Home » MO Museum reiser rundt i Litauen – ankommet Marijampolė

MO Museum reiser rundt i Litauen – ankommet Marijampolė

by Connie Nielsen

MO-museets reiser rundt i Litauen utvides og får en annen dimensjon. Fra april i år skal ikke bare MO-utstillingen reise, men også opplæring for barn, opplæring for ansatte i kultur- og utdanningssektoren og familielørdager i alle påfølgende år. Den første byen hvor MO-museet besøkes er Marijampolė.

Under reisen når MO Museum byer eller steder lenger unna Vilnius. MO Museum vil gå til Marijampolė til Molėtai, Antalieptė, Akmenė, Šilutė, Biržai, Druskininkai og Šalčininkai. MO skal besøke henne i seks uker.

Bekjentskap med forskjellige byer

«Siden åpningen av MO-museet har vi tatt hensyn til møter og bekjentskaper med lokalsamfunn i forskjellige litauiske byer og regioner, reiser med MO-pedagogiske aktiviteter eller utstillinger. Denne gangen lar finansieringen fra Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet og de norske finansieringsmekanismene mottatt av MO-museet deg reise gjennom hele året og besøke opptil åtte litauiske byer. Vi tror at vi på denne måten vil involvere enda flere i dialogen og samtalen om verden rundt oss, sa Milda Ivanauskienė, direktør for MO-museet, under presentasjonen av utstillingen.

«Allerede i fjor hadde innbyggerne i Marijampolė muligheten til å bli kjent med MO Museums utstilling «Artenes opprinnelse». 90-talls DNA. Jeg er glad for at MO-museet kommer tilbake til Marijampolė i år, og jeg er ikke i tvil om at den nye utstillingen «Feast of Changes» ikke blir mindre populær enn den forrige. Marijampolė er en by full av kultur, hvor ulike kunster finner sin plass, så det er morsomt at innbyggerne i Marijampolė får muligheten til å bli kjent med denne utstillingen uten å gå til andre byer,” sa ordfører i Marijampolė Povilas Isoda.

Det regionale partnerskapet vil fortsette

Oppholdet til MO-museet i Marijampolė er det andre. I fjor kunne du se en del av museets mest besøkte utstilling, Artenes opprinnelse. 90-tallets DNA”, innbyggere i Marijampolė vil ha en utstilling, utdanning, trening og familieaktiviteter i år. MO-museets etablerte samarbeid med byen og Juodeliai-selskapet, som har blitt MO-ambassadører i Marijampolė, muliggjør en smidig organisering av museets utstillingsreiser til Marijampolė.

– Oppmerksomhet på lokalsamfunnet har vært viktig for oss siden selskapet ble grunnlagt. Gjennom ulike kulturelle opplevelser bidrar vi aktivt til å fremme utdanning og sysselsetting av barn og unge i Marijampolė. Vi er glade for at dette vil bli en årlig tradisjon når vi kan donere til Marijampolė det MO Museum har best, sier Andrius Zimnickas, styreleder i Juodeliai UAB.

En del av utstillingen «Festival of Change» er på reise

En tilpasset versjon av MO Museums fotoutstilling «Festival of Change» reiser rundt i Litauen. Denne fotoutstillingen er det første forsøket i Litauen på å se på festivalen på en så omfattende måte – hva, hvordan og hvorfor vi feirer og feirer og hvordan den fanges i fotografier.

Ferier tar alltid forskjellige former, hva betyr de for oss i dag? Om indre vekst, overvinne barrierer, gi slipp på normer, tillate deg selv å være det. Også om avlat, bryllup, konfirmasjoner, bursdager og avskjeder. All kraften til ferieformer og de fører alle til forandring.

Og hvordan er fotografi involvert i disse prosessene? Den minnes høytiden, men blir også en del av den. Fotoritualet skaper forbindelsene mellom deltakerne på festivalen, og bildet ser ut til å garantere lang levetid.

Utstillingen forteller om høytidene på en rekke måter: den presenterer dokumentarisk video- og lydmateriale, en lydguide og selvfølgelig fotografier og tverrfaglige verk. De inviterer deg til å reflektere over de ulike feiringsformene og hvordan de har funnet sted, skjer og endrer seg i livene våre. Mer om utstillingen i Marijampolė her: https://mo.lt/ivykiai/mo-keliauja-marijampole/

Reiseutdanning, trening og aktiviteter for hele familien

Vandreutstillingen til MO-museet er ledsaget av et pedagogisk program. Museet tilbyr opplæringskurs for lærere, utdannings- og kulturfagfolk i alle byer for å lære om ulike metoder og praksiser for utdanning. Mer om emnet opplæring: https://mo.lt/mokymai-pedagogams/

Utdanning og aktiviteter for hele familien reiser rundt i Litauen – Familielørdager. Undervisning vil bli tilbudt i hver by gjennom hele utstillingen og det vil være to familielørdager. De finner sted 16. april i Marijampolė. og den syvende mai. Mer om utdanning: https://mo.lt/edukaciniai-uzsiemimai-vaikams/ Mer om familielørdager: https://mo.lt/seimu-sestadieniai/

MO Museum-prosjektet «Reisende museum: Bli kjent med deg selv gjennom kunst» gjennomføres innenfor rammen av instrumentet «Utvikling av kulturell tilgjengelighet og styrking av kulturell utdanning» i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet og den norske finansieringsmekanismen.


You may also like

Leave a Comment