Home » Mottoet til Agrorodeo i 15 år: Det er ingenting som ikke kan løses

Mottoet til Agrorodeo i 15 år: Det er ingenting som ikke kan løses

by Gunnar Garfors

Robertas Lapinskas, administrerende direktør i Agrorodeo.

Da en ny aktør fra Litauen dukket opp på scenen for internasjonal kornhandel for 15 år siden, sa markedsaktørene at når de først hører et slikt navn, vil de ikke glemme ham. Agrorodeo – et navn som en gang hørtes uvanlig og til og med hooligan ut – er nå forbundet med pålitelighet og de høyeste standardene for profesjonalitet og er kjent ikke bare i Litauen, men langt utenfor. Robertas Lapinskas, selskapets administrerende direktør, innrømmer at det uunngåelig er fallgruver på veien til suksess, men det viktigste er å vite hvor du skal og å ha en sterk moralsk rygg.

I fjor endret du selskapets visuelle identitet, fornyet merkevaren. Hva gjenspeiler disse endringene?

Vi så etter visuelle løsninger som viser selskapets egenart: Vi er nært knyttet til landbrukssektoren, men vi er ikke direkte involvert i landbruksvirksomhet. Vi dyrker ikke avlinger, etablerer gårder eller kooperativer og representerer ingen produsenter av landbruksmaskiner. Vi er 100% handelsmenn, vi handler internasjonalt korn over hele verden. Vi ønsket å reflektere dette så tydelig som mulig med det nye merket.

Bilde :: 4 igjen

Fargene symboliserer kjerneverdiene til selskapet som har fulgt det fra begynnelsen: profesjonalitet, pålitelighet, evnen til å jobbe i raskt skiftende markedsforhold og utvikling av innovative markedsverktøy. Et partnerskap basert på åpenhet, ærlighet og tillit er også svært viktig for oss. I fjor hadde vi vanskelige situasjoner som fikk oss til å tenke på begrepet partnerskap. Det har aldri vært med oss ​​og det er ikke tomme ord. Dette er gjensidig tillit. Fordi vi aldri har veket unna vårt ansvar, har vi vært åpne og ærlige og har fortjent respekten og ryktet til bøndene på det internasjonale markedet. Det er trist å se at ikke alle tenker på samme måte. Men vi kom oss ut av disse situasjonene og styrket, forbedret våre interne prosesser og styrket våre risiko- og kvalitetsstyringssystem.

I løpet av de femten årene den har eksistert har selskapet vokst betydelig – salget har økt, markedsgeografien og produksjonskurven har utvidet seg. Hva er portrettet og visjonen til Agrorodeo i dag?

Ja, mye har endret seg. Salgsinntekter og volumet av omsatte avlinger økte til tider: Selskapets salgsinntekter nådde 465 millioner. Eur., Vi selger rundt 2,5 millioner tonn korn, belgfrukter, oljefrø. Vi er en av de største korneksportørene i Baltikum. Bare i løpet av de siste fem årene har vi doblet antallet land vi handler til: fra 27 til 55. Vi har blitt den eneste offisielle leverandøren av SAGO (The Saudi Grains Organization) i Baltikum og har direkte handel med India og India absorbert Egypt .

Kvantitative endringer har blitt ledsaget av kvalitativ utvikling. Vi har utviklet moderne risikostyringsverktøy for våre kunder. 2015 Vi var de første i Litauen som tilbød våre leverandører – bønder – en smart app der det er mulig å overvåke driftsinformasjon om mengde og kvalitet på det leverte kornet.

Bilde :: 1 høyre

Likevel har ikke alt endret seg gjennom årene. Og da min kone og jeg startet et selskap (Dalia Lapinskienė – medeier i selskapet og visedirektør – VK tidligere.), Og i dag, når vi har et profesjonelt team og pålitelige partnere, følger vi den samme filosofien: det er ingenting som ikke er kan løses.

Agrorodeo var det første kornhandelsselskapet i Litauen som begynte å legge ut gratis oppføringer på råvare- og valutabørser på nettsiden sin, og fremmet mer åpenhet og tillit til det som den gang var en svært turbulent landbrukssektor. Hvilke utfordringer ser du i det i dag?

Vi ønsket et transparent, samfunnsansvarlig selskap fra starten, så vi gjorde bare jobben vår og sørget for at ordene passet til arbeidet og omvendt. Alt annet er en konsekvens.

