Home » Morawiecki skisserer økonomiske scenarier for Polen. «Inflasjonen holder meg våken om natten»

Morawiecki skisserer økonomiske scenarier for Polen. «Inflasjonen holder meg våken om natten»

by Gunnar Garfors

Mateusz Morawiecki organiserte en spørsmål og svar-sesjon med Facebook-brukere. Polakkene spurte blant annet statsministeren: om tilstanden i den polske økonomien.

«Vi ga ikke etter for Putins utpressing»

Først måtte statsministeren møte spørsmål om Polens energisikkerhet i forbindelse med at Vladimir Putin stengte vannkranen. Seeren påpekte dette Gasslagre er fylt med om lag 2,3 milliarder kubikkmeter, mens det årlige gassforbruket i Polen er rundt 20 milliarder kubikkmeter.

– I tillegg til gassen som er lagret på lagrene våre, har vi en gassterminal i Świnoujście, vi har bygging av en gassrørledning til Norge, som går mot slutten – understreket statsministeren.

Resten av artikkelen er under videoen

Se også: Russland kuttet gassen til Polen. Klarer vi oss? «Vi vil gjerne takke for leveransene»

Statsministeren regnet ut at gassterminalen i Świnoujście ville forsyne oss med 6,5 milliarder kubikkmeter. Gass per år og etter utvidelse – 8,5 milliarder kubikkmeter. I tillegg er det også: refluks fra Yamal-gassrørledningen (5,5 milliarder kubikkmeter), fra mai – en gassrørledning fra Litauen (2,5 milliarder kubikkmeter), og fra oktober – Baltisk fløyte fra Norge (10 milliarder kubikkmeter). Sammenkoblinger kan forsyne oss med gass fra Tyskland (1,5 milliarder kubikkmeter) og fra sommeren fra Slovakia (ca. 5 milliarder kubikkmeter). Om nødvendig kan tsjekkerne også sende oss gass (ca. 1 milliard kubikkmeter).

Vi er sikre på at du kan se her at Putins utpressing mislyktes. Vi nektet å betale tilbake i rubler, og i forgårs skrudde Putin faktisk av gassen vår. Men til tross for alt, vil vi klare oss og ikke gi etter for utpressing fordi vi prøvde å diversifisere forsyninger, og i dag er vi sikre, forsikret Mateusz Morawiecki.

«Inflasjonen holder meg våken om natten»

Det neste spørsmålet gjaldt fremtiden til sosiale programmer. Mr. Dawid foreslo at vi kanskje ikke skulle suspendere dem i det nåværende økonomiske klimaet. Statsministeren forklarte imidlertid at «manglen på fordeler er et problem i systemet til den tredje republikken Polen», som er årsaken til polakkenes utenlandsreiser. Det understreket han hans kontor har ingen intensjon om å gi avkall på fordeler.

Inflasjonen holder meg våken om natten; faktisk er det et svært alvorlig økonomisk problem. Dette er et problem som ikke lett kan løses som magi, sa statsministeren.

«Polen er i en demografisk kollaps»

På spørsmål om hvordan regjeringen har tenkt å motvirke utvandring, viste politikeren til kampen mot arbeidsledighet. – Jo lavere arbeidsledighet, jo mer har vi å gjøre med et arbeidermarked, ikke et arbeidsgivermarked. Og jeg vil at det skal være et arbeidsmarked – argumenterte han.

Det var også spørsmålet om drivstoffpriser. Lytteren hevdet at fatprisene er på et stabilt nivå og at bensin fortsatt er dyrere i Polen. – På grunn av krigen er et fat dyrere per saldo enn før. Zlotyen svekket seg også mot dollaren. Og olje selges i dollar, svarte statsministeren.

«Bankene er ikke fornøyde, men jeg er ikke her for å være»

Vil den eneste måten å bekjempe inflasjonen være å heve renten? Mateusz Morawiecki understreket at regjeringen vil innføre mekanismer for å beskytte låntakere. Han pekte blant annet på kredittferie (muligheten for å utsette nedbetaling av et låneavdrag en gang i kvartalet), oppløsning av WIBOR eller tilskudd til kreditt for mennesker i en vanskelig situasjon.

Det understreket han det er bankene som «betaler» til fondet, hvorfra det utbetales penger til de som trenger det. I dag er det 600 millioner PLN, til slutt bør det være 2 milliarder PLN.

Så langt har ingen i Polen brukt slike mekanismer. Bankene er ikke fornøyde, men jeg er ikke her for å gjøre bankene fornøyde. Jeg er her for å sikre at løsningene vi foreslår gir lettelse for polakkene, argumenterte statsministeren.

Morawiecki om pandemien og demografisk kollaps

Mateusz Morawiecki innrømmet også i spørretimen at han tok feil om pandemien, men håper vi ikke vil gå tilbake til den «forferdelige delen av pandemien» for et år siden.

Andrzej stilte spørsmål ved om inflasjonen ikke hadde blitt kunstig blåst opp for å få tilbake pengene som ble brukt for å hjelpe Ukraina.

Mr. Andrzej, jeg vil påpeke at ukrainere også jobber her. Det er ikke slik at vi bruker enorme summer på Ukraina og taper det på grunn av det. Polen er i en demografisk kollaps – sa Morawiecki.

Statsministeren la til at vi har hatt negativ migrasjonsrekord de siste årene.

«Ikke vær redd for å hjelpe Ukraina. Vi vil motta disse midlene fra EU, og som et resultat vil ikke Polen bruke mer penger enn det mottar i forbindelse med hele denne historien», avsluttet Morawiecki.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment