene litt.

På den 12. etappen Mikołajki MAX holdt polske fans pusten da de så at Marczyk/Gospodarczyk-mannskapet møtte tekniske problemer. Etter å ha krysset målstreken stoppet deltakerne på grunn av problemer med en tett radiator på deres Skoda Fabia Rally2 evo, noe som førte til en kraftig økning i kjølevæsketemperaturen. Heldigvis, etter å ha jobbet med bilen en stund, begynte konkurrentene å fortsette konkurransen.

«Vi kjørte halvparten av den tolvte etappen av Special Rally Polen uten etappemodus, ved målgang var radiatoren tilstoppet med jord og kjølevæsketemperaturen nådde 140 grader. Vi klarte å få situasjonen under kontroll og vi skal prøve å fullføre, krysser fingrene.»

Det melder Miko Marczyk.

I løpet av de neste to etappene kontrollerte den polske duoen ORLEN Team situasjonen og tok seier i visshet om at de hadde en sikker fordel over sine rivaler. Mikołaj Marczyk og Szymon Gospodarczyk ble det første polske laget på ni år som triumferte i totalstillingen i Rally Polen, eliminering fra de polske og europeiske mesterskapene!

De neste plassene på pallen gikk til Tom Kristensson og Andreas Johansson (Hyundai i20 R5), som viste et sterkt og jevnt tempo gjennom hele konkurransen. De ga vinnerne ti sekunder. Svenskene tok ledelsen i det polske rallymesterskapet i 2022. Ken Torn og Kauri Pannas (Ford Fiesta Rally2) vant kampen om det nederste trinnet på pallen etter en ekstremt tøff kamp om den posisjonen med Efren Llarena og Sara Fernandez, som fortsatt leder på EM-rankingen.

Det sa glade Mikołaj Marczyk på målstreken i Mikołajki:

«Vi vinner ORLEN 78. Rally Polen. Dette er et spesielt øyeblikk for meg og et bevis på at utviklingsveien vi har valgt og følger er den rette. Etter år med erfaring følte jeg at her i Mikołajki kunne vi «sette alle prikkene sammen». Erfaring, god beskrivelse, hurtighet – vi kombinerte det og beviste at vi kan være et veldig raskt og komplett mannskap internasjonalt. Får vi mer erfaring i verdenscuppen vinner vi også der – det tror jeg bestemt. Vår utviklingsvei fungerer. Det er en dag med tilfredshet, en dag med glede for oss, for laget, for fansen. Etter ni år vinner det polske mannskapet Rally Polen igjen.»


Mikołaj Marczyk og Szymon Gospodarczyk i løpet av Rally Polen

Załoga Marczyk / Gospodarczyk vender tilbake til verdensmesterskapet i rally etter en engangsstopp i EM-serien. Hennes neste start er Rally Estonia, en WRC-runde planlagt 14.-17. juli nær Tartu.

You may also like

Leave a Comment