Vi har alltid investert mye i å jobbe med bønder og lære dem opp. I tillegg til å fremheve de generelle aktivitetene i sektoren, ønsket vi å oppmuntre produsentene av det viktigste råstoffet – bønder – til å lære, tilegne seg kunnskap og klatre på kompetansestigen. Vi ønsket at litauisk korn skulle oppfylle kravene til utenlandske kjøpere for å dyrke avlinger av høy kvalitet.

For noen år siden opplevde vi et lite sjokk da vi tydelig så i våre partneres rapporter at kvaliteten på litauisk og latvisk korn er dårligere enn russisk korn. Vi begynte å analysere hva som kunne endres. Selvsagt er prosessen lang, de tekniske testene av hveten tar lang tid. Vi må imidlertid ha dette i bakhodet hvis vi virkelig ønsker å gi verden litauisk spiselig hvete av høy kvalitet, som vi nå forklarer. Litauen er en stor eksportør – på et godt år eksporteres det 3-4 millioner tonn fra landet vårt. tonn hvete (sammenlignet med ca. 3 millioner i Tyskland).

Bilde :: 2 igjen

The Green Course stiller noen gåter for landbruket i dag og er gjenstand for intens debatt. Hvordan vurderer du denne EU-strategien?

Sammen med analytikere regnet vi ut hvor mye innen 2040. Vi må øke verdens forsyning av korn for å mate folket. Om 20-25 år må markedet levere 80 millioner. Tonn mer korn på grunn av befolkningsvekst alene. Og dyrkingsområdene krymper: På grunn av global oppvarming øker ikke lenger vannmangel i Nord-Afrika og Midtøsten eller dyrkes ikke lenger.

Europa er fortsatt verdens største eller nest største korneksportør. Men følger vi Grønt kurs vil vi redusere bruken av gjødsel og øke andelen økologisk landbruk i 2040. Europa blir importør av korn. Det er også vanskelig å forestille seg hva verdien av brød vil være da – prisene vil stige til kosmiske høyder. Paradoksalt nok, i stedet for å fokusere på å tenke på hvordan vi kan øke produktiviteten og mate verden, beveger vi oss i motsatt retning.

Jeg forstår og er enig i at bekjempelse av klimaendringer er viktig. La oss imidlertid ikke glemme at hovedoppgaven til landbruket er å produsere nok mat. Den grønne banens intensjoner er gode, men målene må forfølges med sunn fornuft.

Du nevnte samfunnsansvar. Når du gjør et google-søk etter Agrorodeo, refererer de fleste lenkene til Vaidotas Žala, lederen for Dakar-mannskapet. Dette er absolutt det mest kjente, men absolutt ikke det eneste sponsorprosjektet. Hva betyr samfunnsansvar for deg?

Bilde :: 3 høyre

Vi engasjerer oss naturligvis i initiativer for sosialt ansvar, etter vårt moralske kompass. Vi har et bredt spekter av disse, fra idrett til prosjekter for utsatte grupper. Vi støtter kampanjen «Maltesuppe» for seniorer, organisasjonen «SOS-barnebyer» og vi deltar i aktivitetene til «Caritas». Når vi har mulighet til å dele, gjør vi det. Noen ganger er initiativer født av ønsket om å oppmuntre og hjelpe unge mennesker som har valgt utradisjonelle aktiviteter og som i likhet med oss ​​ikke ser etter enkle utganger. Slik oppsto ideen om å støtte Motobola. I Kretinga har det allerede vokst opp et lag med ungdom i denne sporten, og det blir interessant hvordan de vil spre seg til det bredere europeiske farvannet.

Og med V. Žala startet det hele uventet. En kjent racerfører ba det unge laget om hjelp. Vi tenkte – hvis du vil gjøre Litauens navn kjent, hvorfor ikke? Noen mennesker lo over at vi støtter garasjeteamet, men jeg svarte at Apple ble født i garasjen også.

Hvilken stemning ser du frem til?

Markedet vi jobber i er merkelig, til og med utrolig til tider. Vi må finne måter å betale bonden dyrere på og selge kjøperen billigere enn andre og fortsatt tjene penger. Absolutt ikke alt går som smør, vi hadde dårlige beslutninger samt svik og tap. Det siste året var ikke lett, det var mange negative ting. Men selv når slike vanskelige forhold setter rekorder, gjør det oss optimistiske om at vi kan mestre fremtidens utfordringer. Vi er ikke redde for å gjøre feil fordi en feil ikke er et problem, bare en veiledning for hva vi skal gjøre videre. Det er som sagt ingenting som ikke kan løses.

Velg de bedriftene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. Kilder.